Reklama

Koktajl Kailyn Lowry, czyli koktajl z łożyska

Zwolennicy jedzenia łożyska twierdzą, że ma ono wspaniałe właściwości: przyspiesza powrót do formy po ciąży, pozytywnie wpływa na laktację, zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej i wzmacnia odporność. Chociaż jest to kontrowersyjna metoda, to co jakiś czas głośno jest o mamach, które chwalą się, że zjadły swoje łożysko.

Reklama

Jedną z nich jest gwiazda znana z programu "Nastoletnie matki" - Kailyn Lowry. Świeżo upieczona mama na swoim Instagramie pokazała, jak przygotowuje koktajl, do którego dodała łożysko. Gwiazda zrobiła napój na bazie mleka migdałowego ze świeżymi owocami. Jej relację udostępniła amerykańska firma, która właśnie zajmuje się produkcją tabletek z łożyskiem.

Oczywiście każda z nas zadaje sobie pytanie, jaki jest smak takiego koktajlu z łożyskiem? Z odpowiedzią przychodzi celebrytka, która przekonuje, że nie wyczuła żadnego dziwnego smaku.

Przeczytaj także: Ola Żebrowska urodziła. Znamy płeć trzeciego dziecka znanej pary

Jedzenie łożyska stało się trendem?

O trendzie na spożywanie łożyska (placentofagia) słyszymy już od kilku lat. Szczególnie jest to popularne wśród celebrytek w Stanach Zjednoczonych. Kim Kardashian West, January Jones czy Alicia Silverstone przyznały się do łykania tabletek z własnego sproszkowanego łożyska. Trend na jedzenie łożyska zyskuje również popularność w Europie.

Z jednego łożyska może powstać od 100 do 200 pigułek. Dla tych, którzy wolą inną formę spożywania łożyska dostępne są książki kucharskie, które opisują sposoby przechowywania łożyska, przepisy na posiłki i koktajle.

Brytyjka, Jay Woodall regularnie podawała swoje łożysko mężowi i 3-letniemu synkowi. Kobieta zapłaciła 150 funtów za przetworzenie łożyska na tabletki i 30 funtów za przygotowanie na jego bazie koktajlu. Sama wyznała, że po regularnym spożywaniu tabletek i koktajli czuła się lepiej i zaczęła lepiej spać.

Łożysko przypomina w smaku wątróbkę, ma taki metaliczny posmak. Mój syn spróbował koktajlu i stwierdził, że jest pyszny. To pewnie przez dodatek jagód – mówiła Jay Woodall.

Przeczytaj także: "Stany depresyjne i lękowe w ciąży i po porodzie utrudniają pełnienie roli matki i mogą popychać do uzależnień" [OKIEM EKPSERTA]

Jedzenie łożyska: co na to nauka?

Oczywiście tym tematem zajęli się naukowcy. Mark Kristal, profesor Uniwersytetu w Buffalo specjalizujący się w psychologii behawioralnej, na łamach czasopisma "Ecology of Food and Nutrition", opublikował badania, z których wynika, że zjadanie łożyska przez zwierzęta poprawia więź samicy z potomstwem, działa znieczulająco i zwiększa szanse na kolejną ciążę. Kristal prowadzi te badania już od 40 lat, jednak cały czas są to badania na zwierzętach, a nie na ludziach.

Reklama

Przeczytaj także: Na Śląsku urodził się prawie 7 kg noworodek! Nadal jednak nie został pobity rekord z 2007 roku

Reklama
Reklama
Reklama