5 śniadań, które pomogą ci schudnąć
Czym zastąpić pieczywo? Znamy przepisy na sycące śniadania, które odchudzają!
Odchudzające śniadania: te posiłki przyspieszają metabolizm
W Nowym Roku planujemy spełnić przynajmniej część naszych noworocznych postanowień. Jednym z nich jest zgubienie paru kilogramów po świętach. Chcemy jeść zdrowo, by lepiej się czuć i dobrze wyglądać na kolejne lato. Lecz zmiana nawyków żywieniowych nie jest taka prosta. Czym z dnia na dzień zastąpić chleb, masło, śmietanę lub słodki deser? Okazuje się, że w roli pieczywa świetnie sprawdzi się omlet lub bezglutenowa fritatta. Za to zdrowe tłuszcze znajdziemy w awokado, serze feta czy jogurcie greckim. Poznajcie 5 przepisów na śniadanie mistrzów - tym razem w wersji super fit!
1 z 4
Odchudzające śniadania: tortilla z tuńczykiem
Składniki:1 puszka tuńczyka6 pomidorków cherry1 posiekana czerwona cebulka liście kolendrykilka posiekanych, czarnych oliwek1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy1 łyżka octu winnegoszczypta czarnego pieprzu3 pełnoziarniste lub kukurydziane tortilleW miseczce połącz tuńczyka z puszki z pomidorami, cebulą oraz oliwkami. Następnie polej go dressingiem z reszty składników i zawiń w pełnoziarnistą tortillę. Smacznego!Kalorie: 268, tłuszcz całkowity: 13 g, tłuszcz nasycony: 2 g, tłuszcz trans: 0 g, cholesterol: 28 mg, sód: 537 mg, węglowodany: 19 g, błonnik pokarmowy: 3 g, Cukry: 3 g, Białko: 16 g
2 z 4
Odchudzające śniadania:
Składniki:1 duży jogurt grecki1 szklanka jagód2 łyżki nasion chia1 łyżka cukru kokosowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 szklanki domowej granoli lub płatków owsianychkilka listków świeżo ściętej miętyJagody przesyp do pojemnika blendera i zmiksuj na mus z cukrem kokosowym oraz nasionami chia. W osobnym naczyniu wymieszaj gęsty jogurt z ekstraktem z wanilii. Następnie do dwóch pucharków lub słoiczków przesyp granolę - to będzie spód deseru. Na nią przelej krem kokosowy, następnie mus jagodowy i na koniec, ponownie jogurt, wierzch dekorując świeżymi owocami oraz listkami mięty.Kalorie: 205 (z tłuszczu 39); Tłuszcz: 4 g (nasycony 3 g): Cholesterol: 15 mg; Sód: 172 mg; Węglowodany: 28 g; Błonnik pokarmowy: 1 g; Białko: 14 g
3 z 4
Odchudzające śniadania: pieczona fritatta
Składniki:2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę1 duży ząbek czosnku, pokrojony w kostkę1 mała szalotka, w plasterkach1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 szczypta soli i pieprzu1 łyżka masła5 dużych jaj6 gałązek tymianku, liście usunięte (alternatywnie: liście jarmużu)1/4 szklanki wiórków parmezanusól i pieprz do smaku2 łyżeczki musztardy Dijon (opcjonalnie)Rozgrzej piekarnik do 400 stopni C. Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości kęsa, wrzuć czosnek, szalotki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Umieść całość w naczyniu do pieczenia. Piecz składniki przez 45 minut. Jeśli ziemniaki są nadal twarde w środku, włóż je z powrotem do piekarnika na dodatkowe 15 minut. Sprawdź ziemniaki; gdy środek będzie miękki, a skórka złotobrązowa, wyjmij je z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Na patelni nieprzywierającej rozpuść masło i podsmaż na nim upieczone ziemniaki, wylej na nie jajka. Posyp frittatę tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj ser i przykryj patelnię pokrywą, aby jajka dobrze się ścięły. Zapiekankę serwuj na talerzu, na ciepło, z dodatkiem musztardy.kalorie: 104, tłuszcz całkowity: 4 g, tłuszcz nasycony: 1 g, tłuszcz trans: 0 g, cholesterol: 5 mg, sód: 129 mg, węglowodany: 11 g, włókno dietetyczne: 1 g, Cukry: 1 g, Białko: 6 g
4 z 4
Zdrowe śniadania: muffiny jajeczne z awokado
Składniki:6 dużych całych jaj1/4 szklanki startego parmezanuszczypta soli i czarnego pieprzu4 duże liście bazylii1 pomidor, cienko pokrojony1/4 awokado, w plasterkachNagrzej piekarnik do 250 stopni. Ubij jajka w małej misce z serem, solą i pieprzem. Wlej miksturę do foremek na muffiny, wypełniając każdą prawie do 3/4 wysokości. Umieść foremki w piekarniku na około 20 minut. Wyjmij je po 15 minutach, gdy babeczki będą rumiane i ugotowane. Podawaj każdą z nich z plasterkiem pomidora, kawałkami bazylii i awokado. W razie potrzeby dodaj odrobinę tartego sera na wierzchu.Kalorie: 251, zawartość tłuszczu ogółem: 17,4 g, tłuszcz nasycony: 6,5 g, cholesterol: 385 mg, sód: 320 mg, węglowodany: 6 g, błonnik pokarmowy: 1,9 g, białko: 19,7 g