Reklama

Łazanki z sosem śliwkowym

składniki na 4 porcje
od 11. miesiąca

Reklama
  • 20 dag makaronu łazanki
  • pół szklanki mieszanych suszonych owoców z kompotu wigilijnego (np. jabłka, gruszki, morele, figi)
  • pół szklanki suszonych śliwek z kompotu wigilijnego
  • pół szklanki jogurtu
  • łyżka oleju

1. Zagotuj 2 litry wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Wsyp łazanki, zamieszaj i ugotuj do miękkości zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie starannie odcedź łazanki na sicie, przelej zimną wodą i dokładnie osącz.
2. Śliwki wyjęte z kompotu zmiksuj z dodatkiem jogurtu naturalnego (możesz posłodzić do smaku - powyżej roku).
3. Suszone owoce z kompotu pokrój w paseczki.
4. Łazanki wymieszaj z pokrojonymi suszonymi owocami.
5. Polej sosem śliwkowym, wymieszaj i od razu podawaj.

Kremowy barszczyk z grzankami

od 12. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezjajecznej,
składniki na 4 porcje

  • 2 buraki ćwikłowe
  • średni ziemniak
  • 2,5-3 szklanki wywaru z warzyw
  • szklanka mleka modyfikowanego
  • 4 kromki czerstwego pieczywa bezglutenowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • pieprz ziołowy

1. Buraki i ziemniak ugotuj w łupinkach do miękkości.
2. Wyjmij, obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj. Rozcieńcz wywarem, dopraw sokiem z cytryny, majerankiem i pieprzem.
3. Zupę wymieszaj i zagotuj.
4. Mleko wlej do zupy i podgrzej (zostaw trochę do dekoracji).
5. Z pieczywa wytnij foremką gwiazdki i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
6. Barszczyk wlej na talerze, zrób kleksy z mleka i przeciągnij przez nie widelcem rysując wzorki. Podawaj z grzankami.

Mus z ryby i jabłek

od 15. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezjajecznej,
składniki na 4-6 porcji

  • 30 dag filetów z pstrąga
  • 2 jabłka
  • 5-6 łyżek kremówki
  • czubata łyżka żelatyny
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • po gałązce tymianku, bazylii i rozmarynu
  • pasek skórki z cytryny
  • po kawałku papryki, ogórka i marchewki do dekoracji
Reklama

1. Filety zalej wodą, by były przykryte. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut od zawrzenia z ziołami i skórką z cytryny.
2. Rybę wyjmij. W kilku łyżkach wywaru rozpuść żelatynę .
3. Jabłka pokrój, skrop sokiem z cytryny, podlej 2-3 łyżkami wody, dodaj masło i duś pod przykryciem, aż się rozpadną.
4. Filety zmiksuj z jabłkami. Kremówkę ubij, połącz z żelatyną, a następnie wymieszaj z masą rybną.
5. Płaską formę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu zdejmij folię. Foremką wytnij z musu rybki i udekoruj je warzywami.

Reklama
Reklama
Reklama