Sposoby na odporność. Wzmacnianie przez... gotowanie
Budowanie odporności to jeden z najgorętszych tematów w tym roku. Ale czy na pewno wiemy, w jaki sposób mądrze wzmacniać organizm? Czy kolejne suplementy albo ubieranie na cebulkę zapewnią nam lepsze zdrowie i uchronią przed infekcjami? Niekoniecznie. Kluczem do sukcesu okazuje się być mądra, nowoczesna dieta. Sięgamy do źródeł, ale w nowoczesnej formie. Bogatsi w wiedzę i… nowe technologie, które możemy wykorzystywać w naszych kuchniach.
- Kobieta.pl
Już Hipokrates, prekursor współczesnej medycyny głosił, że „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.” Czy na co dzień nie zapominamy o tej mądrej sentencji? Dziś, w dobie pandemii, często idziemy na żywieniowe skróty. Sięgamy po dania gotowe, bierzemy jedzenie na wynos albo decydujemy się na chwilową poprawę nastroju w postaci słodyczy lub fast-foodów. Tymczasem takie jedzenie nas nie wzmacnia. Wręcz przeciwnie. Żywieniowe skróty to prosta droga nie tylko do dodatkowych kilogramów, lecz także do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia.
- Mądra, zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Żadne suplementy nie dadzą nam tyle, ile zdrowe, odpowiednio skomponowane i przyrządzone jedzenie, które dostarcza nam pełnię wartości odżywczych, witaminy i minerały - mówi dietetyk kliniczny Klaudia Karpowicz. W tych szczególnie trudnych, stresujących i wymagających czasach powinniśmy zwrócić się właśnie ku zdrowemu jedzeniu. Zróżnicowanym, nieprzetworzonym składnikom. Odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb styl odżywiania doda naszemu organizmowi energię i wzmocnieni odporność. Teraz, w obliczu zbliżającej się zimy, postawmy na dietę bogatą w superfoods (również polskie, sezonowe!), ryby, orzechy, warzywa, owoce i produkty lokalne. Rozgrzewające zupy i dania bogate w naturalne immunostymulanty, takie jak imbir, czosnek czy kurkumę. Menu oparte o te składniki będzie dobrym wsparciem odporności naszego organizmu - a tego wszyscy potrzebujemy - podkreśla dietetyk
Jak gotować zdrowo?
O tym, że smażenie na głębokim tłuszczu jest niezdrowe i warto postawić na gotowanie na parze czy pieczenie – słyszał każdy z nas. Ale nie wszyscy wiemy, jak ważne znaczenie w zachowaniu składników odżywczych produktów ma długość obróbki termicznej. Nowinką okazuje się być również wykorzystanie w przygotowywaniu posiłków… próżni. Takie technologie serwuje nam (dosłownie!) na przykład najnowsze urządzenie oferowane przez Zepter – blender próżniowy z funkcją automatycznego gotowania ArtMix PRO. To swego rodzaju ciekawostka na rynku małego AGD i wsparcie tych, którzy chcą wzmacniać odporność poprzez mądrą dietę i właściwe przyrządzanie posiłków. Urządzenie zaskakuje np. opcją przyrządzania posiłków na gorąco (w krótkim czasie, przy zachowaniu wartości odżywczych) i na zimno. Dzięki próżni zapobiega oksydacji składników i czerpie z nich to, co najlepsze dla budowania odporności. ArtMix PRO może zainteresować tych, dla których gotowanie jest przyjemnością i zabawą, ale także te osoby, które czekają, aż „coś” w kulinarnych obowiązkach ich wyręczy. 16 programów automatycznych przyda się jednym i drugim! Urządzenie w szybki i zdrowy sposób może przyrządzić dla nas zupy, smoothie, koktajle, przeciery, owsianki, kompoty, a nawet mleko roślinne z orzechów i ziaren… i wiele innych dań, które doskonale wpisują się w filozofię zdrowej, zbilansowanej diety.
Na naszą odporność mamy realny wpływ. Czas sprzyjają mądrej i świadomej diecie. Nie od dziś wiadomo, że najbezpieczniej jeść to, co przygotujemy sami. Wtedy mamy pewność co do składników, ich jakości, a jak się okazuje, na rynku są urządzenia, które ułatwiają nam takie podejście do zdrowia i mądrego gotowania!