Reklama

Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Czasem przekonanie dziecka do zjedzenia marchewki czy brokułów jest ogromnym wysiłkiem i często kończy się... porażką. Dlaczego niektóre dzieci chętnie jedzą zieleninę, a inne nie chcą nawet tknąć dania z odrobiną jarzyn? Niebagatelne znaczenie ma na pewno indywidualny gust i smak, ale okazuje się, że my także mamy wpływ na to, czy dziecko polubi warzywa. Naukowcy z Monell Chemical Senses Centre w Filadelfii udowodnili właśnie, że najlepszym sposobem na kształtowanie kulinarnych gustów dziecka jest karmienie go piersią. Wraz z mlekiem matki dziecko poznaje bowiem smak np. selera, brokułów czy buraków, a jeśli dzieje się to często i przez dłuższy czas, to jego kubki smakowe nie przeżywają później szoku, gdy maluch zaczyna jeść pokarmy stałe.

Reklama

Skąd się wzięły takie wnioski? Naukowcy polecili 97 karmiącym piersią kobietom pić sok z marchewki, selera i buraków. Kobiety zostały podzielone na kilka grup, z których każda zaczęła pić sok w różnym czasie - kiedy ich dzieci miały 2 tygodnie, 6 tygodni i 10 tygodni. Ostatnia grupa kobiet w ogóle nie piła soku. Po kilku miesiącach badacze sprawdzili, jak dzieci radzą sobie z jedzeniem warzywnych posiłków. I okazało się, że dzieci kobiet pijących warzywne soki jadły warzywa częściej i chętniej. Co więcej, jeśli matki zaczynały pić sok na wcześniejszym etapie życia dzieci, te zjadały później więcej jarzyn. A więc najważniejsze jest przyzwyczajanie dzieci do różnych smaków. Im dłużej trwa ekspozycja na smaki, tym lepiej - twierdzi prowadząca badania, Julie Mennella:

Smak pierwszych posiłków dziecka zależy od tego, co je jego mama. A dziecko czuje smaki już w łonie mamy, a potem - kiedy pije mleko z piersi.

Reklama

ZOBACZ POMYSŁY NA JESIENNE DEKORACJE Z DYNI!

Reklama
Reklama
Reklama