Reklama

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Podstawą racuszków jest ciasto z kilku prostych składników, które miesza się łyżką. Potem na oleju smaży się pyszne, rumiane, chrupiące placuszki i podaje z różnymi dodatkami. Wszystko to trwa może kwadrans. Do ciasta – według uznania czy ochoty – można dodać pokrojone owoce lub ser. A gotowe posypuje się wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem lub podaje z konfiturami albo miodem.

Reklama

CIASTO BAZOWE:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
  • 2 jajka
  • szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Mąkę przesiej, dokładnie wymieszaj z resztą składników, a następnie odstaw na chwilę.

1. Na popołudnie ze znajomymi

Składniki:

  • ciasto bazowe
  • 25 dag koziego twarogu
  • słoik konfitur z wiśni
  • łyżeczka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • cukier puder

Rozgrzej na patelni olej, usmaż na nim racuchy z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kozi twarożek wymieszaj z pieprzem. Z racuchów zrób sandwicze: jeden posmaruj serem, następnie konfiturami, przykryj drugim plackiem, oprósz cukrem pudrem.

2. Na lekką kolację

Składniki:

  • ciasto bazowe
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • łyżka startego żółtego sera
  • 10 dag kiełbasy pociętej w kostkę

Do ciasta dodaj kiełbasę, posiekana cebulę, natkę i ser, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Placki kładź łyżką na gorący olej. Smaż z obu stron.

3. Na słodki deser

Składniki:

  • ciasto bazowe
  • 3 kwaskowe jabłka
  • cukier puder do posypania

Jabłka, umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Placki smaż na gorącym oleju z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierze. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

4. Na drugie śniadanie

Składniki:

  • ciasto bazowe
  • cukier puder
  • ¾ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • bita śmietana
  • świeże owoce
  • wiórki kokosowe
Reklama

Do ciasta dodaj cukier waniliowy i ryż, wymieszaj. Smaż placki z obu stron na gorącym oleju. Odsącz z tłuszczu. Podaj z bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i owocami.
Fot. M. Szymański

Reklama
Reklama
Reklama