4 x racuchy
Domowe racuszki to jest to! Najlepsze są prosto z patelni, parzące palce, posypane tylko cukrem. Możesz je zrobić na kilka sposobów. Potrzebne produkty znajdą się zawsze w każdej kuchni. To świetny pomysł na kolację, kiedy wpada do was nagle ktoś niezapowiedziany.

- Naj
Uwielbiają je dzieci i dorośli. Podstawą racuszków jest ciasto z kilku prostych składników, które miesza się łyżką. Potem na oleju smaży się pyszne, rumiane, chrupiące placuszki i podaje z różnymi dodatkami. Wszystko to trwa może kwadrans. Do ciasta – według uznania czy ochoty – można dodać pokrojone owoce lub ser. A gotowe posypuje się wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem lub podaje z konfiturami albo miodem.
CIASTO BAZOWE:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 szklanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
- 2 jajka
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Mąkę przesiej, dokładnie wymieszaj z resztą składników, a następnie odstaw na chwilę.
1. Na popołudnie ze znajomymi
Składniki:
- ciasto bazowe
- 25 dag koziego twarogu
- słoik konfitur z wiśni
- łyżeczka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
- cukier puder
Rozgrzej na patelni olej, usmaż na nim racuchy z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kozi twarożek wymieszaj z pieprzem. Z racuchów zrób sandwicze: jeden posmaruj serem, następnie konfiturami, przykryj drugim plackiem, oprósz cukrem pudrem.
2. Na lekką kolację
Składniki:
- ciasto bazowe
- mała cebula
- sól
- pieprz
- oregano
- łyżka startego żółtego sera
- 10 dag kiełbasy pociętej w kostkę
Do ciasta dodaj kiełbasę, posiekana cebulę, natkę i ser, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Placki kładź łyżką na gorący olej. Smaż z obu stron.
3. Na słodki deser
Składniki:
- ciasto bazowe
- 3 kwaskowe jabłka
- cukier puder do posypania
Jabłka, umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Placki smaż na gorącym oleju z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierze. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
4. Na drugie śniadanie
Składniki:
- ciasto bazowe
- cukier puder
- ¾ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- bita śmietana
- świeże owoce
- wiórki kokosowe
Do ciasta dodaj cukier waniliowy i ryż, wymieszaj. Smaż placki z obu stron na gorącym oleju. Odsącz z tłuszczu. Podaj z bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i owocami.
Fot. M. Szymański
1 z 3

racuchy2
2 z 3

racuchy3
3 z 3

racuchy4
Polecane
Przeżyj swój ‘Oh La La!’ moment, dzięki produktom z limitowanej kolekcji Pantene x Emily in Paris
Współpraca reklamowa
Nie sposób nie zauważyć jej w miejskim tłumie! Nowa kolekcja Kasia x Kazar City stories
Współpraca reklamowa
Maja Hyży: chociaż zaszła do półfinału czwartej edycji X-Factora, to zawsze pozostawała w cieniu byłego męża. Czym dziś zajmuje się Maja Hyży, mama czwórki dzieci?
Dowiedz się, jak założyć własny biznes, dostać awans i stworzyć markę osobistą. Weź udział w cyklu: "Rozmowy przy stole Her Impact x Fine Dining Week"!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa