Ze spiżarni Królowej Śniegu
Owoce i warzywa z zamrażarki są zdrowe, pyszne i wyglądają apetycznie na talerzu. Warto je włączyć do jadłospisu malucha. Zwłaszcza że jest w czym wybierać.
- Rodzice
Zamrażanie to najzdrowszy sposób przechowywania żywności. Mrożone owoce i warzywa tracą kilkakrotnie mniej witamin niż te przechowywane w inny sposób. W dodatku zachowują smak i aromat, a nie zawierają środków konserwujących. Choć mrożonki można jeść przez cały rok, to jednak najważniejsze miejsce w diecie zajmują zimą i wczesną wiosną. Trudniej wtedy dostarczyć dziecku codzienną porcję potrzebnych witamin, bo zeszłoroczne warzywa i owoce są już mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma.
Do i z zamrażalnika
Warzywa przeznaczone do zamrożenia przemysłowego są przed tym blanszowane (czyli podgrzewane przez kilka minut w temperaturze 85-100°C). Natomiast owoce są zamrażane na surowo. Proces zamrażania zarówno warzyw, jak i owoców przebiega bardzo szybko w intensywnym strumieniu powietrza o temperaturze ok. minus 40°C. Dzięki temu produkty nie sklejają się, zachowują naturalny wygląd, smak i, co najważniejsze, cenne wartości odżywcze! O tym, jak wiele ich zostanie na talerzu, decyduje jednak w dużym stopniu sposób rozmrażania. Po wyjęciu z zamrażalnika warzywa najlepiej od razu wrzucić do wrzątku i ugotować, a owoce rozmrozić bezpośrednio przed podaniem.
Uwaga: bardzo ważne jest, żeby po rozmrożeniu (choćby tylko częściowym) ponownie nie zamrażać już owoców czy warzyw, ponieważ może to spowodować nagromadzenie się niebezpiecznych dla zdrowia dziecka bakterii.
Półka z owocami
Jeśli chcesz podać owoce na surowo (np. wiśnie, śliwki), wyjmij je na noc z zamrażalnika i przełóż na niższą półkę w lodówce (zamiast rozmrażać w temp. pokojowej). Bardzo lubiane przez maluchy (chociaż, niestety, dosyć drogie) są mrożone jagody i maliny. Na szczęście wystarczy ich jedynie garstka, żeby nadać jogurtowi lub muesli smak minionego lata. Truskawki są bardzo dobre np. do koktajli. Można zmiksować je z jogurtem, kefirem lub mlekiem i dojrzałym bananem (jego naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba już będzie dodawać cukru). W sklepach są również mrożone mieszanki owocowe (np. czarne porzeczki, truskawki, aronia i śliwki), z których można zrobić aromatyczny kompot. Z rozmrożonych owoców można również przyrządzać wyśmienite desery i ciasta. Placek ze śliwkami lub kruche babeczki z kremem i owocami możesz serwować nawet w środku zimy czy na przedwiośniu. A jeśli owoce (bez rozmrażania!) zalejesz gorącą galaretką, budyniem albo kisielem, po wystudzeniu otrzymasz już gotowy przysmak.
Półka z warzywami
Z mrożonek można szybko przyrządzić zdrowy i atrakcyjny posiłek, a nawet całe przyjęcie! Z jednego rodzaju warzyw (np. brokułów, szpinaku, buraczków, marchewki z groszkiem, kalafiora czy kukurydzy) możesz przygotować świetną (ciepłą lub zimną) przystawkę do głównego dania. Wystarczy polać ugotowane warzywa oliwą z oliwek (lub z pestek winogron) i posypać ziarnem słonecznika albo sezamu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wciąż u nas niedoceniany szpinak (do kupienia jest nie tylko ten dobrze znany - rozdrobniony, ale także całe liście). Można z niego zrobić np. nadzienie do naleśników, pierogów czy krokietów albo podać go z rybą lub omletem.
Z różnych gotowych mieszanek warzyw po ugotowaniu i ostudzeniu można przyrządzić znakomitą sałatkę. Wystarczy dodać upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka albo tuńczyka z puszki i oliwę (lub domowy majonez). Mieszanki typu "warzywa na patelnię" wymagają tylko krótkiego podsmażenia (lub podduszenia, wtedy można dodać mniej tłuszczu) i stanowią samodzielne danie. Pod koniec można do nich wkroić parówkę lub wbić jajo. Z mieszanki chińskiej, serka tofu i makaronu ryżowego otrzymamy oryginalne wschodnie danie. A mieszanka meksykańska nadaje się np. do nadziewania naleśników. Warto również wykorzystywać mrożone mieszanki warzywne do przyrządzania zup i "zaprzyjaźnić się" z mrożonymi ziołami. Natkę pietruszki wystarczy dodać pod koniec gotowania potrawy, a koperkiem posypać ugotowane, parujące ziemniaki - listki są tak drobne, że rozmrożą się błyskawicznie.
Owoce jagodowe przed zamrożeniem w domu warto rozgnieść z cukrem i włożyć w pojemniczki. Będzie z nich pyszny deser!
Zapiekanka z brukselką
składniki na 4-5 porcji
- 3/4 paczki mrożonej brukselki (lub kalafiorów)
- 5 łyżek mięsa mielonego
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- sól i pieprz
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Na dnie ułóż obgotowaną (2 min.) brukselkę, a na niej surowe mięso z solą, pieprzem i gałką. Zalej sosem z sera żółtego i roztrzepanych jajek (można dodać mleka - od 3 lat). Sos posyp gałką i papryką. Zapiecz przez 20 min. w piekarniku (180°C).
Pierożki ze szpinakiem
składniki na 6 porcji
- paczka mrożonego ciasta francuskiego
- pół paczki mrożonego szpinaku
- kostki sera feta
- łyżka czarnych oliwek
- rozmaryn
- czosnek
Wyjmij ciasto, aby się rozmroziło. Ugotuj szpinak, pod koniec dodaj fetę, rozgnieciony czosnek, szczyptę rozmarynu i pokrojone oliwki. Ostudź nadzienie. Ciasto pokrój w kwadraty, na każdy nałóż nadzienie i sklejaj pierożki. Zapiecz przez 15 min. w piekarniku (180°C).
Deser śliwkowy
składniki na 2 porcje
- 10 mrożonych śliwek
- pół żółtka
- 3 łyżeczki cukru
- pół szklanki mleka
- łyżeczka mąki
- wanilia (lub cukier waniliowy) do smaku
Śliwki rozgotuj w niewielkiej ilości wody, dodaj łyżeczkę cukru i przetrzyj przez sitko. Z mąki i części mleka zrób zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotuj z wanilią. Żółtko utrzyj z 2 łyżeczkami cukru. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę i żółtko, zagotuj. Sosem polej śliwki.