Żyj ze smakiem, zawsze!
Puchate pankejki z mascarpone - obsypane jagodami, aż błyszczące od syropu klonowego. Soczyście zielona macha latte z wirującymi kostkami lodu, najlepsza na letni upał. Lata mijają, a zdjęcia jedzenia wciąż trzymają się w ścisłym topie naszych instagramowych postów.
- Redakcja
Coś w tym jest, że pięknie skomponowane dania cieszą podwójnie. Zachwycamy się tym, jak wyglądają i chętnie dzielimy ze światem. Jemy oczami, a dopiero później delektujemy się smakiem. Niestety nie wszyscy w równym stopniu. Tego wyrazistego smaku często brakuje… palaczom.
Co prawda palenie papierosów jako takie nie upośledza zmysłu smaku, ale za to mocno stępia doznania zapachowe. Haczyk w tym, że (cytując dietetyków) zapach aż w 80 procentach odpowiada za odczucia smakowe, wzmacnia je. Jeśli palisz, będziesz mieć te sensualne doznania mocno ograniczone. – Powąchaj, jak cudownie pachnie – rzucone w stronę palacza może zostać skwitowane wzruszeniem ramion. On czy ona nie chcą być przez to niemili. Zwyczajnie tego aromatu, który ciebie zachwyca, nie czują. To nie jedyny problem. Palenie szkodzi ich zdrowiu, a tu akurat dieta może przyjść z pomocą. Konkretnie, dieta antynikotynowa bogata w przeciwutleniacze i antyoksydanty przyspieszające metabolizm organizmu.
Jesteś w tym gronie, palisz i chcesz wiedzieć, jak sobie pomóc, by odzyskać smak, a co najważniejsze – usunąć z organizmu toksyny uwalniające się w procesie palenia? Po pierwsze, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. Nie sięgaj po te, które zawierają łatwo przyswajalne cukry proste (unikaj syropu glukozowego, czy glukozowo-fruktozowego), wystrzegaj się tłuszczów trans czy utwardzonych tłuszczów roślinnych. Zrezygnuj z potraw podkręcanych wzmacniaczami smaku i sztucznymi aromatami. Pij dużo wody, wówczas więcej nikotyny wydala się z organizmu wraz z moczem. Włącz do jadłospisu maksymalną dawkę warzyw. Postaw na szpinak! Jego liście zawierają beta-karoten, luteinę oraz witaminę C i witaminę B9, która wspomaga usuwanie nikotyny z organizmu. To ważne, niewłaściwy poziom witaminy B9 (kwasu foliowego) może wpływać na rozwój niektórych typów nowotworów. Dobrym źródłem tej witaminy będą też sałata, kapusta, brokuły, szparagi, a także kalafior i brukselka.
Sięgaj po imbir, pomoże ci odkrztusić śluz często zalegający w oskrzelach. Pokochaj kiwi, pomarańcze i grejpfruty – uzupełnisz niedobory witamin A, C i E, które trapią palących. Używaj jak najczęściej soku z limonki. Badanie opublikowane w prestiżowym Journal of Medical Association (już w 2012 roku) udowodniło, że sok z limonki ma działanie wspomagające przy rzucaniu palenia. Pomagaj sobie dietą, ale nie trać z oczu głównego celu, jakim jest całkowite rozstanie się z nałogiem. Po rezygnacji z papierosów błyskawicznie wyostrzają się zmysły smaku i zapachu, ale rzucanie to walka nie tylko o pełny smak, ale i dłuższe życie w zdrowiu. Badania pokazują, że nałogowi palacze żyją średnio krócej o ponad 20 lat niż ich niepalący rówieśnicy.
Co z tymi, którzy mają wiedzę o zagrożeniach, niejednokrotnie już próbowali odstawić papierosy, sięgali po leki, gumy do żucia, czy plastry antynikotynowe, a jednak wciąż palą?
Wiadomo, że głównym winowajcą powstawania chorób związanych z paleniem papierosów jest toksyczny dym papierosowy i substancje smoliste. Na rynku są jednak dostępne tak zwane produkty bezdymne (wśród nich na przykład podgrzewacze tytoniu) takie jak m. in. glo new heating technology. Nie dochodzi w nich do spalania tytoniu, tylko do jego podgrzewania w znacznie niższej temperaturze. Trzeba jednak podkreślić, że celem palacza powinno być całkowite skończenie z nałogiem nikotynowym. Zaplanuj strategię na rzucanie palenia - najlepiej przy kubku przepełnionej antyoksydantami zielonej herbaty. Żyj świadomie, ze smakiem….