Zdrowie z doniczki
Wiosenny ogródek na parapecie to źródło zdrowia. Domowa zielenina jest bezpieczna dla smyka, bo nie zawiera szkodliwych pestycydów. Samodzielna uprawa jest łatwa, a uzyskane z niej przysmaki zawsze świeże.
- Rodzice
Szczypiorek
Jak wyhodować? Kilka cebulek z lekko wyrośniętym szczypiorkiem umieść w doniczce, bardzo blisko siebie. Przysyp je ziemią, tak by wystawał jedna czwarta cebulki. Doniczkę ustaw na parapecie. Podlewaj umiarkowanie. Po 7 – 10 dniach możesz serwować potrawy z domowym szczypiorkiem.
Co w sobie ma? Witamina A, C, beta-karoten.
Rzeżucha
Jak wyhodować? Nasiona rzeżuchy przez 2 godziny namaczaj w zimnej wodzie. Następnie wyłóż je na talerzyk z wilgotną watą lub ligniną. Postaw w ciepłym i słonecznym miejscu. Podlewaj codziennie. Po około 10 dniach, gdy roślinki mają 5 – 7 cm, możesz zacząć zbiory.
Co w sobie ma? Rzeżucha zawiera witaminę C, żelazo, magnez, jod oraz sole mineralne.
Natka pietruszki
Jak wyhodować? Wybierz pietruszkę, która wypuszcza pędy. Odetnij jej górną część i umieść w doniczce tak, żeby z ziemi wystawał tylko kawałek korzenia. Postaw w słonecznym miejscu i regularnie podlewaj. Już po kilku dniach będziesz mogła podskubywać świeżą natkę.
Co w sobie ma? Mnóstwo witamin – A, E, B1, B2, C, PP oraz beta-karoten, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Kiełki
Jak wyhodować? Specjalne nasiona przeznaczone do kiełkowania (możesz je kupić np. w sklepie ze zdrową żywością) wsyp do słoika, do 1/5 jego wysokości. Jeśli masz więcej niż jeden rodzaj nasion, pamiętaj, żeby każdy umieścić w osobnym naczyniu. Słoik z nasionkami zakryj gazą i przymocuj ją gumką – ułatwi to odcedzanie i przepłukiwanie kiełków. Do naczynia wlej letnią wodę. Po 6 – 8 godzinach odcedź i postaw na parapecie. Przez 4 – 5 dni przepłukuj rośliny 2 – 3 razy na dobę. Przed podaniem kiełki przelej zimną wodą i na minutę zanurz we wrzątku.
Co w sobie mają? Białka, cukry, tłuszcze, błonnik – różne w zależności od rodzaju kiełków. Nawet mała porcja kiełków zawiera dużo witamin i składników mineralnych.
Sałatka z kiełkami
po 1. urodzinach
składniki na 3 porcje
- filiżanka ziaren surowej lub mrożonej kukurydzy
- jabłko
- jajko
- 1/2 filiżanki dowolnych kiełków
- sól
- łyżka oliwy
- kilka oliwek lub ogórek kiszony
Kukurydzę ugotuj, a następnie ostudź. Jajko ugotuj na twardo. Obrane jabłko, jajko i oliwki (lub ogórek) pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i kiełki. Polej oliwą i przypraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.