Ta substancja powoduje zmarszczki i jest wszędzie!
Prowadzi do otyłości, chorób serca, jest jednym z powodów przedwczesnych zmarszczek. Zabiera wiele - nie daje w zamian nic jak tylko chwilowy zastrzyk energii. Cukier pod swoją słodką przykrywką podstępnie działa na naszą niekorzyść i zabiera nam młody wygląd. Jak zapobiec jego działaniu?
- Redakcja
Cukier to cichy wróg naszej urody. Pod swoją słodką powierzchownością kryje podstępne negatywne działanie. Cukier daje w pierwszej chwili „energetycznego kopniaka”, ale to tylko złudny efekt. Tak naprawdę przyczynia się do szybszego poczucia zmęczenia, a poza tym odkłada się tam, gdzie zdecydowanie nie jest mile widziany. A to nadal jeszcze nie wszystko. Cukier ma też dramatyczny wpływ na nasze zdrowie i skórę. Zasłodzenie skóry jest jednym z głównych czynników jej starzenia się. Jest więc prawdziwym zabójcą urody. Z czego to wynika?
Cukier – zabójca urody
W latach 50. XX wieku w Polsce roczne spożycie cukru na osobę wynosiło ok. 20 kg. Obecnie spożywamy aż 39 kg cukru rocznie! Dodatkowo cukier dodawany jest dziś niemal do wszystkiego: jogurtów, soków czy nawet z pozoru nie słodkich produktów jak sosy. Wartość odżywcza cukru jest znikoma, nie posiada też żadnych witamin - idealnie więc pasuje do niego określenie „puste kalorie”. Cukier w kryształkach to w co najmniej 99% sacharoza, a więc czysty węglowodan. 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal. W 100 g cukru znajduje się co najmniej 393 kcal.
Cukier i jego szkodliwość dla skóry
Nadmiar cukru kumuluje się w naszym organizmie i jest dziś głównym powodem otyłości i chorób serca. Wpływa też negatywnie na nasze samopoczucie i kondycje, a w pierwszej kolejności na wygląd skóry. W komórkach naszego organizmu, również w komórkach skóry, proces glikacji (fizjologiczny stan odpowiedzialny za procesy starzenia) odbywa się permanentnie, jednak pod wpływem produktów żywnościowych, takich jak np. węglowodany i cukier, może on ulec przyspieszeniu. W organizmie powstają tzw. A.G.E. (Advanced Glycation Endproducts), związki cukru i białek, które zasładzają skórę i w ten sposób przyspieszają proces starzenia się. Zaobserwowano, że włókna kolagenowe i elastynowe ulegają sklejeniu pod wpływem zasłodzenia oraz tracą swoją wytrzymałość i elastyczność.
Cukier - jak zapobiec niszczącemu działaniu
Nieustannie trwają badania na temat zminimalizowania szkód jakie cukier powoduje w naszym organiźmie. Ekspert medycyny przeciwstarzeniowej, Dr. Susanne von Schmiedeberg od wielu lat z pasją zgłębia wiedzę, której potencjałem jest zachowanie pięknego ciała i skóry na dłużej. Konsekwencją tej pasji okazała się ewolucja jej kompleksowego podejścia „anti-sugar & anti-aging” w serię pielęgnacji twarzy. Badania naukowe dowodzą, że cudowna substancja L-Carnosine (C9H14N4O3) może odmłodzić nasze stare komórki, a nowym komórkom pomóc zachować ich młodość, a także poprzez redukcję związków A.G.E., spowolnić proces starzenia się skóry. Jak wspomóc walkę z tym cichym zabójcą jakim jest cukier? Sprawdź w naszej galerii produkty, które pomogą ci zniwelować jego szkodliwe działanie.