Zdrowie od kuchni
Wiele mam zadaje sobie pytanie: czy dobrze karmię moje dziecko? Nic dziwnego. Prawidłowe odżywianie wpływa na wzrost i rozwój malca. Zdradzimy ci, co to znaczy zdrowa urozmaicona (!) dieta szkraba oraz jak ją wprowadzić w życie.
- Rodzice
Dieta urozmaicona nie ma sobie równych, ponieważ...
... nie ma takiego jednego „czarodziejskiego” dania, które podawane codziennie mogłoby zapewnić wszystkie składniki niezbędne do rozwoju dziecka;
... nie istnieje jedna uniwersalna zdrowa dieta, która wpasuje się w upodobania kulinarne każdego dziecka;
... dzięki różnorodnym posiłkom (bez nadmiaru słodyczy!), malec pozna ciekawe smaki. Efekt? Już wkrótce sam będzie wybierał to, co lubi. I co ciekawe: okazuje się, że kiedy dziecko może wybrać dania (np. ryba z ryżem czy schabowy z ziemniakami), instynktowanie wskaże na te potrawy, które dostarczą organizmowi tych składników, których właśnie wtedy mu brakuje;
... pobudza apetyt. Monotonna dieta szybko zniechęca dziecko do jedzenia.
Dobrze karmić, czyli JAK?
1 Podawaj dziecku pięć posiłków dziennie: trzy bardziej obfi te (śniadanie, obiad i kolację) oraz dwie przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek). Gdy malec przestaje być niemowlęciem, może jeść to, co reszta rodziny, pod warunkiem, że to zdrowe potrawy.
2 Posiłki powinny być o stałych porach, gdyż dzieci lubią uregulowany tryb życia (to daje im m.in. poczucie bezpieczeństwa) oraz dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.
3 Dodawaj warzywa do każdego posiłku. Najlepiej byłoby, gdyby stanowiły one połowę tego, co znajduje się na talerzu. Jako przekąskę serwuj dziecku owoce, ale pamiętaj, że zawierają sporo cukru (są sycące).
4 Produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze, makarony i pieczywo to fundament codziennego menu, np. płatki zbożowe na śniadanie, ryż na obiad, a na kolację chleb pełnoziarnisty. Białe pieczywko, drożdżówki i ciastka – lepiej, aby na talerzu kilkulatka gościły jak najrzadziej.
5 Wędliny i mięso nie powinny być serwowane na każdy posiłek. Wystarczy, by dziecko jadło chude czerwone mięso dwa razy w tygodniu. Warto podawać mu inne produkty zawierające dużo białka – ryby, drób i jaja.
6 Malec powinien jeść nabiał codziennie. Jest on niezbędny w diecie dziecka. Aby pokryć zapotrzebowanie na wapń, przedszkolak powinien wypić codziennie np. cztery szklanki mleka (jeśli nie je serów i jogurtów).
Najlepsza zachęta dla dziecka, by chciało próbować różnych produktów, to przykład rodziców, którzy codziennie mają na swoim talerzu inne atrakcyjnie przyrządzone danie. Powinny to być same zdrowe potrawy, by mógł ich spróbować także najmłodszy stołownik.
EKSPERT RADZI
Jak wzbogacić jadłospis dziecka?
- Obiad niemowlaka tylko z pozoru jest prosty (i nudny!). Przecież do ziemniaków z mięsnymi pulpecikami można dodać gotowaną marchewkę z odrobiną masła i wszystko posypać drobno posiekanym koperkiem. Danie będzie kolorowe (bardziej atrakcyjne dla maluszka) i zdrowe (warzywa to kolejna porcja witamin).
- Dziecku warto pokazać, że jedna potrawa może być w wielu smakach. Przykład? Naleśniki na słodko i… słono. Nadzieniem może być bowiem zarówno dżem owocowy, jak i farsz z gotowanych warzyw albo mielone mięso. Mały fan naleśników pozna dzięki temu, że jego ulubiona potrawa może różnie smakować oraz dostarczy swojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych.
- Starszaka warto namówić do samodzielnego komponowania menu. I tak, na przykład, na śniadanie zamiast tradycyjnych kanapek podaj mu talerz z różnymi wędlinami i serami (wystarczy po jednym plasterku każdego produktu) i warzywami (pokrój je w plasterki, by dziecko miało gotową porcję na kanapkę) oraz koszyk z różnym pieczywem. To też będzie cenna lekcja dla ciebie – może się okazać, że malec lubi zestaw, którego wcześniej mu nie serwowałaś (bo np. sama za takim nie przepadasz).
