Wielkanocne sałatki: 5 hitów na wielkanocny stół. Są przepyszne, kolorowe, a do tego niezwykle oryginalne!
Masz dość jajek w majonezie i przesłodzonych mazurków? Postaw na wielkanocne sałatki, które są kopalnią składników odżywczych, przepięknie wyglądają na wielkanocnym stole i smakują lepiej niż możesz sobie wyobrazić. Te pięć przepisów zrobisz nawet, jeśli nie masz talentu kulinarnego.
Zamiast nudnych potraw, które jemy na Wielkanoc co roku, proponujemy kilka naprawdę prostych przepisów na sałatki. Ale nie takie zwyczajne sałatki. Jeśli lubisz oryginalne smaki i uważasz, że je się także oczami, koniecznie sprawdź, co wybrałyśmy!
Wielkanocne sałatki: przepisy
Wielkanocne sałatki zdecydowanie powinny królować na świątecznym stole, przy którym siadamy z całą rodziną. Zamiast tradycyjnych majonezowych miksów, proponujemy przyjrzeć się lekkim potrawom, bazującym na sezonowych owocach i warzywach. Sałatka wielkanocna z truskawkami, a może z pieczoną marchewką lub burakiem i kozim serem? Sprawdźcie, szybkie i zdrowe przepisy na sałatki!
Wielkanocne sałatki: sałatka brokułowa z boczkiem, rodzynkami i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 300 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 20 g rodzynek
- 30 g pokruszonych migdałów
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Boczek usmaż na patelni do całkowitego wytopienia tłuszczy. Brokuł ugotuj, a następnie podziel na małe różyczki. Oba składniki umieść w misce i wymieszaj. Dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, drobno pokrojoną cebulkę oraz migdały. Zrób sos - jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj, możesz opcjonalnie posypać ją również startym serem cheddar.
Sałatka brokułowa z boczkiem, rodzynkami i sosem jogurtowym - propozycja podania / iStock
Wielkanocne sałatki: sałatka z pieczoną marchewką, awokado i grejpfrutowym sosem
Składniki:
- 1 grejpfrut
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 kg marchwi pokrojonej w plasterki
- 2 średnie awokado pokrojone w słupki
- ¼ szklanki startych prażonych migdałów
- 1 opakowanie liści szpinaku
- 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
- świeża kolendra
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. W miseczce wymieszaj oliwę, 3-4 łyżki soku grejpfruta i pół pęczka posiekanej kolendry. Na blasze do pieczenia ułóż marchewkę i polej ją sosem. Piecz przez ok. 20 minut, kilka razy obracając. Delikatnie posól. W misce wymieszaj liście szpinaku, migdały, kawałki grejpfruta i pietruszkę, dodaj awokado, marchewkę, polej resztą sosu.
Sałatka z pieczoną marchewką, awokado i grejpfrutowym sosem - propozycja podania / iStock
Wielkanocne sałatki: sałatka warstwowa z makaronem i kurczakiem
Składniki:
- 100 g makaronu
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie miksu sałat
- 3 duże ugotowane jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- 50 g startego sera
- kilka suszonych pomidorów
- ¼ łyżeczki soli
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- cała cebula dymka
- 2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Ugotuj makaron. W misce ułóż sałatę, na niej makaron i posiekane jajka. Posól. Dołóż kolejne warstwy - najpierw podsmażony kurczak, a następnie groszek i znów makaron. Na górę wyłóż kawałki suszonych pomidorów. Zrób sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polej sałatkę sosem, posyp startym serem i podawaj.
Sałatka warstwowa z makaronem i kurczakiem - popozycja podania / iStock
Wielkanocne sałatki: sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 10 dużych truskawek
- 1 awokado
- Garść migdałów
- Garść nerkowców
Sos:
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj szpinak z pokrojonymi na kawałki truskawkami i awokado. Upraż na suchej patelni grubo pokrojone migdały i nerkowce, a następnie posyp nimi sałatkę. Przygotuj sos z podanych składników, polej nim sałatę i podawaj.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - propozycja podania / iStock
Wielkanocne sałatki: sałatka z burakami, kozim serem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 2 garście rukoli lub szpinaku
- 2 upieczone lub ugotowane buraki (mogą być gotowe, które kupicie w markecie)
- 80 g sera koziego
- 20-30 g orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Do miski wrzuć rukolę, pokrojone na małe kawałki buraki. Pokrusz na nie ser, posyp prażonymi (opcjonalnie posiekanymi) orzechami. Składniki dressingu wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj, a następnie podawaj.
Sałatka z burakami, kozim serem i orzechami włoskimi - propozycja podania / iStock
Więcej pomysłów na sałatki znajdziesz w galerii pod artykułem.
ZOBACZ TAKŻE INNE PRZEPISY NA WIELKANOC:
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
Chrupiące szparagi z lekkim sosem to doskonałe danie, które śmiało możecie zaserwować gościom podczas wielkanocnego spotkania. Ten przepis na szparagi "całe zielone", którego autorką jest Magda Gessler bije rekordy popularności. Sprawdźcie go również wy!Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
Jajka faszerowane według Magdy Gessler podbiją serca i podniebienia waszych najbliższych. To przepis na Wielkanoc, ale będziecie chcieli jeść je cały rok!Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
Babka rumowa w różowym lukrze według Magdy Gessler to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest wilgotna, miękka, pełna słodkich rodzynek nasączonych rumem, a przepis na nią jest tak prosty, że wykonacie go bez problemu nawet, jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Co ważne - lukier jest w stu procentach naturalny i obłędnie pyszny!1 z 5
Sałatka z łososiem, ziemniakami i zielonym groszkiem
2 z 5
Sałatka z kurczakiem, fetą, borówkami i rukolą
3 z 5
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, oliwkami i czerwoną cebulą
4 z 5
Pomysły na wege grilla: sałatka z dynią, jarmużem, granatem, cebulą i nasionami słonecznika
5 z 5
Sałatka z krewetkami, pomarańczą i pomidorkami koktajowymi