Dzieciaki! Podano do stołu!
Dzień Dziecka to wspaniała okazja, by urządzić dla malucha kinder-bal w domu lub w ogrodzie. Małym gościom z pewnością posmakują nietypowe przekąski.
- Rodzice
Domowe lody na patyku
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez jajek,
składniki na 12 porcji
- 50 dag truskawek
- 0,5 l śmietany kremówki
- 10 dag cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
1. Umyte, wysuszone i oczyszczone z szypułek truskawki zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem waniliowym.
3. Mus truskawkowy wymieszaj z ubitą kremówką.
4. Powstałą masę przełóż do miseczek lub kubeczków np. po małych jogurtach. Do każdej foremki wetknij patyczek do lodów. Lody wstaw do zamrażarki na ok. 4 - 5 godzin.
5. Gotowe lody wystaw z zamrażarki na 5 minut przed podaniem, aby łatwiej wyjąć je z foremek.
Sernik domek
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bez jajek,
składniki na 12 porcji
- 3 paczki herbatników
- 40 dag serka ricotta (lub twarogu)
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 0,25 l śmietany kremówki
- torebka galaretki owocowej
- sok i skórka z 1 cytryny,
- dekoracja: kolorowe galaretki
1. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Ostudź.
2. Ricottę zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj z ubitą kremówką.
3. Na folii aluminiowej ułóż wzdłuż 3 rzędy herbatników.
4. Masę serową podziel pozostawiając do dekaracji 2 - 3 łyżki. Pozostałą częścią posmaruj rozłożone herbatniki.
5. Galaretkę pokrój w podłużne słupki. Na środkowym rzędzie herbatników ułóż z nich pasek. Boczne rzędy złóż, by na przekroju powstał trójkąt. Ciasto zawiń w w folię. Schłódź w lodówce.
6. Przed podaniem odwiń z folii. Ozdób resztą masy i galaretką.
7. Krój ostrym i cienkim nożem rozgrzanym w gorącej wodzie.
Talerz pomysłowych przekąsek
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej,
składniki na 12 porcji
- 6 jajek
- 12 marchewek
- 12 pomidorków
- 12 rzodkiewek
- 4 - 5 plasterków szynki
- łyżka tuńczyka z puszki
- pieczone udko kurczaka
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- dekoracja: papryka, szczypiorek, majonez, keczup, sok z cytryny
Stateczki z jajek: Jajka na twardo przekrój na pół. Żółtka utrzyj z tuńczykiem, jogurtem i szczypiorkiem. Pastą napełnij białka. Posyp posiekaną papryką. Z szynki zrób "żagielki".
Ślimaczki: W marchewkach zrób dziurki i wetknij w nie szczypiorek. "Muszle" zrób z obranych spiralnie rzodkiewek i przyklej je do marchewek np. za pomocą pasztetu.
Biedronki: Z pomidorków odkrój wierzchy. Miąższ z pozostałej części posiekaj z kurczakiem, dopraw keczupem i włóż do pomidorków. Przekrój na pół wierzchy, zrób z nich "skrzydełka" biedronki ozdabiając majonezem.
Minipizze
od 3. urodzin
również dla dzieci na diecie bez jajek,
składniki na 12 porcji
- 50 dag mąki
- 1,5 szklanki wody
- torebka drożdży instant (7 g)
- 5 łyżek oliwy
- puszka pomidorów pelati (bez skórki)
- 15 dag salami
- 15 plasterków sera
- sól, pieprz, bazylia
- dekoracja: ogórek, papryka, pomidorki, oliwki, szczypiorek
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, wlej wodę i wyrób gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Poczekaj aż wyrośnie.
2. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość rozwałkuj je na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm.
3. Szklanką lub miseczką wykrój placki o średnicy ok. 10 cm. Ułóż je na blasze, by nie stykały się. Odstaw do wyrośnięcia.
4. Pomidory rozgnieć widelcem i dopraw bazylią, solą i pieprzem. Pastą posmaruj pizze. Na wierzchu ułóż salami i ser.
5. Piecz w 180 stopniach przez 12 - 15 minut. Udekoruj.