Reklama

1. Usuńcie pestki
Przekrój na pół małego melona. Niech maluch pod okiem mamy lub taty usunie łyżką wszystkie pestki i wyrzuci je do osobnej miseczki. Możecie wydrążyć także środkową, bardziej wodnistą część owocu. W ten sposób zrobicie miejsce na galaretkowe wnętrze.
2. Przygotujcie galaretkę
Do szklanej miski wsypcie opakowanie galaretki. Potem niech tata lub mama wleje tam 2 szklanki wrzątku (jeśli jest upał, wlejcie trochę mniej wody) i dokładnie wymieszajcie (to może dziecko zrobić samo). Przygotujcie galaretki w dwóch kolorach, do dwóch połówek melona.
3. I wlejcie do środka
Gdy galaretka zacznie zastygać, przelejcie ją delikatnie do melona. Po ostygnięciu wstawcie owoc do lodówki - galaretka szybciej się zetnie. Na koniec pokrój owoc na grube plastry ("ósemki"). Jeżeli przygotowaliście kilka różnych galaretek, czeka was niezwykle barwna uczta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama