Pączki z różą: mamy PRZEPIS Magdy Gessler na pyszne pączki na Tłusty Czwartek
Jak zrobić najlepsze pączki z nadzieniem różanym? Na Tłusty Czwartek z pewnością idealnie sprawdzi się sprawdzony przepis Magdy Gessler. Te pączki smakują obłędnie. Nic dziwnego, że wszyscy chcą wiedzieć, jak je zrobić.
- Kobieta.pl
Pączki z różą według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Za taką puszystą przyjemność w warszawskiej cukierni słynnej restauratorki "Słodki... Słony..." trzeba jednak zapłacić 10 złotych za sztukę. Można je jednak też wykonać samemu w domu. Sprawdź przepis krok po kroku na pączki z nadzieniem różanym Magdy Gessler w sam raz na tłusty czwartek już teraz poniżej.
Pączki z różą według przepisu Magdy Gessler
Magda Gessler wykonuje swoje pyszne pączki z nadzieniem różanym stosując się do zasad tradycyjnej warszawskiej receptury. Sprawdź przepis na pączki z różą. Podane proporcje wystarczą do przygotowania dużej porcji dla nawet czterech osób. Czas przygotowania: około 4 godziny.
Składniki:
- mąka szymanowska - ok. 2 kg
- cukier - 300 g
- jajka - 30
- masło - 500 g
- mleko - 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania
- sól - 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże - 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec - 2,5 kg
- domowy lukier - 500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g
Przygotowanie:
- Dodać do mleka 100 g cukru i pokruszone drożdże, następnie podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką do temp. ok. 30-35 st. C.
- Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wymieszać go w misce razem z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie się kleić. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
- Przykryć wyrobione ciasto suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia 2 razy krótko wyrobić ciasto rękoma.
- Podzielić wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
- W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
- Zjeść ;)
Smacznego!
A Wy jesteście miłośnikami pączków czy faworków na Tłusty Czwartek? Jeśli wybieracie drugą opcję, polecamy wam przepis na faworki na Tłusty Czwartek według Magdy Gessler.
Wypróbuj także:
TŁUSTY CZWARTEK: Zrób proste i pyszne faworki według przepisu Magdy Gessler!
Tłusty Czwartek już za moment. Jeśli nadal nie wiecie, czym sprawić sobie przyjemność i zachwycić bliskich, koniecznie wykonajcie faworki Magdy Gessler. Nie pożałujecie! Są obłędne!1 z 3
Przepis Magdy Gessler na pączki z różą
Magda Gessler
2 z 3
Przepis Magdy Gessler na pączki z różą
Magda Gessler
3 z 3
Przepis Magdy Gessler na pączki z różą
Magda Gessler