5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki
Pierniczki wegańskie w wersji raw, tradycyjne pierniczki świąteczne a może piernik toruński? Oto pięć sprawdzonych przepisów na bożonarodzeniowe pierniki świąteczne. Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na pierniki - pięć sposobów
Bez czego nie wyobrażacie sobie świąt? Oczywiście bez reklamy Coca-Coli ze słynną ciężarówką, czy kultowego filmu "Kevin sam w domu". Jednak żeby tradycji stało się zadość, na stole nie może zabraknąć pierników! Zarówno w postaci korzennych gwiazdek, jak i piernika staropolskiego z trzech warstw. Wigilijne wypieki można kupić w cukierni, jednak większą zabawą jest zrobienie ich samemu. Przepis na pierniki wcale nie jest trudny, a potrafi zbliżyć do siebie rodzinę. W końcu nic nie smakuje tak, jak desery przyrządzone od serca. Przeczytajcie, jak zrobić słynny Piernik Toruński lub wegańskie pierniczki w wersji raw. Radzimy wam od razu zakasać rękawy - do Bożego Narodzenia zostało mało czasu!
Jak udekorować świąteczne pierniczki? Oto moc inspiracji z Instagrama!
Staropolski piernik adwentowy - wspaniały przepis!
Przepisy na Święta: Pizza na słodko i inne śnieżne kule mocy
1 z 5
Przepis na pierniki: wegańskie pierniczki w wersji raw
Składniki:1 i 1/4 szklanki daktyli1/4 szklanki mąki migdałowej1/4 szklanki białej gryki 3/4 szklanki nasion słonecznika1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki pasty waniliowej1 łyżka syropu klonowegoJeśli daktyle nie są miękkie, zalej je wodą na całą noc. Następnego dodaj suszone owoce do pozostałych składników i zmiksuj całość w malakserze. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj i wytnij w niej świąteczne kształty. Surowe pierniczki posyp cynamonem lub oblej polewą z wegańskiej białej czekolady. Schowaj je do lodówki na 15 minut, aby stwardniały. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej.
2 z 5
Przepis na pierniki: tradycyjne pierniczki
Przepis:500 g mąki tortowej200 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego 200 g cukru pudru120 g masłatłuszcz do formy1 jajo1 łyżeczka sody1 opakowanie przyprawy do piernika1 łyżeczka cukru waniliowegoLukier: 2 szklanki cukru pudru | 1 łyżka masła | 2-3 łyżki mleka | można również użyć roztopionej czekolady Mąkę przesiej z sodą i uformuj górkę. Na jej szczycie zrób wgłębienie i wlej do niego rozpuszczony miód, przyprawy, cukier, masło i jajko. Zagnieć i wyrób całość. Uformuj kulę i przykryj ściereczką. Odrywaj od niej po kawałku ciasta, rozwałkuj na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wyctnij pierniki - serduszka, gwiazdki, dzwoneczki itp. Wycięte kształty pierników ułóż na natłuszczonej blasze. Pierniki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się zrumienią.Do przygotowania lukru należy wymieszać cukier z masłem i bardzo podgrzanym mlekiem. W razie potrzeby można dosypać cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Roztopioną czekoladę można połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru. Gdy lukier i czekolada będę gotowe - pora na dekorowanie!
3 z 5
Przepis na pierniki: piernik staropolski
Przepis:1 kg mąki 40 dag cukru 25 dag masła 0,5 l prawdziwego miodu3 jajka 125 ml mleka 3 łyżeczki sody 2,5 torebki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 szklanka mieszanki rodzynki + skórka pomarańczowa 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich W rondelku roztop masło razem z miodem i cukrem, tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ostudzeniu dodaj mąkę, sodę uprzednio rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, przyprawę do piernika, sól, kakao a następnie bakalie. Po wyrobieniu ciasta przełóż je do miski, zabezpiecz folią spożywczą i przykryj ściereczką. Odstaw piernik do leżakowania w chłodne misce (najlepiej piwnica, nie lodówka). Kilka dni przed wigilią ciasto upiecz w blasze wysmarowanej masłem przez godzinę w temperaturze 180-200 st. Przed podaniem polej piernik polewą i przełóż marmoladą. Smacznego!
4 z 5
Przepis na pierniki: Piernik Toruński
Przepis:1 kg mąki żytniej 1/2 kg miodu po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej jajko 20 dag grubo posiekanych migdałów 50 ml spirytusu Mąkę przesiej do miski. Sodę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Miód wlej do rondelka, dodaj korzenie, wymieszaj, podgrzej. Wlej do mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej sodę, spirytus, wbij jajko, wyrób ciasto dość twarde i elastyczne. Dosyp migdały, wymieszaj (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej trochę ciepłego miodu). Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Wierzch udekoruj migdałami. Piecz piernik 30-40 minut w temperaturze 200°C.
5 z 5
Przepis na pierniki:
1 kg mąkiPrzepis:8 żółtek3 białka1 ½ szklanki cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej, kwaśnej śmietany3 łyżeczki sody4 łyżeczki przypraw (2 ł. cynamonu, 1 ł. goździków, ½ ł. kawy rozpuszczalnej, ½ ł. pieprzu)250 g masła400 g miodu700 g ulubionej marmoladyDzień przed pieczeniem: kakao wymieszaj z mąką w dużej misce, odstaw. Miód zagotuj z przyprawami, zdjejmij z ognia, włóż masło, poczekaj aż się rozpuści, a następnie wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę, odstaw – śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubij na pianę, dodaj cukier, podczas ubijania dodawaj żółtka. Ubite jajka wlewaj do mąki i delikatnie mieszaj. Wlej miód, wciąż mieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte, najlepiej w chłodne miejsce na 24 godziny - w tym czasie ciasto na pierniki powinno zgęstnieć. W dniu pieczenia: ciasto na pierniki rozwałkuj, mocno podsypując je mąką. Wykrawaj pierniczki. Blachę wyłóż papierem lub folią aluminiową, pierniki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nałóż małą ilość marmolady, przykryć drugim o takim samym kształcie i delikatnie dociskając, sklej brzegi. Jeśli pierniki mają być błyszczące, przed pieczeniem można posmarować je roztrzepanym białkiem. Pierniki należy piec w 180 ° Celsjusza przez 7-12 minut. Po wystygięciu pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym w słoiku lub pojemniku i... podjadać kiedy tylko najdzie ochota!