5 przepisów na rozgrzewające napary. Są idealne na jesienne wieczory i trudne poranki
Mleko piernikowe, napar z rokitnika czy gorąca czekolada z chili? Poznaj 5 przepisów na rozgrzewające napary!
- redakcja
W tym artykule:
- Rozgrzewające napary i napoje na jesień
- Jesienne napary i napoje: rokitnik
- Jesienne napary i napoje: chai latte
- Jesienne napary i napoje: pikantna czekolada
- Jesienne napary i napoje: napar z jabłek
- Jesienne napary i napoje: mleko piernikowe
Rozgrzewające napary i napoje na jesień
Nadeszła jesień - czas zamienić mrożoną kawę na korzenne napary lub kubek gorącej czekolady. W końcu nie ma nic przyjemniejszego, niż długie wieczory w stylu hygge. Kiedy na zewnątrz jest deszczowo i zimno, najlepsze, co może być to książka lub Netflix, kocyk i rozgrzewające napary w dłoni. Domowe napoje jednak nie tylko poprawiają nastrój, ale i wzmacniają odporność. W tym sezonie stawiamy na napoje na bazie rokitnika, imbiru, cynamonu i gorzkiej czekolady. Hitem jest również cenione przez wielu za działanie i smak złote mleko, czy coraz popularniejsze chai latte. Tym jesiennym napojom wprost nie można się oprzeć!
Jednak nie tylko po to warto sięgnąć w zimne, jesienne dni i wieczory. Świetną opcją są też napary na bazie korzennych przypraw z dodatkiem superfoods. Te napoje rozgrzewają, wzmacniają odporność, a także pomagają wyleczyć przeziębienie. Warto podkreślić, że przepisy na nie wcale nie są skomplikowane. Przekonajcie się sami/same!
Jesienne napary i napoje: rokitnik
Składniki:
- 2 cm korzeń imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki owoców rokitnika lub musu z rokitnika
Wszystkie składniki przełóż do dzbanka i zalej je ciepłą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni). Napar będzie gotowy po 10 minutach. Pij go każdego dnia rano.
Jesienne napary i napoje: chai latte
Składniki:
- 4 torebki czarnej herbaty
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 2-3 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżka cukru / miodu / syropu z agawy lub klonowego
Zagotuj w rondelku wodę wraz z torebkami czarnej herbaty, startym imbirem i sproszkowanym kardamonem (najlepiej świeżym, rozgniecionym w moździerzu). Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej chai latte przez sitko do filiżanek i podawaj je ze słodzidłem, które każdy będzie mógł dowolnie dozować.
DIY: słoiczek, który chroni przed złem. Wszystko, co potrzebne do jego wykonania, masz w domu
Słoiczek, który chroni przed złem pomoże odgonić koszmary i oczyści pomieszczenie z negatywnej energii. Oto lista składników, których potrzebujecie, aby go wykonać.Jesienne napary i napoje: pikantna czekolada
Składniki:
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 4-5 daktyli
- szczypta pieprzu cayenne
Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.
Jesienne napary i napoje: napar z jabłek
Składniki:
- 1 duże, raczej kwaśne jabłko
- pół szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu.
Jabłko pokrój w kostkę i wraz z żurawiną wrzuć je do szklanego dzbanka. Zalej naczynie wrzącą wodą, dodaj cynamon i zaparzaj napar przez 5 minut. Gotowy napój przelej do szklanek, możesz dosłodzić go słodkim syropem i opcjonalnie dodać do niego goździki.
Jesienne napary i napoje: mleko piernikowe
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- łyżka stołowa syropu klonowego
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka i podawaj osłodzone syropem klonowym.