10 porad, dzięki którym twoje ciasta będą wyglądały jak z cukierni
Wiemy, że nie każda z nas urodziła się ze zdolnościami piekarskimi. Nie oznacza to jednak, że należy porzucić marzenia o pysznych ciastach. Przedstawiamy 10 porad, dzięki którym Twoje wypieki nie będą różnić się od tych, które kupujesz w cukierni!
- Redakcja
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, ale pogoda już jest dość chłodna. Oznacza to, że coraz częściej decydujemy się na pieczenie ciast, nie tylko tych stricte jesiennych. Jeśli jednak nie masz dobrej ręki do kuchni, a twoje wypieki nie zawsze wychodzą tak, jakbyś tego chciała, przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy nie tylko sposoby, dzięki którym możesz uratować wygląd swojego ciasta, ale też porady, dzięki którym nie zaliczysz wpadki, jeśli spieszysz się z ciastem do teściowej. Mamy też pomysły na fantazyjne dekoracje, które sprawią, że twoje desery będą wyglądać imponująco, nawet dla najbardziej wybrednych Instagramerów. 10 sposobów na poprawę swoich wypieków znajdziesz w naszej galerii!
Tę i 999 innych pożytecznych porad znajdziesz w magazynie „1000 Najlepszych Rad”.
1 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
1. Malinowy lukier. Aby uzyskać różowy lukier, nie potrzebujemy żadnych chemicznych barwników ze sklepu. Wystarczy podczas ucierania białka z cukrem pudrem dolać do masy trochę soku z malin, wiśni lub żurawin. Im więcej wlejemy soku, tym lukier będzie miał intensywniejszy kolor.
2 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
2. Uratowany przypalony sernik. Gdy wierzch sernika zbyt mocno się przypali, nie wyrzucamy ciasta. Czekamy, aż wystygnie, by delikatnie zdjąć nożem spaloną warstwę. Następnie w rondelku, cały czas mieszając, podgrzewamy konfiturę. Płynną polewę rozsmarowujemy starannie na serniku. Wypiek wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.
3 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
3. Puszyste muffinki. Przygotowanie ciasta na te pyszne babeczki zaczynamy od wymieszania w jednej misce suchych składników, natomiast w drugiej – mokrych. Potem wlewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Nigdy mikserem. Sekret ich puszystości tkwi bowiem w krótko mieszanym cieście – tylko do połączenia składników. Pieczemy w temp. 170 st. C, przez ok. 20-25 minut.
4 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
4. Jak zrobić nici z karmelu? Najpierw przygotowujemy karmel, topiąc w garnuszku na złoty kolor 5 łyżek cukru wymieszanych z 2 łyżkami wody. Garnek wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Nabieramy widelcem gorący karmel i rysujemy na papierze do pieczenia dowolne wzorki. Gdy ozdoby wystygną, odrywamy je z papieru i przystrajamy desery.
5 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
5. Szarlotka najlepsza na świecie. Jabłecznik będzie wyjątkowo soczysty, jeśli przed włożeniem do piekarnika przykryjemy ciasto natłuszczonym papierem. Zdejmujemy go tuż przed zakończeniem pieczenia.
6 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
6. Kolorowe bezy. Bezy będą delikatne i lekkie, jeśli najpierw schłodzimy białka w lodówce. Potem dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem. Gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypujemy drobny cukier. Aby bezy były kolorowe, dodajemy jeszcze pół łyżeczki dowolnego kisielu w proszku. Można też wlać odrobinę rozpuszczalnej kawy albo trochę startej czekolady. Bezy pieczemy w temperaturze 150 st. C przez ok. 45 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
7 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
7. Owoce dobrze rozmrożone. Jeśli owoce z mrożonek chcemy zjeść na surowo lub zrobić z nich mus, wysypujemy je sitko, które wkładamy do miski, przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły. Aby szybko rozmrozić owoce, wkładamy je do foliowej torebki, szczelnie ją zamykamy i polewamy strumieniem zimnej wody. Owoców przeznaczonych na galaretkę nie trzeba rozmrażać. Wystarczy wrzucić je do naczynia i zalać rozpuszczoną we wrzątku galaretką. Rozmrożą się, a woda połączy się z żelatyną, szybciej wiążąc galaretkę.
8 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
8. Triki na błyszczącą polewę. Do gorącej masy dodajemy płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Dzięki temu trikowi polewa również się nie kruszy. Aby nie wsiąkała w ciasto, należy posmarować je najpierw cienką warstwą podgrzanego dżemu albo marmolady.
9 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
9. Wiórki pełne aromatu. Jeśli do ciasta używamy wiórków kokosowych, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Będą bardziej aromatyczne.
10 z 10
10 sposobów na świetne wypieki
10. Udane kruche ciasteczka. Są idealne na podwieczorek. Wyrobione ciasto należy przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki. Dopiero potem je rozwałkowujemy, najlepiej na grubość 0,5 cm, i wykrawamy ciasteczka. Aby ciasto nie lepiło się do brzegów foremek, dokładnie obtaczamy ją w mące. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Można je też ozdobić masą cukrową lub lukrem.