Dorsz w cieście
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 270 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 12.12.2008, 12:06
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 75 dag filetów z dorsza
- sól
- pieprz cytryna
Ciasto:
- 20 dag mąki
- jajko
- szklanka wody
- olej
- suszone oregano
- mielona ostra papryka
Reklama
Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 15 min. Z mąki, żółtka, wody przygotuj naleśnikowe ciasto, dodaj ubite na sztywno białko, wymieszaj. Filety obtaczaj w mące, a następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoty kolor z obu stron na gorącym oleju. Oprósz oregano i papryką. Podawaj z ziemniakami purée, cząstkami cytryny i surówka z czerwonej kapusty.
NASZA RADA: Dodaj do ciasta odrobinę curry – ryba nabierze orientalnego smaku. Możesz dodawać do ciasta także inne pikantne lub ziołowe przyprawy (pieprz, oregano, tymianek, bazylia itd.) – za każdym razem otrzymasz nieco inny, ciekawy smak.
Reklama
Reklama
Reklama