Maseczki owocowe
W sezonie letnim korzystaj z owoców jakie serwuje nam natura! Jedz ich jak najwięcej, ale możesz je też używać do domowych maseczek. Przetestuj nasze przepisy.
- kobieta.pl
Maseczka bananowa – rozgnieć dojrzałego banana widelcem, dodaj do niego łyżkę miodu i kilka łyżek naturalnego jogurtu. Połóż maseczkę na twarzy i trzymaj ok. 10-15 minut. Mikstura ta jest idealna dla skóry suchej. Banany posiadają dużo witamin z grupy B, witaminy c i niacyny. Jeśli masz skórę dojrzałą dodaj do maseczki kilka kropelek oleju arganowego lub oliwy z oliwek.
Maseczka z truskawek – jest ona wskazana posiadaczkom skóry trądzikowej oraz dojrzałej. Truskawki rozgniatamy i mieszamy z ubitym białkiem jaj, nakładamy na twarz na 15-20 min. Spłukujemy letnią wodą. Ten przepis wskazany jest dla cery trądzikowej i tłustej bo zwęża pory skóry. Dla cery dojrzałej polecamy wymieszać rozgniecione truskawki z olejem sojowym. Maska ta spłyci zmarszczki i rozświetli cerę. Truskawki świetnie rozjaśniają przebarwienia, a dzięki zawartości witaminy A i przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia się skóry.
Maseczka malinowa – maliny zawierają duże ilości witaminy C. działają one na skórę rozjaśniająco i zmiękczająco, wspaniale wygładzają tez cerę. Maliny należy rozgnieść z dwoma łyżkami jogurtu i łyżką miodu. Nałożyć na skórę na 10-15 min, a później spłukać letnią wodą. Maseczka ta pomaga też regenerować się skórze.