Lekko i wytrawnie
Budynie, kisiele czy galaretki wcale nie muszą być słodkie, żeby cieszyć podniebienie malucha. Spróbuj!
- Rodzice
Galaretka jarzynowa z szynką
Od 13. miesiąca
szklanka wywaru z warzyw, plasterek szynki, marchewka, po 2 łyżki groszku i kukurydzy (z mrożonki lub świeżych), łyżeczka natki pietruszki, łyżeczka żelatyny
W wywarze ugotować marchew pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Przecedzić, dolać wody (by wywaru była szklanka), zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Wlać kilka łyżek do 1-2 foremek. Gdy zastygnie, ułożyć warzywa i pokrojoną w słupki szynkę. Zalać pozostałym wywarem z natką. Wystudzić. Pokroić galaretkę na kawałki. Danie nadaje się także dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Budyń z mięsa drobiowego
Od 11. miesiąca
10 dkg piersi z kurczaka, kromka bułki, 4-5 łyżek mleka następnego, marchewka, łyżka natki, białko jaja, łyżeczka masła, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka tartej bułki
Marchew i mięso ugotować. Mięso zmielić z bułką namoczoną w mleku. Dodać natkę, marchew pokrojoną w kostkę i pianę z białka. Wysmarować oliwą 1-2 miseczki ceramiczne (lub filiżanki), oprószyć tartą bułką, napełnić masą. Wstawić do garnka z wodą (woda do 3/4 wysokości foremek). Gotować na małym ogniu 30 min. Podawać z wiórkami masła.
Kisiel mleczny z dynią
Od 7. miesiąca
200 ml mleka następnego, 3 łyżki startego miąższu dyni, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 żółtka
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych otworach, podlać odrobiną wody, rozgotować. Zalać połową mleka, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałym mlekiem i połową żółtka. Wlać do mleka z dynią, wymieszać i gotować na dość małym ogniu ok. 3 min., aż kisiel zgęstnieje. Podawać ciepły, polany łyżeczką mleka.
Budyń ryżowy z kalafiorem i brokułami
Od 11. miesiąca
szklanka mleka następnego, 2-3 różyczki brokułu i kalafiora, 3 łyżki ryżu, jajko, łyżeczka masła, łyżeczka koperku
Ryż ugotować z mlekiem. Dodać ugotowane i rozgniecione warzywa, żółtko, pianę z białka i koperek. 1-2 miseczki wysmarowć masłem, napełnić masą. Wstawić do garnka z wodą (woda do 3/4 wysokości foremek). Gotować wolno 30 min. Podawać na ciepło.