Reklama

1. Bazyliowy szał

Reklama
  • 40 ml wódki
  • 5 ml syropu cukrowego
  • 100 ml soku pomidorowego
  • Liście bazylii

Świeżą bazylię ugniatamy z 5 ml syropu cukrowego w wysokiej szklance, dodajemy 40 ml np. Gutt Pepper Vodka. Całość dopełniamy sokiem pomidorowym.
2. Kawowa przyjemność

  • 30 ml espresso
  • 40 ml likieru orzechowego Frangelico
  • 20 ml wódki Gutt Herbal
  • 40 ml śmietanki
  • Kostki lodu

Całość łączymy w shakerze i przelewamy do wysokiego wąskiego szkła. Na sam wierzch nakładamy wstrząśniętą również w shakerze schłodzoną śmietankę – tak, aby utworzyła się warstwa z samej śmietanki. Mniam!

3. Poncz sylwestrowy!

  • 1 lt białego wytrawnego wina
  • 20 dag cukru
  • 200 ml. araku
  • 200 ml. wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • sparzona skórka(otarta) z cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem i skórkami, ostudzić. Połączyć z zimnym winem i arakiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy. Można podawać z lodem, z dodatkiem pokrojonej pomarańczy.
Czas przygotowania 0,5 h. plus czas chłodzenia. Przepis na 10 osób.
4. Poncz mleczny
Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 25 ml koniaku lub likieru
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie :
Do ogrzanego pucharka lub innego naczynia wsypać cukier, wlać koniak i gorące mleko. Wymieszać, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
5. Poncz szampański
Składniki:

  • 45 ml brandy
  • 45 ml Cointreau
  • 1 litr wody gazowanej lub toniku
  • skórka z 1 pomarańczy
  • plasterki ananasa
  • plasterki pomarańczy
  • mięta
  • truskawki
Reklama

Wazę na poncz wypełnij lodem. Wlej do niej wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj poncz plasterkami ananasa, pomarańczy i dużą ilością świeżej mięty. Rozdrobnione truskawki dodadzą całości jeszcze bardziej wytwornego wyglądu i smaku.
Zobacz najlepsze drinki z whisky

Reklama
Reklama
Reklama