Reklama

Dieta Adele jest niebezpieczna?

Dieta sirtfood jest dzisiaj jedną z najpopularniejszych diet na świecie, a to za sprawą Adele, która schudła na niej około 45 kilogramów. Nic dziwnego, że wiele kobiet kusi, żeby spróbować efektów tej diety na sobie. Jednak współtwórca diety sirtfood - Aiden Goggins przestrzega i podkreśla, że osoby decydujące się na tę dietę, podchodzą do niej w niewłaściwy sposób. Co to znaczy?

Reklama

Aiden Goggins wyjaśnia, że dieta sirtfood w przeciwieństwie do innych diet, nie polega na liczeniu kalorii, tylko zrozumieniu, w jaki sposób pokarmy pomagają organizmowi w ich spalaniu.

Kładzie się za duży nacisk na to, czego nie należy umieszczać w swoim menu. Zmniejsza się liczbę kalorii, co sprawia, że ludzie boją się jeść. A korzyści z wprowadzenia diety uzyskamy jedynie wtedy, gdy będziemy prawidłowo się odżywiać. Jedzenie to nie tylko paliwo. Samo patrzenie na kalorie to brak naprawdę kluczowej obserwacji, czyli tego, jak pożywienie wpływa na nasz organizm - podkreśla Goggins w rozmowie z ''Insider''.

Badania pokazują, że dieta sirtfood, oprócz oczywiście świetnych efektów odchudzających, ma cenne korzyści dla naszego organizmu. Mikroelementy zawarte w roślinach, które są bazą w diecie sirtfood, zmniejszają ryzyko chorób, a co za tym idzie przyczyniają się do wydłużenia naszego życia.

Dieta sirtfood, na której schudła Adele: na czym polega?

Dieta stirfood polega na jedzeniu jak największej ilości produktów bogatych w sirtuiny (jagody, truskawki, czerwone wino i gorzka czekolada), stąd też nazwa diety. Są to białka aktywujące "gen szczupłości" w naszych organizmach. Dieta ta zawiera również pokarmy, o których Goggins mówi, że aktywują sirtuinę, czyli cebula, seler, pietruszka, rukola i owoce cytrusowe.

O sirtuinach zrobiło się głośno w 2003 roku, gdy naukowcy odkryli, że resweratrol, związek obecny w skórkach czerwonych winogron i czerwonym winie, wyraźnie wydłuża życie drożdży. Produkty bogate w sirtuiny są doskonałym regulatorem metabolizmu, zwiększa masę mięśniową i pozytywnie wpływa na spalanie tłuszczu.

Zdaniem twórców diety stirfood, w pierwszym tygodniu można zgubić około 2 kg, zaś w kolejnych około 1 kg na tydzień. Dodatkowo, uprawiając sport, można jeszcze przyspieszyć i zwiększyć spalanie tłuszczu.

Jak podkreśla współtwórca diety, prawdziwym przesłaniem diety stirfood jest to, że składniki odżywcze mogą komunikować się z naszymi komórkami i poprawiać ich funkcjonowanie, a nie samo ograniczenie kalorii.

Reklama

Przeczytaj także: Dieta sirt: 10 najlepszych przepisów. Na czym polega słynna „dieta Adele”?

Reklama
Reklama
Reklama