Elżbieta Banaś, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka
Siła na ... TALERZU
Jedzenie jest źródłem energii dla organizmu - dodaje mu siły. Podczas choroby ma szczególne znaczenie, ponieważ może załagodzić dolegliwości i wspomagać szybki powrót do zdrowia. Podpowiemy więc, jak warto karmić dziecko i co podawać mu do picia podczas jego choroby.
Babcia namawia dziecko, które ma biegunkę, na zupę z marchewki, dziadek podaje gorączkującemu malcowi gorącą herbatę, a ty pichcisz cały dzień dla przeziębionego smyka („Może to mu posmakuje? On nic nie je drugi dzień!”). Tak już jest, że kiedy dziecko choruje, wszyscy starają się i trafi ć w jego upodobania kulinarne, i sprawić, by posiłek pomógł mu wyzdrowieć. Jest wiele domowych recept na potrawy przyspieszające powrót do zdrowia. Niestety, niektóre są nieskuteczne. Oto PRAWDY i MITY dotyczące żywienia dziecka w czasie jego choroby.
Przeziębiony malec musi jeść, bo w czasie choroby jego organizm potrzebuje więcej zdrowych składników niż zwykle.
MIT. Czy kiedy gorączkujesz i męczy cię katar, masz ochotę na jedzenie? No właśnie… Nie dziw się więc, że dziecko protestuje, gdy podajesz mu posiłek. Nic złego się nie stanie, jeśli malec przez dzień lub dwa niewiele zje. Ważne jest to, by sporo pił, zwłaszcza jeśli gorączkuje, ma biegunkę lub wymioty.
Na zaparcia dobre są warzywa, owoce i pełnoziarniste pieczywo.
PRAWDA. Produkty bogate w błonnik pomagają zwalczyć zaparcia, ale pod warunkiem, że dziecko dużo pije oraz że zaparcia nie trwają długo. W przeciwnym razie błonnik mógłby je nasilić, zatykając jelita jak korek (w takiej sytuacji lekarz najpierw przepisze środki ułatwiające zrobienie kupki, np. laktulozę, a dopiero potem dietę bogatą w błonnik).
Gorączkujące dziecko powinno pić jak najwięcej. Nie ma znaczenia co, ważna jest ilość.
PRAWDA. Tak malec powinien po prostu pić. Jeśli ma ochotę, możemy mu podać płynny kisiel, owocowy jogurt, koktajl, sok, zupę. Unikać trzeba tylko płynów z tzw. czarnej listy: coli, toniku, gazowanych napojów, mocnej herbaty.
Malec z biegunką musi być na specjalnej diecie. Dobre są sucharki oraz herbata.
MIT. Restrykcyjna dieta w czasie biegunki jest wręcz szkodliwa. Dziecko powinno dużo pić, aby się nie odwodniło, a jeść może to, na co ma ochotę (lepiej unikać ciężkostrawnych dań, by dodatkowo nie obciążać chorego małego brzuszka).
W czasie infekcji gorący rosołek to najlepsze lekarstwo.
MIT. Dietetycy nie są entuzjastami tej babcinej metody. Rosół gotowany na kurze może być za tłusty. Jeśli już chcemy podać go dziecku, to koniecznie trzeba go schłodzić, usunąć warstwę tłuszczu i podgrzany podać z jarzynami.
Jeśli przeziębiony malec ma nietypowe zachcianki, można mu ulec.
PRAWDA. Lepiej, aby dziecko zjadło kluski z chlebem lub szynkę z jabłkiem, niż żeby nic nie zjadło. Gdy choroba minie, zacznie jeść bardziej „standardowo”.
ABC karmienia chorego dziecka
A W czasie choroby słabnie apetyt i malec niechętnie zjada posiłki. To normalne. Ale jeśli nic nie je (a jedynie pije) dłużej niż 3–4 dni, warto poradzić się pediatry.
B Podawaj dziecku lekkostrawne posiłki o łagodnym smaku i papkowatej konsystencji. Staraj się serwować małe porcje, ale za to częściej niż zwykle.
C Malec powinien dużo pić! Pamiętaj też, że leki należy popijać wodą (chyba że lekarz zaleci inaczej), gdyż soki, kolorowe napoje, mleko mogą wpływać na ich działanie.
