Reklama

Chłodnik jogurtowo-jarzynowy

od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji

Reklama
  • czerwona papryka
  • marchew
  • mała cukinia
  • pół bakłażana
  • pomidor malinowy
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • bazylia
  • tymianek
  • sól
  • do dekoracji: kawałek papryki, pomidorki koktajlowe, listki ziół

1. Warzywa starannie umyj. Paprykę przekrój i usuń z niej pestki. Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na pół.
2.
Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż marchewkę oraz połówki papryki, cukinii i bakłażana. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. Następnie ostudź je i obierz ze skórki.
3.
Upieczone warzywa pokrój na kawałki i zmiksuj razem ze sparzonym i obranym ze skórki pomidorem.
4.
Do warzywnego musu wlej jogurt. Dopraw posiekanymi ziołami i solą. Chłodnik starannie wymieszaj.
5.
Wstaw na godzinę na dolną półkę lodówki. Wlej do miseczek i udekoruj kawałkami świeżych warzyw.

Chłodnik ziemniaczany z twarożkiem

od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • duże jabłko
  • pół małego selera
  • ogórek małosolny
  • 3 szklanki domowego wywaru warzywnego
  • 20 dag twarożku śmietankowego, granulowanego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz ziołowy

1. Ziemniaki, seler, jabłko obierz i pokrój w kostkę.
2.
W garnku rozpuść masło. Dodaj seler i jabłko. Podlej kilkoma łyżkami wywaru. Podduś przez 5-6 minut - cały czas mieszając, aż jabłko i seler będą szkliste.
3. Pozostałą część wywaru podgrzej i dodaj do niego ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zupę zdejmij z ognia. Gdy trochę przestygnie zmiksuj ją na krem. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem i twarożkiem.
5.
Chłódź w lodówce przez godzinę. Przed podaniem posyp pokrojonym ogórkiem małosolnym i piórkami koperku.

Chłodnik leśny

od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji

  • 60 dag mieszanych leśnych owoców jagodowych (jagód, malin, poziomek, jeżyn, borówek)
  • 0,5 l maślanki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek syropu malinowego
  • do dekoracji: listki mięty lub melisy cytrynowej

1. Owocową mieszankę włóż do garnka, posyp cukrem, lekko rozgnieć i podlej kilkoma łyżkami wody. Część najładniejszych owoców odłóż. Użyjesz ich później do dekoracji.
2. Mus gotuj pod przykryciem przez 5-6 minut, aż owoce się rozgotują. Ostudź, zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.
3.
Do owocowego purée wlej maślankę i wymieszaj.
4. Wstaw do lodówki i chłódź przez godzinę.
5.
Wlej do miseczek, polej syropem malinowym. Udekoruj odłożonymi owocami i listkami mięty.

Chłodnik mleczny z jabłkami

od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji

  • 4 duże jabłka deserowe
  • 4-5 moreli
  • 3 szklanki mleka
  • łyżka mączki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon
  • do dekoracji: truskawki (jeżeli dziecko nie ma na nie uczulenia)
  • listki mięty
Reklama

1. Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Morele sparz, obierz ze skórki, przekrój i usuń pestki. Miąższ pokrój na małe kawałki.
2.
Rozdrobnione owoce włóż do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 8-10 minut (aż owoce się rozgotują). W trakcie gotowania mieszaj uważając, aby jabłka nie przypaliły się.
3.
W szklance zimnego mleka rozpuść mączkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej do owoców i zagotuj (cały czas mieszając). Dolej resztę mleka. Dopraw cukrem i cynamonem. Po doprowadzeniu do wrzenia od razu zestaw z ognia.
4.
Ostudź. Wstaw do lodówki na godzinę. Po wlaniu zupy do miseczek udekoruj ją truskawkami i listkami mięty.

Reklama
Reklama
Reklama