5 przepisów na hygge słodycze
Przyszła jesień - czas na hygge. Duńska filozofia szczęścia poprawia humor w zimne dni. Poznajcie najlepsze hygge słodycze!
Hygge przepisy na desery
Czy duńska filozofia szczęścia zwana "hygge" działa? Postanowiłyśmy same to sprawdzić. Okazało się, że ciepły koc, wełniane skarpetki i kuchnia pachnąca korzennymi przyprawami, to najlepsza receptura na dobry nastrój. Jeśli w zimny, jesienny dzień chcecie zaszyć się w domu, koniecznie przetestujcie hygge przepisy. Te desery rządzą w kategorii "comfort food" - ich zjedzenie gwarantuje uwolnienie endorfin. Klasyką na skandynawski podwieczorek są ślimaki cynamonowe i gorąca czekolada, koniecznie serwowana z dodatkiem pianek marshamallows. Za to przytulny klimat wnętrzom nada zapach jabłek z cynamonem, jaki gawarantuje upieczenie szarlotki. Hygge cza start!
1 z 5
Hygge przepisy: batoniki owsiane
Przepis:2 duże bardzo dojrzałe banany2,5 szklanki płatków owsianych2 łyżki miodu/syropu klonowegogarść rodzynkówszklanka suszonych moreli1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 szklanki orzechów nerkowca1/4 szklanki migdałów2 łyżki płynnego oleju kokosowegoszczypta soli himalajskiejszczypta cynamonuszczypta kardamonuW naczyniu rozgnieć widelcem banany i dokładnie połącz masę z płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i odrobinę syropu, całość zamieszaj, po czym dosyp resztę składników łącząc wszystko razem. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch się zarumienią, a Ty poczujesz w kuchni słodką, bananową woń. Po wystudzeniu pokrój ciasto na prostokątne batony. Przechowuj je w słoiku lub zawinięte w folię aluminiową, czy papier śniadaniowy.
2 z 5
Hygge przepisy: gorąca czekolada
Przepis:1 szklanka mleka laskowego4 kostki tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa min. 70%)2 łyżki kakao1-2 łyżki syropu klonowegoopcjonalnie:1 łyżka soku z pomarańczyszczypta chili lub cynamonupianki marshmallow do dekoracjiMleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej je do czekoladowego napoju. Gdy czekoladowa masa stanie się jednolita i gorąca, zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy. Czekoladę przelej do kubka i zaserwuj z dodatkiem soku pomarańczowego lub piankami marshmallows.
3 z 5
Hygge przepisy: maślane ptysie
Przepis:3/4 szklanki mleka2 szklanki mąki8 żółtek1 szklanka cukru1/2 szklanki rozpuszczonego masłasaszetka drożdży instantaromat waniliowybiałko jajka do posmarowania + płatki migdałowePrzesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, drożdżami i cukrem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie utrzyj żółtka z cukrem waniliowym. Jajeczną masę dodaj do ciasta, dobrze wyrób całość po czym dodaj masło i zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Odstaw ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie podziel je na kilkanaście części, rozpłaszcz je i zacznij formować w bułeczki. Możesz napełnić je farszem w postaci ulubionej konfitury. Bułki połóż na blasze do pieczenia i posmaruj białkiem. Oprósz je z wierzchu płatkami migdałów. Piecz bułeczki w 200 stopniach na złoty kolor.
4 z 5
Hygge przepisy: ślimaki cynamonowe
Przepis:ciasto250 g mąki pszennej pełnoziarnistej250 g mąki pszennej100 ml oleju70 g cukruszczypta soli1 szklanka mlekasaszetka suchych drodżynadzienie100 g cukru3 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszktołowejDo miski przesiej obie mąki i dodaj do nich olej, drożdże, cukier oraz sól. Wlej mleko, wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, aż urośnie. Następnie rozwałkuj je na prostokąt, posyp równomiernie cukrem oraz korzennymi przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 16-20 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ślimaki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz je przez 10-15 minut.
5 z 5
Hygge przepisy: tarta z jabłkami
Przepis:2 szklanki mąki orkiszowej3/4 szklanki cukru trzcinowego200 g masła4 żółtka5 dużych jabłekcukier waniliowyszczypta cynamonuPrzesiej mąkę do miski. Dodaj do niej masło wcześniej posiekane nożem. W naczyniu utrzyj żółtka z cukrem pudrem i połącz je z resztą ciasta. Uformuj masę w kulę i wstaw ją na godzinę do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Przełóż je do garnka, dodaj cukier waniliowy i cynamon. Gotuj je, aż zmiękną i masa stanie się gęsta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij 2/3 ciasta z lodówki i wyłóż je na silikonową formę na tartę. Piecz spód przez 15 minut po czym wylej na niego nadzienie z jabłek. Możesz zalepić wierzch szarlotki pozostałością ciasta lub ułożyć na nim jabłko pocięte w plasterki. Piecz całość przez ok. 20 minut.