P jak Picie Pociechy
Woda. Najzdrowszy płyn, nie ma kalorii, malec może ją pić bez ograniczeń. Dla dzieci dobra jest niegazowana woda niskozmineralizowana.
Soki owocowe i warzywne. Najcenniejsze są przygotowane w domu tuż przed podaniem. W sklepie sięgaj po niedosładzane, przeznaczone dla dzieci. Niemowlęta nie powinny pić więcej niż 100 ml soku dziennie, a starsze dzieci nie więcej niż szklankę.
Mleko, napoje mleczne. Gaszą pragnienie, ale także zaspokoją głód. Warto o tym pamiętać zanim podasz dziecku przed obiadem np. smakowe mleko.
Herbatki ziołowe i owocowe. Dziecko może pić herbatki, np. z aronii, jagód, dzikiej róży, malin, lipy, mięty, melisy, rumianku.
Domowy kompot. Zachowa najwięcej witamin, gdy świeże owoce będziesz gotowała krótko. Najsmaczniejszy jest podawany dziecku schłodzony.
Ile powinien pić?
- noworodek karmiony butelką - 100-120 ml na kg
- niemowlę karmione butelką - 100 ml na kg
- starsze dziecko - 70-100 ml na kg, najlepiej ok. 1,5 litra dziennie
To tylko orientacyjne zapotrzebowanie dzieci zdrowych na płyny. Piszemy o tym nie po to, abyś z kalkulatorem w ręku wyliczała dzienne porcje picia, ale byś mogła zorientować się, ile twój malec powinien pić. Pamiętaj, że zupa, soczyste owoce i warzywa, mleko również zawierają wodę.
WARTO WIEDZIEĆ
● Dzieci nie powinny pić napojów gazowanych, które tylko pozornie gaszą pragnienie. Zawierają dwutlenek węgla, który „rozpycha” żołądek i może podrażniać śluzówkę układu pokarmowego. Kolorowe gazowane napoje zawierają sztuczne konserwanty, np. benzoesan sodu, barwniki, polepszacze smaku, które nie są obojętne dla organizmu dziecka. W coli jest kofeina, które podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza bicie serca, rozdrażnia dziecko, nasila wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego, odwapnia kości i zaburza wchłanianie żelaza. W toniku zaś jest niezdrowa chinina.
● Herbata czarna zawiera teinę, a parzona przez 5 min prawie tyle kofeiny co fi liżanka kawy. Utrudnia przyswajanie żelaza. Dzieci do 3. urodzin nie powinny pić jej wcale; starsze nie więcej niż szklankę słabego naparu.
ZAMIENIAJ lub przemycaj ...
Twój szkrab jest fanem monotonnej diety i o każdej porze dnia domaga się np. waniliowego serka? To nic nadzwyczajnego. Dzieci po prostu nie znają zaleceń specjalistów od żywienia. Jedzą to, co im smakuje i co znają najlepiej. Warto jednak nieco popracować nad jadłospisem smyka, by na jego talerzu znalazło się jak najwięcej różnorodnych zdrowych (!) potraw.
Co robić, gdy malec odmawia jedzenia pewnych produktów? Otóż... pozwolić mu na to! Zdarza się na przykład, że trzylatek karmiony długo piersią nie zna smaku „prawdziwego” mleka, bo od razu z maminego przestawił się na produkty mleczne (tj. serek, jogurt), które mlekiem nie są. I za nic w świecie nie wypije białego napoju ze szklanki. Nie ma w tym nic złego. Wapń i białko, którego cennym źródłem jest mleko, mogą być z zastąpione innymi produktami mlecznymi, np. jogurtem naturalnym i owocowym, serem (topionym, białym, żółtym itp.), plackami z dodatkiem twarożku, lodami domowej roboty i innymi mlecznymi deserami (zobacz przepisy na sąsiedniej stronie). Poza tym tak naprawdę na każdego przeciwnika jakiegoś produktu można znaleźć sposób (choć nie zawsze jest to łatwe). Przykładowo, jeśli smyk nie chce jeść żadnego gatunku mięsa, możesz przemycić go w sałatce lub zupie. Możesz też po prostu zastąpić mięso większą ilością ryb, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Malec odmawia jedzenia kanapek? Możesz serwować mu więcej makaronu, kasz, ryżu i płatków, a to co miałoby być na kanapce, przygotowywać w innej formie, np. jako twarożek w naleśniku, a szynkę „ukryć” w sałatce.
