Jagody & spółka
Te drobne, niepozorne kulki to prawdziwa kopalnia witamin. Jagody, maliny, czarne porzeczki można podawać już niemowlakom. Polubią ich smak!
- Rodzice
Owoce jagodowe można wprowadzać od 5. miesiąca życia dziecka (u maluchów karmionych piersią od 7.). Zaczynamy od jagód, malin i czarnych porzeczek. Najpierw w postaci gotowych dań i w niewielkich porcjach. Można zacząć np. od łyżeczki soku jabłkowo-jagodowego albo jabłkowo-jagodowego deserku. Albo od kaszki z owocami leśnymi czy malinami. Jeśli okaże się, że malec je lubi i nie jest na nie uczulony, będą mogły zagościć na stałe w jego menu.
W sezonie warto kupować świeże owoce (najlepiej z ekologicznych upraw – informację o tym znajdziesz na opakowaniu). Zmiksowane możesz podawać jako przekąskę, ale także – połączone z kaszką albo jogurtem (od 11. miesiąca) – jako samodzielny posiłek lub naturalnie słodki deser. Zimą możesz śmiało korzystać z owoców mrożonych.
Smakują i... kurują
Czarne jagody zawdzięczają swój ciemny, granatowy kolor tzw. antocjanom, czyli substancjom, które mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Uelastyczniają bowiem naczynia wieńcowe i zapobiegają chorobom tego układu. Natomiast witamina A oraz betakaroten korzystnie działają na wzrok. Jagody mają też w składzie witaminy C, PP oraz E. Są dobrym źródłem kwasu foliowego i wapnia. Neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Suszone jagody stosuje się w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych (np. przy biegunkach).
Maliny są bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Mają też nieco fosforu, kwasu foliowego i magnezu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia przyswajanie żelaza. Jest antyoksydantem – zapobiega nowotworom i miażdżycy. Napar z suszonych malin i syrop malinowy to znane leki napotne, stosowane w chorobach z podwyższoną temperaturą. Sok z tych owoców pity w czasie przeziębienia łagodzi kaszel.
Czarne porzeczki mają bardzo dużo witaminy C, a ponadto potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i błonnik. W ich skórce znajdują się substancje antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego herbata z dodatkiem soku z czarnych porzeczek pomaga m.in. w infekcjach gardła. Owoce te działają też moczopędnie i napotnie. Neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia. Obecne w nich witaminy A, E i beta-karoten poprawiają apetyt, regulują pracę przewodu pokarmowego i wzmacniają ogólną odporność organizmu dziecka.
Koktajl malinowy
od 11. miesiąca
(1 porcja)
pół kubeczka jogurtu naturalnego, łyżka malin
Maliny opłucz , osącz na sitku. Połącz z jogurtem i zmiksuj. Koktajl podawaj łyżeczką.
Zupa jagodowa
od 9. miesiąca
(2 porcje)
szklanka jagód, szklanka niegazowanej wody mineralnej, garść makaronu ryżowego
Jagody umyj, osącz i zmiksuj. Wodę zagotuj, dodaj zmiksowane jagody i podgrzewaj przez chwilę. Włóż ugotowany osobno makaron. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Kisiel owocowy
od 7. miesiąca
(1 porcja)
pół szklanki owoców (porzeczki, maliny, jagody), 100 ml wody, łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce zagotuj w 80 ml wody i przetrzyj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w pozostałej zimnej wodzie i wlej na wrzący przecier często mieszając. Podawaj np. z biszkoptem.