Reklama

TEGO POTRZEBUJESZ:
ZIEMNIAKI

Reklama
  • 700 g małych ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku

SZPINAK

  • pęczek dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • cała gałka muszkatołowa
  • duży kawałek masła
  • 400 g umytego szpinaku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 25 g parmezanu

KURCZAK

  • suszone oregano
  • słodka papryka w proszku
  • kawałek masła
  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • cytryna
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

PRZYPRAWY

  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz

NAPÓJ

  • 400 g truskawek – świeżych lub mrożonych
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1/2 cytryny
  • ok. 1/2 l lodu w kostkach
  • drobny cukier do smaku
Reklama

SPOSÓB WYKONANIA
Na początku Zagotuj wodę w czajniku. Postaw średni garnek na średnim ogniu, dużą patelnię na małym ogniu i duży rondel na średnim ogniu. Włącz grill lub piekarnik z funkcją grilla na pełną moc.
Ziemniaki Umyj ziemniaki, wrzuć je do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
Szpinak Drobno pokrój dymkę. Wrzuć ją do rondla, dodaj kilka łyżek oliwy i kilka gałązek tymianku, wyciśnij 3 ząbki czosnku, zetrzyj 1/3 gałki muszkatołowej i dorzuć duży kawałek masła. Wszystko chwilę pogotuj. Wrzucaj partiami szpinak i czekaj, aż zwiotczeje.
Kurczak Zwiększ ogień pod patelnią. Duży arkusz papieru do pieczenia posyp sporą szczyptą suszonego oregano, solą, pieprzem oraz papryką i skrop oliwą. W przyprawach obtocz piersi kurczaka. Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek masła. Przełóż mięso na patelnię i smaż 4–5 minut. Następnie kurczaka przełóż do brytfanki razem z pokrojoną w ćwiartki cytryną i pomidorkami. Na wierzchu piersi połóż boczek. Patelnię, na której smażył się kurczak, postaw na małym ogniu. Dodaj listki rozmarynu, przemieszaj. Dorzuć je do brytfanki i wstaw pod grill na co najmniej 14 minut.
Ziemniaki Ziemniaki odcedź i zostaw na 2–3 minuty, żeby odparowały. Na patelnię po kurczaku wlej trochę oliwy, wrzuć listki rozmarynu. Na ziołach rozrzuć ziemniaki, skrop oliwą i posól. Wyciśnij 6 nieobranych ząbków czosnku, dodaj do ziemniaków. Weź pokrywkę z garnka po ziemniakach i mocno nią przyciśnij ziemniaki. Zwiększ płomień pod patelnią. Poczekaj 3 minuty, aż ziemniaki się zrumienią. Kilkakrotnie rozgniataj ziemniaki tak, by się równomiernie przyrumieniły.
Szpinak Do szpinaku dolej śmietanę. Zmniejsz ogień do małego. Dodaj starty ser i dobrze przemieszaj.
Napój Truskawki zblenduj razem z garścią lodu w kostkach, listkami mięty, sokiem z 1/2 cytryny i szklanką wody. Ewentualnie dosłódź napój.
Podawanie Brytfankę wyjmij z piekarnika. Postaw na stole razem z garnkiem ze szpinakiem. Ziemniaki przełóż na półmisek i podaj obok.

Reklama
Reklama
Reklama