Reklama

Miksowane czy przecierane zupki pojawiają się w menu dziecka w 5. lub 6. miesiącu życia. Najpierw karmisz malca kremem z marchwi, który potem wzbogacasz o kolejne warzywa: ziemniak, dynię, brokuły, cukinię czy kabaczek. Od czasu gdy wprowadzasz pierwsze zupki, zacznij oswajać niemowlaka z łyżeczką. Początkowo karm go sama, ale po kilku tygodniach pozwól mu na samodzielność. Trzymanie łyżeczki w dłoni i nabieranie nią jedzenia będzie sprawiało dziecku trudności, musisz więc uzbroić się w cierpliwość. Kup także bezpieczne dla malucha plastikowe akcesoria: talerzyk, miseczkę, łyżeczkę i śliniaczek z usztywnioną kieszonką-rynienką.

Reklama
Między 7. a 9. miesiącem życia

W tym czasie do obiadowych dań mogą dołączyć kolejne jarzyny: burak, zielony groszek, kalafior i fasolka szparagowa oraz mięsa. Zacznij od białego: królika, indyka, potem rozszerz jadłospis o jagnięcinę, cielęcinę i ryby. Niekiedy, by szkrab zaakceptował urozmaicone potrawy, musi je próbować wiele razy. Nie martw się więc, jeśli jedząc pierwszy raz w życiu danie z rybą, krzywi się i grymasi. Po jakimś czasie zapewne je polubi. W tym okresie, oprócz odkrywania różnorodnych smaków i coraz sprawniejszego radzenia sobie z łyżeczką, ważna dla dziecka jest nauka gryzienia. Mimo że nie każdy malec ma wtedy ząbki, potrafi już rozgniatać i żuć drobne grudki w jedzeniu. Nie miksuj mu więc zupek na papkę, tylko warzywa rozdrabniaj widelcem, a mięso siekaj na kawałeczki.

Przed pierwszymi urodzinami
Reklama

Jadłospis dziecka, które wkrótce skończy roczek, staje się coraz bardziej urozmaicony. Dla malca w tym wieku najbogatszym posiłkiem jest obiad. Powinien się składać z dwóch dań: lekkiej zupki, po której podasz porcję warzyw z mięsem czy rybą. Między 11. a 12. miesiącem życia maluch zwykle znakomicie już sobie radzi z wkładaniem kawałków jedzenia do buzi oraz potrafi gryźćbcoraz większe kęsy.

Reklama
Reklama
Reklama