Kaczka sous vide: PRZEPIS Grzegorza Zawieruchy na zwycięskie danie z finału "MasterChef 8"
Kaczka sous vide z fenkułem to danie, dzięki któremu Grzegorz Zawierucha wygrał 8. edycję programu "MasterChef". Sprawdź, jak przyrządzić je krok po kroku.

- Robert Choiński
Grzegorz Zawierucha wygrał 8. edycję programu "MasterChef" i w nagrodę już parę dni po emisji finałowego odcinka show wydaje swoją autorską książkę kucharską. "Zawierucha w kuchni" (Burda Książki) pojawi się w księgarniach w całej Polsce w środę, 11 grudnia. W książce laureata "MasterChef 2019" znajdziecie m.in. przepis na danie główne, które podbiło serca oraz podniebienia jurorów w finałowej rozgrywce - kaczkę sous vide z fenkułem. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić mistrzowską potrawę Grzegorza Zawieruchy u nas już teraz poniżej.
Kaczka sous vide według Grzegorza Zawieruchy
Składniki:
- 1 pierś z kaczki
- ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- sól
Konfitowany fenkuł:
- ok. 2-centymetrowy plaster fenkułu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml absyntu
- 100 ml Jägermeister
- 230 ml wermutu
Purée daktylowo-fenkułowe:
- 50 g suszonych daktyli
- 150 g drobno pokrojonego fenkułu
- 150 ml porto
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
Marynowane rzodkiew i jabłko:
- ok. 100 ml soku z buraka
- 50 ml octu winnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 20 ml syropu z agawy
- sok z ¼ limonki
- 4 plastry rzodkiewki (ok. 2 mm grubości)
- 2 plastry jabłka (ok. 2 mm grubości)
Pieczony burak z figą:
- 2 plastry czerwonego buraka
- 1 plaster żółtego buraka
- 1 świeża figa
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
Sposób przygotowania:
Kaczka:
Pierś z kaczki kładziemy na folii spożywczej, oprószamy przyprawami i szczelnie zawijamy. Gotujemy 30 minut w temperaturze 57 st. C. Następnie wyjmujemy, oczyszczamy przypraw, naciskamy skórkę i obsmażamy od strony skórki na chrupko. Odkładamy na ok. 10 minut.
Konfitowany fenkuł:
Fenkuł obsmażamy w garnku z obydwu stron. Solimy, a następnie wlewamy absynt i podpalamy. Gdy alkohol się wypali, wlewamy Jagermeister i podpalamy. Na koniec wlewamy wermut i odrobinę wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 35 minut.
Fenkuł wyjmujemy, a sos redukujemy i dodajemy odrobinę masła.
Purée daktylowo-fenkułowe:
Daktyle gotujemy w porto, winie i wodzie ok. 3 minut. Następnie wszystko blendujemy i przecieramy przez sito.
Fenkuł gotujemy w osolonej wodzie, po 10 minutach wlewamy mleko i gotujemy do miękkości. Blendujemy i przecieramy przez sito.
Następnie łączymy purée z daktyli i doprawiamy do smaku.
Marynowane rzodkiew i jabłko:
Soki z buraka i limonki, ocet i syrop z agawy mieszamy z liściem laurowym i zielem angielskim. Wkładamy plastry rzodkiewki i jabłka. Marynujemy minimum 40 minut.
Pieczony burak z figą:
Nasiona kopru włoskiego prażymy na patelni, ucieramy w moździerzu na popiół. Wino redukujemy po połowę. Plastry buraków wkładamy do rozgrzanego do 200. st. C piekarnika, skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy ok. 20 minut.
Figę przekrawamy na pół, polewamy redukowanym winem, posypujemy utartymi nasionami kopru i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
Na talerzu układamy fenkuł, obok pokrojoną w plastry pierś z kaczki i purée. Dodajmy rzodkiewkę, jabłko, figę i buraczki. Na koniec gdzeniegdzie polewamy zredukowanym sosem.
Polecane
Kwadratura Merkurego z Neptunem rzuci nam wyzwanie. Tylko 4 znaki zodiaku wyjdą z tego zwycięsko
Kim jest żona Grzegorza Brauna? Aleksandra Gruziel to ceniona montażystka, która dobrze strzeże swojej prywatności
„Mama ciągle serwowała bratu czułość jak danie główne. W końcu zrobiła z niego życiowego ciamajdę”
Przygotuj to 1 danie na katarzynki, a przyciągniesz fortunę. Sprzyja też w miłości
„Zdrada męża spłynęła po mnie jak po kaczce. Za alimenty od tego rozochoconego durnia ułożę sobie lepsze życie”
13 lutego koniecznie zjedz to danie przed północą. Zapewni ci wiosnę pełną szczęścia
„W walentynki powiedziałam chłopakowi o ciąży. Naiwnie wierzyłam, że założymy rodzinę, a finał był inny”
„Obiecałam sobie, że więcej nie zwiążę się z żadnym facetem, ale uległam. Grzegorza roztopił lód w moim sercu”
To danie musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Przyniesie bogactwo całej twojej rodzinie
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa