Piknikowe fantazje
Łatwe i proste do przyrządzenia potrawy piknikowe z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Warto więc przygotować większe porcje - dla całej rodziny.
- Rodzice
Muffinki z borówkami
od 3. urodzin
składniki na 12 sztuk
- 25 dag borówek amerykańskich
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- szklanka maślanki
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
1. Przygotuj formę na muffinki z 12 wgłębieniami lub pojedyncze foremki. Wysmaruj je dokładnie olejem.
2. Do miski wlej maślankę, dodaj cukier, cukier waniliowy i wbij jajko. Składniki roztrzep na jednolitą masę. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Lekko zmieszaj.
3. Do ciasta wsyp umyte i osuszone borówki. Delikatnie wymieszaj. Zagłębienia formy wypełnij ciastem do 2/3 wysokości (zostawiając miejsce, by muffinki mogły wyrosnąć).
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 20 minut - na złoty kolor. Po 5 minutach wyjmij z foremek, Ostudź i zapakuj do pojemnika na żywność.
Zawijane kanapeczki
od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bez jajek;
składniki na 8 porcji
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 plasterków żółtego sera
- 8 plasterków szynki
- 8 liści sałaty
- 10 dag topionego serka ziołowego
1. Z kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Pieczywo delikatnie rozwałkuj, by się spłaszczyło.
2. Chleb posmaruj serkiem topionym.
3. Następnie nałóż sałatę, plasterki żółtego sera i szynkę. Składniki mocno dociśnij do chleba.
4. Kromki ciasno zwiń w roladki. Zawiń w folię spożywczą. Kanapeczki schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny. Zapakuj w pojemnik do przechowywania żywności.
5. Przed podaniem kanapki odwiń z folii spożywczej i przekrój każdą z nich ukośnie na pół.
Pieczone udka kurczaka
od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bez jajek;
składniki na 8 porcji
- 8 podudzi z kurczaka
- 7-8 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 3-4 łyżki keczupu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka tymianku
- ząbek czosnku
1. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, keczupem i sosem sojowym. Dodaj brązowy cukier, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
2. Umyte i osuszone udka posmaruj marynatą, ułóż w pojemniku i skrop resztą marynaty. Szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
3. Mięso ułóż na blasze i piecz około 25-30 minut w 180°C. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę.
4. Ostudzone udka zapakuj do pojemnika.
5. Jeśli chcesz upiec mięso na grillu weź na piknik pojemnik z zamarynowanymi udkami (najlepiej w turystycznej lodówce). Piecz je na aluminiowych tackach.
Sałatka ziemniaczana
od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej;
składniki na 8 porcji
- 40 dag małych, młodych ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewek
- pęczek dymki
- 15 dag ementalera
- 4 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- zioła prowansalskie
- sól
1. Umyte ziemniaki włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj uważając, żeby się nie rozpadły. Odcedź i ostudź.
2. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ugotowane na twardo jajka pokrój na ósemki.
3. Do pojemnika przełóż ziemniaki, rzodkiewki i dymkę. Na wierzchu ułóż kawałki jajek.
4. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw sokiem cytrynowym oraz szczyptą ziół prowansalskich.
5. Polej sałatkę sosem i szczelnie zamknij.