5 przepisów na makowiec
Rolada makowa na pięć sposobów. Poznaj najlepsze przepisy na makowiec!
Makowiec na 5 sposobów
Makowiec to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co ciekawe, można zrobić go w różnych wariantach, w zależności od tego, ile mamy czasu. Istnieje nawet makowiec w wersji light, który bardziej przypomina delikatny biszkopt. Znamy wiele sposobów na roladę makową, jedynym słusznym nie jest przepis babci. Można zrobić ją nawet w cieście francuskim lub w formie szwedzkich, zwijanych, makowych bułeczek. Sprawdźcie nasze słodkie, świąteczne wypieki z makiem w rolach głównych!
1 z 5
Makowiec na kruchym cieście
Przepis:ciasto1,5 szklanki mąki pszennej1/3 kostki margaryny1 jajko1/3 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniamasa makowa1/2 kg maku5 jajek, oddzielić białka od żółtek1 szklanka cukru1/2 kostki margaryny3 łyżki miodu3 łyżki bułki tartej2 jabłkagarść orzechów i rodzynekolejek migdałowylukier: 2 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki wrzącej wody1. Mak zaparz gorącą wodą lub mlekiem. Pozostaw go tak na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel dwa razy przez maszynkę. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem oraz wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35 cm. 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. W międzyczasie zabierz się do przygotowania masy makowej, tj. żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodaj trochę zmielonego maku, a białka ubij na sztywną pianę. Dolej miód, dosyp bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek oraz, na koniec, ubite białka jajek. Gotową masę wyłóż na ciasto.3. Piecz makowca około godziny w rozgrzanym piekarniku. Przygotuj lukier: wsyp do cukru pudru wodę, energicznie ją wymieszaj, dodaj trochę gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj jego wierzch gotowym lukrem.
2 z 5
Zwijane bułeczki z makiem
Przepis:500g mąki pszennej30g świeżych drożdży 50g cukru200 ml mleka2 jajka50 g masładodatkowo:1 jajko do posmarowania ciasta 300 g masy makowej3 łyżki posiekanej, gorzkiej czekoladylukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru1. Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i wrzuć do niego skruszone palcami drożdże. Posyp je cukrem. Stopniowo zacznij wlewać do środka podgrzane mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryj całość ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Dodaj jajka, delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie dodaj roztopione, ciepłe masło i zacznij wyrabiać składniki. Wyrabiaj je dłońmi przez ok. 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw całość pod przykryciem na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia. 2. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niego kulę, następnie podziel ją na dwie części. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na ok. 30 x 30 cm prostokąt. Rozsmaruj na nim połowę masy makowej, wcześniej wymieszaj ją z posiekaną tabliczką czekolady. Zwiń roladkę i pokrój ją w poprzek na 10 plasterków. Bułeczki ułóż przekrojem do góry na dużej blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Powtórz tę czynność z drugą częścią ciasta i drugą blachą do pieczenia. Odstaw całość na ok. 20 minut do wyrośnięcia.3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polej lukrem. Zrobisz go z gorącego soku z cytryny wymieszanego ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości, aby otrzymać gęstą konsystencję.
3 z 5
Makowiec na biszkopcie
Przepis:Masa makowa500g maku4 jajka150g masła130g cukru pudru2 łyżki mioduaromat migdałowy100g posiekanych orzechów włoskich100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowejmleko do sparzenia makuBiszkopt4 jajka¾ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)½ szklanki mąki ziemniaczanejLukier250g cukru pudru5 łyżek soku pomarańczowegoDodatkowo kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji1. Przygotuj masę makową. Mak sparz w mleku. Następnie odsącz go i dwukrotnie zmiel. Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej, miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po kolei po jednym żółtku. Następnie dosyp mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki). 2. Osobno ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj je delikatnie do masy makowej. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piecz makowca w nagrzanym piekarniku ok. 40 min., w temperaturze 180°C. Kwadrans przed końcem pieczenia masy makowej przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawaj po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszaj obie mąki. Dodawaj je do masy jajecznej, delikatnie mieszając.3. Formę z masą makową wysuń z piekarnika. Rozłóż na niej biszkopt i piecz dalej ok. 25 min. Ciasto sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostaw ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddziel ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułóż dużą deskę i odwróć ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie. Przygotuj lukier: cukier puder rozetrzyj z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmaruj na warstwie makowej. Posyp go posiekaną skórką cytrynową.
4 z 5
Makowiec z ciasta francuskiego
Przepis:1 opakowanie ciasta francuskiego 400g gotowej masy makowej (może być z bakaliami)garść dowolnych bakalii (orzechy, pestki słonecznika, płatki migdałowe)1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej1. Wymieszaj w misce masę makową z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie nałóż masę na rozwinięte ciasto. Warstwa powinna być w miarę cienka (ok. 3-5 mm), inaczej masa wypłynie w czasie pieczenia. Zostaw też margines wzdłuż dłuższego brzegu, żeby móc skleić ciasto po zwinięciu ,zwilżając to miejsce lekko wodą.2. Zwiń delikatnie ciasto i pokrój je w krążki o grubości 1,5 cm. Ułóż je dosyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury wskazanej na opakowaniu ciasta.3. Piecz ciastka do momentu zarumieniania, czyli przez ok. 25 min. w 200 stopniach, z włączoną górną grzałką i termoobiegiem.
5 z 5
Makowiec zawijany
Przepis:Ciasto120 ml letniego mleka2 szklanki mąki pszennej4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)100 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych1 łyżka olejuszczypta soli4 łyżki cukru1 łyżka spirytusu1 małe opakowanie cukru waniliowegoNadzienieok. 500 g gotowej masy makowejbakalieLukiercukier pudersok z cytryny1. Wymieszaj drożdże z cukrem oraz mlekiem. Odstaw je na 15 minut.2. Następnie dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrabiaj ciasto, na koniec łącząc je z rozpuszczonym tłuszczem (masłem lub margaryną). Tak przygotowaną masę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.3. Ciasto podziel na 2 części, następnie każdą z nich rozwałkuj. Posmaruj je gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek. Zwiń makowca w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piecz go 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu polukruj go cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.