Recepta na sukces
1 Nie przeceniaj możliwości dziecka. Jego żołądek jest nieco większy od jego piąstki i tylko trochę może się rozciągnąć. Przedszkolak zjada zwykle o połowę mniej niż dorosły..
2 Pozwól mu wybierać, co zje. Dziecko to mały człowiek, ma prawo do upodobań kulinarnych: może uwielbiać makrelę, a nie cierpieć łososia lub woleć kapustę od marchewki.
3 Staraj się nie porównywać ilości jedzenia, które zjada twój smyk z porcją jego szczupłego rówieśnika. Dzieci różnią się nie tylko apetytem, ale i tempem przemiany materii.
4 Włączaj dziecko w przygotowywanie posiłków ? nic tak nie smakuje, jak samodzielnie porwana sałata, ułożona na wybranej kromce chleba.
5 Staraj się nie podawać jedzenia w środku zabawy; uprzedź malucha, że pora posiłku się zbliża. Zwyczajny ?brak czasu? (nie apetytu!) może powodować kłopoty z jedzeniem.
CZY WIESZ, ŻE...
Gdy malec pomimo twoich wielokrotnych prób zachęcania, odmawia zjedzenia jakiegoś produktu (np. pomidora, truskawek, twarożku) czy wypicia np. mleka krowiego, nie zmuszaj go do ich spróbowania. Zdarza się bowiem tak, że dziecko instynktownie samo odmawia jedzenia tego, na co jest uczulone.
Miniprzewodnik gotuj zdrowo
Ryby
Co zawierają Białko, witaminy A i D, składniki mineralne (selen, magnez, jod, wapń), dobre nienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3).
Od kiedy Filety rybne można podawać 2–3 razy w tygodniu już w 2. roku życia dziecka, pod warunkiem, że malec nie jest alergikiem.
Jakie Słodkowodne i morskie (na początek dobry będzie lekkostrawny dorsz): pieczone w folii z ziołami, gotowane na parze, przerobione na pulpety rybne, jako zupa albo smażone na niewielkiej ilości oliwy, a sporadycznie – wędzone. Nieodpowiednie dla dzieci są ryby z puszki, marynowane i sushi.
Kasze, ryż
Co zawierają Węglowodany (to spora dawka energii; na długo zaspokajają głód), białko, błonnik, witaminy PP oraz z grupy B. Kaszki dla niemowląt są dodatkowo wzbogacone w żelazo oraz witaminy. Warto wiedzieć, że kasze i ryż ugotowane w torebkach, w dużej ilości wody tracą wiele cennych składników.
Od kiedy Te drobne (po ugotowaniu mają konsystencję puchu) już od 5. miesiąca życia. Grube, ziarniste kasze dopiero gdy malec potrafi je przeżuć.
Jakie Jaglana, pęczak, perłowa, manna, kuskus, kukurydziana, gryczana, krakowska, a także ryż, niełuskany, brązowy. Możemy je podawać w zupie, jako dodatek do drugiego dania, składnik sałatek i zapiekanek, na śniadanie z mlekiem lub jako deser z owocami.
Jaja
Co zawierają Białko, witaminy, żelazo, lecytynę (chronią oczy) i cholesterol niezbędny do funkcjonowania układu nerwowego, produkcji hormonów i soli żółciowych.
Od kiedy Żółtko w 7. miesiącu, a całe jajo pod koniec 1. roku życia (ze względu na uczulające właściwości białka). W menu przedszkolaka powinno być 2–3 razy w tygodniu.
Jakie Niemowlęciu żółtko (po ugotowaniu jaja oddzielone od białka) dodajemy do zupki, starszemu dziecku z jaja można zrobić jajecznicę na parze, omlet lub dodać do ciasta na lane kluseczki, podać jako dodatek do sałatki albo po prostu położyć na kanapkę. Dzieci nie powinny jeść surowych jaj (bo jest ryzyko salmonelli).
Rośliny strączkowe
Co zawierają Cenne białko, niektóre pierwiastki (magnez, potas, cynk), witaminy z grupy B, błonnik (zapobiega zaparciom). To nieprawda, że roślin strączkowych nie powinno się w ogóle dawać dziecku, bo po ich zjedzeniu boli brzuszek.
Od kiedy 8-miesięcznemu dziecku możesz dodać do zupki fasolkę szparagową albo zrobić puree z zielonego groszku. W 3. roku życia stopniowo i w małych ilościach rozszerzaj dietę dziecka o inne suche warzywa strączkowe.
