4 x knedle
Kochamy je jeść, zwłaszcza pod koniec lata, kiedy są już słodkie węgierki. Z nimi knedle smakują najlepiej. Oczywiście polane zrumieniona na maśle bułeczka...
- Naj
Można je robić nie tylko ze śliwkami. Równie pyszne są też knedle z serem, szpinakiem lub serem i szpinakiem. Polane masełkiem lub lekko na nim podsmażone to po prostu niebo w gębie! A kiedy przyjdą jesień i zima, i tak możesz cieszyć się knedlami z owocami – nafaszeruj je mrożonymi truskawkami czy wiśniami (te w paczkach są już wydrylowane). Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę i nie zagniatać ciasta za każdym razem, gdy przyjdzie ochota na knedle, zrób go raz więcej, podziel na porcje i zamroź. Potem wystarczy dodać farsz. Zresztą gotowe knedle też warto zamrozić – masz wtedy pod ręką błyskawiczny obiad.
SKŁADNIKI NA CIASTO (6 porcji):
40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków, 15 dag mąki, jajko, sól
Ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na 20 minut.
1. Ze śliwkami
SKŁADNIKI (6 porcji):
ciasto, 40 dag śliwek, cukier, cynamon, tarta bułka, masło
Śliwki umyj, osusz, przekrój i wyjmij pestki. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozpłaszcz na dłoni. Na środku kładź śliwkę, posyp odrobiną cukru i cynamonu. Dokładnie zlep, formując kulki. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką.
2. Z serem
SKŁADNIKI (6 porcji):
ciasto, 60 dag twarogu, żółtko, szczypta cynamonu, 3 łyżki cukru, śmietana, owoce, łyżka miodu
Ser zmiel, wymieszaj z żółtkiem, łyżką śmietany, cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkuj grubo, wykrój krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze śmietaną i owocami.
3. Z kapustą
SKŁADNIKI (6 porcji):
ciasto, 40 dag kiszonej kapusty, 5 dag masła, 2 dag suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz
Kapustę rozdrobnij, uduś z namoczonymi i posiekanymi grzybami. Dodaj podsmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz, wymieszaj. Z ciasta formuj krążki, nakładaj porcje farszu, zlep. Ugotuj, podawaj podsmażone na maśle, z cebulką.
4. Ziołowe
SKŁADNIKI (6 porcji):
ciasto, po 2 gałązki majeranku i natki, 2 liście szałwii, gałązka tymianku, gałka muszkatołowa
Wszystkie zioła drobno posiekaj, wymieszaj z ciastem, przypraw gałką muszkatołową. Formuj z ciasta kule. Gotuj je w osolonej wodzie. Podawaj polane masełkiem i posypane tartym serem.
1 z 3
knedle2
2 z 3
knedle3
3 z 3
knedle4