Reklama

Kwas glikolowy – czym jest?

Kwas glikolowy należy do grupy kwasów owocowych, znanych również jako alha-hydroksykwasy (AHA). Jest pozyskiwany z naturalnych surowców, m.in. z trzciny cukrowej, owoców ananasa czy buraków cukrowych. Jak wszystkie kwasy AHA dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany przez producentów kosmetyków. Kwas glikolowy, podobnie jak inne alfa-hydroksykwasy wspomaga proces keratynizacji (czyli złuszczania obumarłego naskórka) i przyspiesza regenerację skóry. Jest częstym składnikiem preparatów przeciwstarzeniowych, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, przyczyniając się do wygładzenia zmarszczek i poprawy jędrności skóry. Kwas glikolowy reguluje też wydzielanie sebum i zmniejsza widoczność porów, dlatego często stosuje się go przy trądziku i cerze ze skłonnością do przetłuszczania. Oprócz tego ma zdolność wiązania wody, a więc skutecznie poprawia nawilżenie skóry. Jak wszystkie kwasy z grupy AHA, ma bardzo małe cząsteczki, które szybko i głęboko penetrują skórę. Dlatego - choć to jeden z najbardziej uniwersalnych kwasów - przy większych stężeniach lepiej zachować ostrożność (zwłaszcza jeśli mamy wrażliwą skórę).

Reklama

Krem z kwasem glikolowym - dla kogo?

Kwas glikolowy jest dedykowany głównie cerom łojotokowym i trądzikowym, ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Dobrze radzi sobie z przebarwieniami, rogowaceniem posłonecznym i okołomieszkowym, a także z problemem blizn (również tych potrądzikowych), zaskórników i rozszerzonych porów. Krem z kwasem glikolowym jest też prawdziwym sprzymierzeńcem cery dojrzałej – pomoże uporać się ze zmarszczkami, wiotkością i odwodnieniem naskórka.

Reklama
Reklama
Reklama