Reklama

Makaron bezglutenowy

Od roku z kozim mlekiem

Reklama
  • 2 łyżki makaronu bezglutenowego,
  • 1/2 szklanki koziego mleka,
  • łyżeczka glukozy,
  • szczypta soli

Mleko zagotować ze szczyptą soli i glukozą, a następnie dodać makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Podawać po lekkim przestudzeniu.

Pudding z kaszy manny

Od roku

  • 1/2 l mleka,
  • 1/3 szklanki kaszy manny,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 15 g cukru,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Kaszę zalać w garnku mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut, często mieszając. Jajko sparzyć, wbić do miski i utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać ją do gorącej (ale nie wrzącej!) kaszy i gotowe! Dla smaku warto dorzucić do potrawy startą skórkę z połowy cytryny, ale wtedy można ją podawać dopiero 2-latkowi.

Krokieciki z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym

Od 2 lat

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • szczypta soli,
  • pieprz ziołowy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • tłuszcz do smażenia

Kaszę opłukać i ugotować z dodatkiem masła w podwójnej ilości wody. Gdy ostygnie, dodać jajko, mąkę, połowę tartej bułki, pieprz i sól do smaku. Uformować krokieciki, obtoczyć je w bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koncentrat wymieszać z czosnkiem, bazylią i 3 łyżkami wody, zagotować. Krokiety podawać z sosem.

Placuszki ryżowe z mandarynkami

Od roku

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 mandarynki,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia
Reklama

Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ryż. Białko ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do ryżu i delikatnie wymieszać razem z cukrem waniliowym. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć na ogrzany talerz. Podawać z cząstkami mandarynek.

Reklama
Reklama
Reklama