3 przepisy na grzane wino
Znamy najlepszy przepis na tradycyjny grzaniec, grzane wino z czekoladą lub gorący, półwytrawny kielich z wanilią. To was rozgrzeje w zimne dni!

Jak zrobić grzane wino?
W mgliste, zimne wieczory humor mogą poprawić tylko długie rozmowy przy grzańcu z przyjaciółką. Tak, w tym sezonie zamiast po rosé, sięgamy po kubek rozgrzewającego trunku. Można go przyrządzić w domu, na wiele sposobów, używając do tego ulubionego wina. Najpopularniejszy jest grzaniec galicyjski, z cytrusami, goździkami oraz kardamonem. Do jego sporządzenia potrzebna jest butelka wytrawnego, czerwonego wina, niekoniecznie z górnej półki. Grzane wino można zrobić także z półwytrawnego, białego wina. Wtedy warto podkręcić jego smak esencją waniliową czy kardamonem. Takie wino sprawdzi się do kolacji lub słodkiego deseru. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
1 z 3

Przepis na grzane wino z czekoladą
Składniki:3 łyżeczki gorzkiego kakao2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady3 łyżeczki mleka1/4 szklanki czerwonego wina3 łyżeczki brązowego cukru/miodu/syropu klonowegoszczypta cynamonu i kardamonuszczypta soli morskiejCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklnce z odrobiną wody. W rondelku zacznij podgrzewać wino i mleko. Dodaj kakao, rozropioną czekoladę, cukier, przyprawy oraz sól. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Smacznego!
2 z 3

Przepis na białe grzane wino z wanilią
Składniki: 1 butelka półwytrawnego winaszczypta kardamonu2 laski cynamonu1 pomarańcza1 łyżka goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1 laska waniliiplastry świeżej figiWino przelej do garnka i zacznij je podgrzewać. Dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki - jeden plasterek przekrój na pół i zostaw do udekorowania dwóch kielichów, resztę dorzuć do wina. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów. Serwuj trunek z plastrami świeżej figi.
3 z 3

Przepis na grzane wino z miodem
Składniki:100g gryczanego miodu1 gwiazdka anyżu1 laska cynamonu4 goździki150 ml wody1 cytryna3 mandarynki100 ml soku pomarańczowegokilka plasterków suszonych jabłek1 butelka czerwonego, wytrawnego wina2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta cynamonuW rondlu o grubym dnie podgrzej miód, anyż, cynamon, goździki, przyprawę korzenną oraz wodę. Gotuj mieszankę przez 5 minut, odcedź i przelej cały płyn do dzbanka. Dodaj cytrynę i mandarynki pokrojone w cienkie plasterki, sok pomarańczowy, suszone jabłka oraz wino. Całość dobrze wymieszaj.Korzenne wino podawaj na ciepło z otartą skórką z jednej pomarańczy.
Polecane
„Miałem go za dobrego przyjaciela, a zostawił nas z długami. Ja liczę każdy grosz, a dziad grzeje się w tropikach”
„Sąsiadka wolała spędzać święta w melinie, a nie przy stole. Bardziej smakowało jej tanie wino, niż pierogi z kapustą”
Lukrecjowe różdżki, pieprzne diabełki, kakaowe kociołki. Oto przepisy na Halloween z Harry'ego Pottera
Dieta SIRT, czyli dieta - cud? Czy słynna dieta, która odmieniła Adele, rzeczywiście działa? [przepisy na tydzień]
Przepisy na chleb bezglutenowy. Sprawdzone receptury nie tylko dla osób na diecie gluten-free
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa