Zupka dla ochłody
Podczas letnich upałów daje przyjemne uczucie orzeźwienia. Oprócz tego to sycące i gaszące pragnienie danie. Proszę dzieci, oto chłodnik.
- Rodzice
Chłodnik jogurtowo-jarzynowy
od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji
- czerwona papryka
- marchew
- mała cukinia
- pół bakłażana
- pomidor malinowy
- 400 ml jogurtu naturalnego
- bazylia
- tymianek
- sól
- do dekoracji: kawałek papryki, pomidorki koktajlowe, listki ziół
1. Warzywa starannie umyj. Paprykę przekrój i usuń z niej pestki. Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na pół.
2. Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż marchewkę oraz połówki papryki, cukinii i bakłażana. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. Następnie ostudź je i obierz ze skórki.
3. Upieczone warzywa pokrój na kawałki i zmiksuj razem ze sparzonym i obranym ze skórki pomidorem.
4. Do warzywnego musu wlej jogurt. Dopraw posiekanymi ziołami i solą. Chłodnik starannie wymieszaj.
5. Wstaw na godzinę na dolną półkę lodówki. Wlej do miseczek i udekoruj kawałkami świeżych warzyw.
Chłodnik ziemniaczany z twarożkiem
od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji
- 2-3 średnie ziemniaki
- duże jabłko
- pół małego selera
- ogórek małosolny
- 3 szklanki domowego wywaru warzywnego
- 20 dag twarożku śmietankowego, granulowanego
- łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz ziołowy
1. Ziemniaki, seler, jabłko obierz i pokrój w kostkę.
2. W garnku rozpuść masło. Dodaj seler i jabłko. Podlej kilkoma łyżkami wywaru. Podduś przez 5-6 minut - cały czas mieszając, aż jabłko i seler będą szkliste.
3. Pozostałą część wywaru podgrzej i dodaj do niego ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zupę zdejmij z ognia. Gdy trochę przestygnie zmiksuj ją na krem. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem i twarożkiem.
5. Chłódź w lodówce przez godzinę. Przed podaniem posyp pokrojonym ogórkiem małosolnym i piórkami koperku.
Chłodnik leśny
od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji
- 60 dag mieszanych leśnych owoców jagodowych (jagód, malin, poziomek, jeżyn, borówek)
- 0,5 l maślanki
- 2-3 łyżki cukru
- 4-5 łyżek syropu malinowego
- do dekoracji: listki mięty lub melisy cytrynowej
1. Owocową mieszankę włóż do garnka, posyp cukrem, lekko rozgnieć i podlej kilkoma łyżkami wody. Część najładniejszych owoców odłóż. Użyjesz ich później do dekoracji.
2. Mus gotuj pod przykryciem przez 5-6 minut, aż owoce się rozgotują. Ostudź, zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.
3. Do owocowego purée wlej maślankę i wymieszaj.
4. Wstaw do lodówki i chłódź przez godzinę.
5. Wlej do miseczek, polej syropem malinowym. Udekoruj odłożonymi owocami i listkami mięty.
Chłodnik mleczny z jabłkami
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 4-6 porcji
- 4 duże jabłka deserowe
- 4-5 moreli
- 3 szklanki mleka
- łyżka mączki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- cynamon
- do dekoracji: truskawki (jeżeli dziecko nie ma na nie uczulenia)
- listki mięty
1. Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Morele sparz, obierz ze skórki, przekrój i usuń pestki. Miąższ pokrój na małe kawałki.
2. Rozdrobnione owoce włóż do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 8-10 minut (aż owoce się rozgotują). W trakcie gotowania mieszaj uważając, aby jabłka nie przypaliły się.
3. W szklance zimnego mleka rozpuść mączkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej do owoców i zagotuj (cały czas mieszając). Dolej resztę mleka. Dopraw cukrem i cynamonem. Po doprowadzeniu do wrzenia od razu zestaw z ognia.
4. Ostudź. Wstaw do lodówki na godzinę. Po wlaniu zupy do miseczek udekoruj ją truskawkami i listkami mięty.