Jakie Fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica. Można je dodawać do zup, sałatek, podawać w formie kotleta albo nadzienia do naleśników, świetne są też jako pasta lub pasztet na kanapce.
Makaron
Co zawiera Przede wszystkim węglowodany (to energia dla organizmu!) oraz witaminy z grupy B.
Od kiedy W 2. półroczu życia dziecka. (Wyjątek makaron z mąki razowej – dopiero po 1. urodzinach malca.)
Jakie Dobry jest makaron z pszenicy durum z dodatkiem oliwy z oliwek, ziół, warzyw, sosu pomidorowego lub jako uświetnienie zupy. Na zimno może być składnikiem sałatek i deserów. Możesz podać dziecku lane kluseczki, makaron ryżowy, gryczany, razowy i sojowy.
Mięso
Co zawiera Białko, żelazo, witaminy z grupy B i tłuszcz.
Od kiedy Dzieci karmione mlekiem modyfi kowanym w 6., a piersią – w 7. miesiącu życia – serwowane z przecierem z jarzyn.
Jakie Świeże, chude i kupione w renomowanym sklepie lub od sprawdzonego dostawcy. (Nieodpowiednie jest mięso tłuste oraz podawane jako surowe.) Na początek dobry będzie kurczak, indyk i królik, ale przedszkolak może jeść każdy rodzaj mięsa od wołowiny po strusia. Można je przyrządzić jako pulpety lub nadzienie do faszerowanych warzyw, duszone, pieczone w folii, natomiast smażone – sporadycznie. Mięsto może być dodatkiem do zupy lub omletu. Wędliny powinny być chude i świeże; najlepiej domowej roboty.
Pieczywo
Co zawiera Najbardziej wartościowe jest to z mąki z pełnego przemiału – ma błonnik, witaminy z grupy B, mikroelementy. Warto wiedzieć, że niektóre z pozoru ciemne pieczywo, to w rzeczywistości… białe pszenne zabarwione karmelem (trzeba uważnie czytać etykiety!).
Od kiedy Pieczywo z mąki z pełnego przemiału tuż przed 1. urodzinami (bez dodatku ziaren, by uniknąć ryzyka zakrztuszenia).
Jakie Razowe i graham, chleb gryczany, sitek lub żytni na zakwasie z dodatkiem żywych kultur bakterii. Dobre są chleby z gospodarstw ekologicznych, wyrabiane ręcznie i pieczone w kamiennym piecu. Unikaj pieczywa foliowanego o przedłużonej trwałości. Malec może zjeść pieczywo chrupkie jako przekąskę.
Nabiał
Co zawiera Białko, łatwo przyswajalny wapń, nieco witamin: D, A, B2, E i K.
Od kiedy Mamine mleko lub mieszanka – od urodzenia. Pod koniec 1. roku życia serwuj dziecku mleko przetworzone (jogurt, kefi r, twarożek). Po 1. urodzinach mieszankę przeznaczoną dla dzieci w tym wieku, a najwcześniej w 3. roku życia mleko UHT półtłuste (1,5–2 %) lub tłuste (jeśli dziecko nie jada masła, oliwy i ryb).
Jaki Wybór nabiału jest baaardzo bogaty. Nawet największy niejadek znajdzie coś dla siebie. Mleko można też przemycać w różnych potrawach.
Warzywa, owoce
Co zawierają Duuużo witamin, składników mineralnych i błonnika. Wzmacniają odporność, usprawniają pracę jelit, poprawiają apetyt, oczyszczają organizm z toksyn.
Od kiedy Jako pierwszy lub drugi w życiu (po kaszce) niemleczny posiłek dziecka. W zależności od rodzaju owoców i warzyw możemy podawać je bardzo wcześnie, np. w 6. miesiącu życia marchewkę i jabłko, a dopiero w 2. roku życia cytrusy.
Jakie Najlepiej surowe, koniecznie świeże. Staraj się nie podawać maluchowi owoców oraz warzyw z puszki lub w occie.
