Gorąca przygoda z mrożonkami
Wyglądają i smakują niemal tak samo, jak świeże warzywa. Odpowiednio przechowywane i przyrządzane mogą je z powodzeniem zastąpić.
- Rodzice
Kotleciki warzywne
od 15. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezmlecznej,
składniki na 4 porcje
- pół opakowania mrożonych brokułów
- pół opakowania mrożonych kalafiorów
- jajko
- 5-6 łyżek tartej bułki
- 3-4 łyżki oleju
- po szczypcie mielonego kminku i suszonego koperku
1. Zagotuj litr wrzątku, wrzuć mrożone brokuły i kalafiory. Warzywa doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź, dokładnie osącz i starannie rozgnieć na purée.
2. Wbij całe jajko, dopraw do smaku mielonym kminkiem i suszonym koperkiem. Dosyp tyle tartej bułki, żeby powstała zwarta, dająca się łatwo formować masa.
3. Zrób małe, płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce.
4. Na patelni rozgrzej dobrze olej. Włóż kotleciki i usmaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Pieczone pesto
od roku
składniki na 4 porcje
- pół opakowania mrożonej marchewki
- pół opakowania mrożonego zielonego groszku
- 4 płaty makaronu lazania
- 20 dag twarożku
- 4 łyżki bazylii
- 2 jajka
- 2-3 łyżki masła
- 4-5 łyżek kremówki
1. Mrożoną marchewkę i groszek uduś oddzielnie na maśle podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudź i zmiksuj.
2. Twarożek utrzyj z żółtkami i posiekaną bazylią, a następnie po połowie wymieszaj z purée marchewkowym i groszkowym.
3. Białka ubij na sztywną pianę, podziel na połowy, a następnie połącz z masą marchewkową i groszkową.
4. Dno żaroodpornej formy polej 3 łyżkami śmietany kremówki, ułóż na niej 2 płaty lazanii i posmaruj masą z groszku.
5. Przykryj kolejnymi 2 płatami lazanii i posmaruj je najpierw kremówką, a następnie masą marchewkową.
6. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podawaj na ciepło.
Frittata z jarzynami
od 15. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej,
składniki na 2 porcje
- pół opakowania mrożonki "Warzywa na patelnię" (bez przypraw!)
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej zieleniny (np. natki pietruszki, szczypiorku, oregano)
1. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp pół opakowania mrożonych warzyw. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Jajka wbij do miseczki, posyp zieleniną i roztrzep widelcem. Warzywa na patelni zalej masą jajeczną i wymieszaj.
3. Smaż na średnim ogniu, podważając łopatką brzegi frittaty, żeby masa z wierzchu spłynęła na dno patelni i też się ścięła.
4. Gdy spód frittaty będzie zarumieniony, a wierzch lekko ścięty, zmniejsz ogień, przykryj i dosmaż przez 2-3 minuty.
5. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem przez 5 minut. Podawaj na ciepło. Starszakowi możesz dodać keczupu.
Zupa kremowa
od roku
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 2-3 porcje
- pół opakowania mrożonki "Zupa jesienna jarzynowa"
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jogurtu
- łyżka siekanego koperku
1. Zagotuj 0,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć pół opakowania mrożonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Dodaj masło i zmiksuj.
2. Żółtka rozetrzyj dokładnie z mąką ziemniaczaną oraz 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlej do zupy i mieszając zagotuj.
3. Zupę wlej do miseczek, a każdą porcję udekoruj "kleksem" z naturalnego jogurtu i posyp posiekanym koperkiem.