3 przepisy na grzane wino
Znamy najlepszy przepis na tradycyjny grzaniec, grzane wino z czekoladą lub gorący, półwytrawny kielich z wanilią. To was rozgrzeje w zimne dni!
Jak zrobić grzane wino?
W mgliste, zimne wieczory humor mogą poprawić tylko długie rozmowy przy grzańcu z przyjaciółką. Tak, w tym sezonie zamiast po rosé, sięgamy po kubek rozgrzewającego trunku. Można go przyrządzić w domu, na wiele sposobów, używając do tego ulubionego wina. Najpopularniejszy jest grzaniec galicyjski, z cytrusami, goździkami oraz kardamonem. Do jego sporządzenia potrzebna jest butelka wytrawnego, czerwonego wina, niekoniecznie z górnej półki. Grzane wino można zrobić także z półwytrawnego, białego wina. Wtedy warto podkręcić jego smak esencją waniliową czy kardamonem. Takie wino sprawdzi się do kolacji lub słodkiego deseru. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
1 z 3
Przepis na grzane wino z czekoladą
Składniki:3 łyżeczki gorzkiego kakao2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady3 łyżeczki mleka1/4 szklanki czerwonego wina3 łyżeczki brązowego cukru/miodu/syropu klonowegoszczypta cynamonu i kardamonuszczypta soli morskiejCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklnce z odrobiną wody. W rondelku zacznij podgrzewać wino i mleko. Dodaj kakao, rozropioną czekoladę, cukier, przyprawy oraz sól. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Smacznego!
2 z 3
Przepis na białe grzane wino z wanilią
Składniki: 1 butelka półwytrawnego winaszczypta kardamonu2 laski cynamonu1 pomarańcza1 łyżka goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1 laska waniliiplastry świeżej figiWino przelej do garnka i zacznij je podgrzewać. Dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki - jeden plasterek przekrój na pół i zostaw do udekorowania dwóch kielichów, resztę dorzuć do wina. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów. Serwuj trunek z plastrami świeżej figi.
3 z 3
Przepis na grzane wino z miodem
Składniki:100g gryczanego miodu1 gwiazdka anyżu1 laska cynamonu4 goździki150 ml wody1 cytryna3 mandarynki100 ml soku pomarańczowegokilka plasterków suszonych jabłek1 butelka czerwonego, wytrawnego wina2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta cynamonuW rondlu o grubym dnie podgrzej miód, anyż, cynamon, goździki, przyprawę korzenną oraz wodę. Gotuj mieszankę przez 5 minut, odcedź i przelej cały płyn do dzbanka. Dodaj cytrynę i mandarynki pokrojone w cienkie plasterki, sok pomarańczowy, suszone jabłka oraz wino. Całość dobrze wymieszaj.Korzenne wino podawaj na ciepło z otartą skórką z jednej pomarańczy.