Ziemniak w roli głównej
Można z nich zrobić samodzielne dania i znakomite przekąski. Są bardzo cennym źródłem składników odżywczych - aby je zachować, po obraniu nie mocz ziemniaków długo w wodzie i gotuj wrzucając do wrzątku.
- Rodzice
Krokiety z rybą
od 18. miesiąca, ale ze względu na niebezpieczeństwo zakrztuszenia się ością, lepiej podawać rybę po ukończeniu 3. roku życia,
składniki na 2-3 porcje
3 średnie ziemniaki, filet z ryby morskiej, po jednej łyżce posiekanej cebuli i koperku, jajko, plasterek żółtego sera, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki oliwy
Filet opłucz, skrop sokiem z cytryny, odstaw do lodówki na 20 minut. Ziemniaki obierz, ugotuj, przepuść przez praskę (lub utłucz). Filet zalej szklanką wody, dodaj cebulę, gotuj wolno przez 10 minut. Wyjmij, osącz, posiekaj. Połącz z ziemniakami, koperkiem i jajkiem. Masę dobrze wymieszaj. Uformuj krokiety i do środka każdego włóż kawałek żółtego sera. Obtocz krokiety w tartej bułce i usmaż na złoty kolor.
Musaka ziemniaczana
od 18. miesiąca,
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej, składniki na 3 porcje
3 średnie ziemniaki, 20 dag jagnięciny, mała cebula, marchew, pomidor, po pół strąka czerwonej i zielonej papryki, 2 łyżki oliwy, łyżka siekanej bazylii, ząbek czosnku
Ziemniaki ugotuj i utłucz. Mięso ugotuj i drobno posiekaj. Cebulę, marchew, paprykę i pomidora (bez skórki!) pokrój w małą kostkę. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż warzywa, mięso i bazylię. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Żaroodporne naczynie natrzyj czosnkiem, posmaruj oliwą. Ułóż połowę ziemniaków, na nich warzywa z mięsem i przykryj resztą ziemniaków. Posmaruj oliwą. Zapiecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Kolorowe rozetki
od 10. miesiąca
składniki na 2-3 porcje
3 średnie ziemniaki, 1/2 szklanki mleka modyfikowanego, łyżka mrożonego szpinaku, łyżka ugotowanych utartych buraków, 2 łyżki ugotowanej utartej marchwi, łyżka masła
Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę (albo utłucz), dodaj masło, wymieszaj. Stopniowo dolewaj gorące mleko i mieszaj, aż puree będzie gładkie. Podziel masę na trzy równe części. Jedną wymieszaj z podgrzanym szpinakiem, drugą ze startym buraczkiem, a trzecią połącz z utartą marchewką. Porcje purée wkładaj po kolei do szprycy cukierniczej i wyciskaj na talerz rozetki (możesz przygotować je wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku).
Placki z musem
od 18. miesiąca
składniki na 3 porcje
3 średnie ziemniaki, 10 dag tłustego twarogu, 2 jajka, 2 duże jabłka, 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, cukier puder
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na kawałki, włóż do rondelka. Skrop sokiem z cytryny, podlej 2-3 łyżkami wody, rozgotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, ostudź i zmiksuj. Ziemniaki obierz, ugotuj, utłucz i odstaw do ostudzenia. Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem, połącz z ziemniakami. Do masy dodaj jajka i wszystko starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj łyżką porcje masy. Smaż placki na złoto z obu stron. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z musem jabłkowym.