6 przepisów na rozgrzewające zupy krem
Jesienią rozgrzewają nas zupy krem na bazie sezonowych warzyw. Sprawdź najlepsze, aromatyczne przepisy!
Zupa krem - rozgrzewające danie na jesień
Warzywa zawierają cenne witaminy, które mają wpływ na nasz wygląd, nastrój oraz stan zdrowia. Warto przemycić ich do diety jak najwięcej, na przykład w postaci soków czy zup. Jesienią najlepiej sprawdzą się rozgrzewające, sycące zupy krem. Na przekór szarej pogodzie chcemy napełniać miski kolorami. Stawiamy więc na ciepłą dynię i energetycznego buraka czy zielonego, odżywczego brokuła. Smak naszych kremów podkręcamy przyprawami, mlekiem kokosowym lub chrupiącą grzanką. Gwarantujemy, że rozsmakujecie się w tym prostym, apetycznym i zdrowym posiłku!
1 z 5
1. Krem z dyni
Krem z dyni to numer jeden pośród jesiennych zup. Ma delikatny smak, skutecznie rozgrzewa i dostarcza ciału beta-karotenu. Dzięki temu poprawia koloryt skóry, gdy na zewnątrz jest coraz mniej słońca.Przepis:1 kg dyni hokkaido2 cebule2 marchewki2 ząbki czosnku2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka cynamonusok z połowy pomarańczypuszka mleka kokosowegodo podania: tymianek, pestki dyni, czarny pieprz, grzankiDynię pokrój w grube plastry. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minit. Po tym czasie ostudź warzywo oraz obierz je ze skórki. W dużym garnku rozgrzej olej (oliwę, olej rzepakowy) i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej czosnek, przeciskając go przez praskę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dorzuć je do reszty składników. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj upieczoną dynię i pozostaw zupę na palniku na 30 minut, co jakiś czas ją mieszając. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, po czym zmiksuj płyn na krem. Serwuj go z grzankami, przyprawami czy pestkami dyni. Smacznego!
2 z 5
2. Krem z buraków i mleka kokosowego
Okazuje się, że buraki i mleko kokosowe to doskonały duet smakowy. Ta zupa krem dodaje energii i ma egzotyczny aromat.Składniki:3 duże buraki1 duża puszka mleka kokosowego2 ząbki czosnku2 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki papryki chili1 i 1/2 szklanki wody1 łyżeczka soli himalajskiej1/2 limonkido podania: jedno jajko, prażona ciecierzycaBuraki umyj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wystudź bulwy, obierz je ze skórki i pokrój w plasterki. W garnku rozlej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim posiekany czosnek, imbir, przyprawy. Po minucie dodaj buraki, wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj zupę na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksuj ją na krem. Podawaj danie z jednym ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół, szczypiorkiem lub kolendrą oraz prażoną ciecierzycą.
3 z 5
3. Zupa grzybowa
Zupa grzybowa najlepiej smakuje po jesiennym grzybobraniu, gdy jest przyrządzona ze świeżych grzybów leśnych. Polecamy wam rozgrzać się nią w chłodniejszy wieczór!Przepis:2 litry wody800 g grzybów3 cebule4 ziemniaki2 marchewki2 pietruszki200 ml śmietany szczypta soli i pieprzutymianekCebulę posiekaj, ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i pieczarki obierz, po czym pokrój na drobno. Podsmaż cebulkę na złoty kolor, następnie przełóż wszystkie warzywa do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Gotuj zupę przez 30 minut, dopraw ją solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dolej śmietanę i zmiksuj ją blenderem na krem. Smacznego.
4 z 5
6. Krem brokułowy
Brokuły wzmacniają włosy i paznokcie. Mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki sporej dawce chlorofilu oraz witaminy C. A przy tym doskonale smakują w zupie krem.Przepis:1 brokuł2 średnie marchewki1 średni por5-6 małych ziemniaków2 średnie cebule2 ząbki czosnku1 szklanka śmietany 30%1 łyżka klarowanego masłaopcjonalnie suszone warzywawodasól i pieprzprażone pestki dyni to podaniaW garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw składniki solą i pieprzem. Por pokrój na drobno, dodaj do cebulki, zamieszaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, wrzuć do garnka. Całość przykryj pokrywkąi podduś. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do reszty warzyw. Duś około 10 minut, po tym czasie wszystko zalej wrzątkiem z czajnika. Brokuła podziel na różyczki, wrzuć do garnka i nadal duś, w tym momencie możesz dodać suszone warzywa (marchewkę, selera, pora). Duś na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zdejmij garnek z ognia, odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia, następnie całość zblenduj na gładki krem. Podawaj zupę z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznikiem. Możesz dodać do niej śmietanę lub mleko kokosowe.
5 z 5
5. Krem z pieczonej papryki
Pikantny krem z pieczonej papryki świetnie smakuje z nachosami. To meksykańskie danie skutecznie podnosi temperaturę.Przepis:2 czerwone papryki2 papryczki chili1 czerwona cebula1/2 litra wody1/2 litra warzywnego bulionu1 marchewka1 bakłażan pokrojony w kosteczkę1 łyżeczka soli himalajskiej1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu1 łyżka oliwy2 łyżki sosu sambal oekCebulę podsmaż w rondlu na oliwie, razem z bakłażanem i szczyptą soli. Do składników dolej 1/2 szklanki wody i duś całość przez 30 minut. Po tym czasie dodaj bulion, przyprawy, sambal oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Gotuj zupę przez kwadrans, po czym dodaj do niej pokrojoną w plastry paprykę wraz z papryczkami chili i duś całość jeszcze przez 10 minut, aż papryka stanie się miękka. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj ją blenderem lub serwuj w miseczkach, posypując jej wierzch kolendrą.