30 minut w kuchni z Jamie Oliverem - kurczak po cypryjsku
Słynny brytyjski kucharz podpowie ci jak sprawnie działać w kuchni i wykorzystać różne sztuczki. Co więcej, podzieli się przepisem na kurczak po cypryjski!

- Claudia

TEGO POTRZEBUJESZ:
- po małym pęczku natki i bazylii
- 8 suszonych pomidorów ze słoika
- 2–3 ząbki czosnku
- 100 g fety
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 piersi kurczaka ze skórą
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
WARZYWA
- 5–6 ząbków czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- mały pęczek świeżych ziół
- 250 g szparagów
- 8–10 czarnych oliwek
PITY
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 6 chlebków pita
SURÓWKA
- 1/2 małej białej kapusty
- cebula
- po kilka gałązek natki i bazylii
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 2 cytryny
PRZYPRAWY
- oliwa
- sól morska
- czarny pieprz
NAPÓJ
- ok. 1/2 lodu w kostkach
- 5–6 gałązek świeżej mięty
- cytryna
- 2 pomarańcze
- butelka wody gazowanej
LODY Z KAWĄ
- 500 ml lodów waniliowych
- kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub kilka porcji espresso
- cukier
- garść ciasteczek cantucci
SPOSÓB WYKONANIA
NA POCZĄTKU. Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz piekarnik na 220°C. Postaw 2 duże patelnie na średnim ogniu.
KURCZAK. Ułóż na desce stosik z natki, bazylii i suszonych pomidorów. Skrop oliwą z pomidorów, posyp szczyptą pieprzu. Wyciśnij 2 nieobrane ząbki czosnku i wszystko drobno posiekaj. Wkrusz fetę, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
WARZYWA. Skrop oliwą jedną z patelni. Wrzuć na nią zgniecione nieobrane ząbki czosnku, pomidorki i zioła. Zmniejsz ogień do małego.
KURCZAK. Piersi kurczaka ułóż na dużym arkuszu papieru pergaminowego, skórą w dół. W każdym filecie no- żem zrób ostrożnie kieszonkę, tak żeby otwierał się jak książka. Nadzienie z deski rozdziel między filety, uklep je i zamknij kieszonkę. Na pustą patelnię wlej sporo oliwy. Szczypcami przełóż na nią filety, skórą do dołu. Pod kranem zmocz zmięty kawałek papieru do pieczenia. Rozprostuj go, nakryj nim smażące się kurczaki. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią.
WARZYWA. Przewróć deskę na drugą stronę. Odkrój zdrewniałe końce szparagów, a pędy w całości wrzuć na patelnię z pomidorkami. Przemieszaj i dorzuć 8–10 oliwek.
SURÓWKA. Z połówki kapusty usuń zewnętrzne liście, przekrój ją wzdłuż, poszatkuj w malakserze i przesyp do dużej miski. Obierz cebulę, przekrój wzdłuż i posiekaj w malakserze razem z natką, bazylią i chili. Do miski z surówką wyciśnij sok z 2 cytryn, dodaj kilka łyżek oliwy i sporą szczyptę soli. Całość wymieszaj i ugnieć rękami. Skosztuj i dopraw, jeśli trzeba. Postaw na stole.
KURCZAK. Jeśli piersi są już złote od spodu, przewróć je. Na patelnię dorzuć 4 małe gałązki rozmarynu. Znów przykryj kurczaka papierem do pieczenia. Obciąż go średnią patelnią, żeby lepiej się zrumienił.
NAPÓJ. Duży dzbanek wypełnij do połowy kostkami lodu. Zgnieć nieco miętę i dodaj do dzbanka razem z sokiem z cytryny i pomarańczy. Dorzuć 2 wyciśnięte połówki pomarańczy. Zalej wodą gazowaną i wymieszaj. Postaw na stole.
LODY Z KAWĄ. Wyjmij lody z zamrażalnika. Wsyp kawę rozpuszczalną do dzbanka i zalej 200 ml wrzątku (lub przygotuj 4 porcje espresso). Wrzuć cukier do smaku i wymieszaj. Na desce ustaw filiżanki, a obok ułóż w stosik ciasteczka. Postaw na stole razem z lodami.
KURCZAK. Zrumienione piersi kurczaka przełóż na drewnianą deskę i jedną z piersi pokrój w plasterki, żeby sprawdzić, czy jest usmażona w całości. Mięso polej sokami z patelni i razem z deską połóż na stole.
PODAWANIE. Na stole przy desce z mięsem postaw patelnię z warzywami. Pity wyjmij z piekarnika, rozwiń z folii, ułóż obok warzyw i mięsa.
LODY Z KAWĄ. Po obiedzie włóż do każdej filiżanki po gałce lodów i zalej ją porcją kawy. Na wierzchu połóż ciasteczko.
Polecane
„Teściowa uwielbia rządzić, zwłaszcza w mojej kuchni. Ta stara harpia myśli, że ma monopol na barszcz i rybę po grecku”
Weź z kuchni i wsyp do zamiokulkasa. Jeśli wyrośnie jak na drożdżach, Fortuna będzie ci sprzyjać
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
„W swoje 60. urodziny świeczki dmuchałam w samotności. Dzieci pożałowały na mnie czasu i darmowych minut”
„W jej kuchni odbywały się dantejskie sceny, a w domu grasował złodziej. Nakryłem go i sam dostałem po łapach”
„Mąż zrobił z mojego mieszkania graciarnię i skład rupieci. Wyszłam z siebie, gdy bawił się w kuchni lutownicą”
Słowiańska wróżba świąteczna zapewni ci miłość. Wykorzystaj 1 składnik, który na pewno masz w kuchni
„Latami usługiwałam rodzinie, a oni nie pamiętali nawet o moich urodzinach. Żałuję, że zmarnowałam całe życie w kuchni”
Ten owoc na pewno jest w twojej kuchni. Wykorzystaj go, aby już na początku wiosny twoje serce zabiło mocniej
Ten żółty przedmiot w twojej kuchni przynosi szczęście. Za nic w świecie go nie wyrzucaj
„Wygrałem w totka i oniemiałem. Moja radość trwała tylko 5 minut, bo los okrutnie ze mnie zadrwił”
„Marzyłam, by skończyć studia, ale matka miała na mnie inne plany. Nie zamierzam zmarnować życia w kuchni jak ona”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa