Właściwości masła shea
Masło shea to jeden z najpopularniejszych nawilżających składników kosmetyków. Czym naprawdę jest to masło i jak jest produkowane?
- kobieta.pl
Masło shea to jeden z najlepszych kosmetyków dla suchej skóry. Świetnie ją nawilża i uelastycznia, a w dodatku jest zupełnie ekologiczne i naturalne. Masło to pozyskuje się poprzez wytłaczanie ziaren z afrykańskiego drzewa o łacińskiej nazwie Vitellaria paradoxa. Następnie nasiona te są poddawane procesowi oczyszczania i rafinacji.
Gdyby nie ten proces masło byłoby żółtawo-zielone, ciągnące i miało niezbyt przyjemny zapach. Z pewnością nie byłoby tak chętnie stosowane jak jego obecna forma. Masło shea dostępne w sklepach ma kolor biały lub lekko żółty o ziarnistej formie i przyjemnej konsystencji rozpuszczalnej pod wpływem ciepła dłoni.
Masło shea ma w swoim składzie wiele odżywczych składników. Jest bogate w kwasy tłuszczowe które nawilżają i natłuszczają skórę. Zapobiegają one utracie wody z organizmu i przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. W składzie masła znajduje się też alantoina gojąca podrażnienia i rozjaśniająca przebarwienia oraz lekki naturalny filt UV (około 3-4 SPF).
Dodatkowo shea zawiera tez witaminę E, retinol (prowitaminę A) – oba te składniki mają działanie odbudowujące i pobudzające skore do wytwarzania kolagenu.
Ogromną zaletą tego masła jest fakt, że może być ono stosowane przez alergików i osoby z cerą wrażliwą, a także dzieci i osoby chore na atopowe zapalenie skóry.