Mleczne DESERKI
po 2. urodzinach
Serowe grzybki z truskawkami
Składniki na 4 porcje:
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. kaszki manny
- 2 białka
- 1/2 szkl. cukru
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- po 2 duże truskawki i morele
- kilka kostek białej i ciemnej czekolady
- listki mięty
Przygotowanie: Zagotuj kaszkę w mleku. Gorącą zmiksuj ze skórką z cytryny i ostudź. Ubij białka na parze, dodając cukier, aż masa zgęstnieje. Ostudzoną masę połącz z kaszką i wypełnij nią 8 małych kubeczków (np. po Danonkach). Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Wyłóż „nóżki” grzybków na talerz. Ułóż na nich „czapeczki” z połówek owoców, udekorowanych roztopioną czekoladą (kropki zrobisz patyczkiem). Ozdób listkami mięty.
po 2. urodzinach
Biała galaretka z owocami
Składniki na 6 porcji:
- 2 szkl. mleka
- 25 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 2 dag żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
- po 10 dag poziomek oraz jagód
- brzoskwinia
Przygotowanie: Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Mleko zagotuj z przekrojoną na pół laską wanilii oraz cukrem. Wyjmij wanilię. Wlej żelatynę do mleka i wymieszaj mikserem. Ostudź i dodaj serek oraz owoce (brzoskwinia powinna być bez skórki, pokrojona w małą kostkę). Wlej galaretkę do filiżanek. Odstaw do lodówki na ok. 4 godziny do zastygnięcia. Wyłóż na talerzyki i udekoruj.
po 1. urodzinach
Pieczone mleczko migdałowe
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 l mleka
- 10 dag migdałów
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka
Przygotowanie: Sparz migdały, zdejmij z nich skórkę i przepuść przez maszynkę – wsyp do mleka. Całość zagotuj i „przytrzymaj” na małym ogniu przez około 10 min, aż nabierze aromatu. Przecedź przez sitko, mocno odciskając migdały. Jajko oraz żółtka starannie ubij z cukrem i nie przerywając ubijania, powoli wlewaj do naczynia gorące mleko. Masę przełóż do foremek lub filiżanek i wstaw je do większego naczynia z wodą sięgającą do 2/3 ich wysokości. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut, aż mleczko się zetnie. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy mleczko jest upieczone. Mleczko ostudź i podawaj w foremkach, w których się piekło.
po 1. urodzinach
Krem bawarski z sosem malinowym
Składniki na 6 porcji:
- 0,5 l mleka
- 5 żółtek
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 20 dag kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
Na sos:
- 50 dag mrożonych malin
- 10 dag cukru
Przygotowanie: Zagotuj mleko. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Cały czas mieszając, powoli zalewaj gorącym mlekiem. Naczynie z żółtkami i mlekiem wstaw do miski z gorącą wodą i dalej ubijaj, aż krem podgrzeje się i zgęstnieje. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, dodaj do kremu i razem dokładnie zmiksuj. Krem wyjmij z gorącej kąpieli wodnej i ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno i połącz z zastygającym kremem. Masą napełnij miseczki opłukane zimną wodą. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem zanurz miseczki w gorącej wodzie i wyłóż krem na talerzyki. Maliny zagotuj z cukrem, przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Krem podawaj z gorącym sosem.
po 1. urodzinach
Ptasie mleczko
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 szklanka mleka
- 1 torebka galaretki wiśniowej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1-2 łyżki kremówki
- 1 goździk
- mały kawałek laski cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj z goździkiem i cynamonem. Odstaw pod przykryciem, aż ostygnie i nabierze aromatu. Galaretkę wsyp do wysokiego naczynia, wlej szklankę wrzątku i mieszaj, aż galaretka się rozpuści oraz nieco ostygnie. Następnie schłódź w lodówce. Z ostudzonego mleka wyjmij goździk i cynamon. Gdy galaretka zacznie krzepnąć, zmiksuj ją z dolewanym po trochu zimnym mlekiem – aż powstanie pianka. Masę wlej do płaskiego, prostokątnego naczynia. Odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Naczynie zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyłóż piankę na deskę i pokrój na kawał ki . Czekoladę rozpuść z dodatkiem kremówki, ostudź i polej nią pianki. Odstaw ptasie mleczko do zastygnięcia.
po 1. urodzinach
Krem waniliowy z owocami
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- pół laski wanilii
- 5 dag mąki
- 5 dag masła
- miękkie owoce świeże lub z puszki;
Przygotowanie: Zagotuj mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii i ogrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, aby mleko nabrało aromatu. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiej przez sitko wprost do utartych żółtek i starannie wymieszaj. Z mleka usuń laskę wanilii. Następnie do żółtek ostrożnie i powoli wlej mleko, nie przerywając mieszania. Krem podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje i „przytrzymaj” jeszcze przez 3–4 minuty. Dodaj masło i mieszając ostudź. Owoce ułóż w pucharkach, a następnie polej kremem.