Śródziemnomorskie specjały
Potrawy z całego świata to sposób na to, by twój maluch poznał nowe smaki. Tym razem zapraszamy was w rejony Morza Śródziemnego.
- Rodzice
Tabula - sałatka z kuskusu i warzyw
od 18. miesiąca
składniki na 4 porcje:
- 25 dag kuskusu (1 szklanka)
- papryka
- ogórek
- 2 pomidory
- 2 dymki
- 3 łyżki oliwek bez pestek
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
1. Kuskus wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem, tak aby był przykryty 2-centymetrową warstwą płynu. Odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, by wchłonąl płyn i napęczniał.
2. Oliwki pokrój na plasterki; resztę warzyw w drobną kostkę.
3. Kuskus rozdrobnij widelcem. Dodaj przygotowane warzywa, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
4. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Sałatkę wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Jajko po florencku
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezmlecznej i bez jajek;
składniki na 4 porcje
- 4 jajka
- 20 dag liści szpinaku
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki mąki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
1. Roztop masło, oprósz je mąką i mieszając zasmaż na biało. Stopniowo dolej zimne mleko. Gotuj aż beszamel zgęstnieje. Dopraw szczyptą startej gałki muszkatołowej.
2. Liście szpinaku blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Osącz i grubo posiekaj.
3. Na dno 4 żaroodpornych kokilek wlej po łyżce beszamelu. Włóż do środka szpinak i łyżką uformuj w nim wgłębienie. Jajka wbij we wgłębienia.
4. Całość polej sosem beszamelowym i posyp serem. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Risi e bisi - risotto z groszkiem
od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek;
składniki na 4 porcje
- 30 dag ryżu
- 4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 szalotki
- 20 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 15 dag gotowanej szynki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki masła
1. Roztop masło na patelni. Następnie dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż na małym ogniu przez 3 - 4 minuty.
2. Na patelnię wsyp ryż. Smaż razem z warzywami na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste. Wlej gorący bulion i dodaj groszek. Risotto gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
3. Natępnie odstaw je do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aby ryż mógł napęcznieć.
4. Następnie wyjmij risotto i rozdrobnij je widelcem, posyp startym żółtym serem, wymieszaj aż ser się roztopi.
Saltimbocca z kurczaka
od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bez jajek;
składniki na 4 porcje
- szklanka ryżu
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 4 gałązki szałwii
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ew. szczypta szafranu indyjskiego
1. Ryż zagotuj razem z szafranem (będzie żółty).
2. Filety przekrój wzdłuż na pół tak, aby powstały jak największe płaty mięsa. Rozbij je na cienkie sznycle i skrop sokiem z cytryny. Mięso odstaw na 30 minut, a następnie oprósz je z obu stron solą oraz pieprzem.
3. Na każdym sznyclu ułóż plaster szynki oraz 2 listki szałwii i przypnij je wykałaczką.Obsmaż sznycle na patelni z masłem na złoto z każdej strony. Podlej kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryj, zmniejsz ogień i dosmaż przez 5 - 6 minut, aby mięso doszło w środku. Przed podaniem usuń wykałaczki.