Przepis na maseczkę
Zafunduj szarej, matowej cerze ucztę ze świeżych owoców, a zobaczysz, że szybko odzyska promienny wygląd!
- Claudia
Upiększające owocowe mikstury odżywiają, nawilżają i oczyszczają skórę. Wygładzają też ściągniętą stresem twarz. Działają tak, bo ich bazowy składnik jest bogaty w witaminy, sole mineralne i kwasy owocowe. Wiosna i lato to najlepsza pora, aby na własnej skórze przekonać się o ich skuteczności.
Oczyszczająca do cery tłustej
6 dużych, ładnych truskawek + łyżka gęstej, kremowej śmietany
Z truskawek usuń szypułki. Owoce rozgnieć widelcem na gładką masę i dodaj śmietanę. Nałóż na skórę na 15 minut, omijając okolice oczu. Następnie zmyj maseczkę i przetrzyj twarz tonikiem do cery tłustej.
Nawilżająca do cery normalnej
2 brzoskwinie + sok z połówki cytryny
Brzoskwinie umyj, przekrój i usuń pestki. Miąższ zmiksuj na papkę i wymieszaj z sokiem z cytryny. Nałóż maseczkę na twarz. Po 20 minutach spłucz ją przegotowaną wodą i nałóż lekki, nawilżający żel.
Odżywcza do cery suchej
banan + 2 łyżeczki miodu
Owoc rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z miodem. Otrzymany mus nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Po kwadransie zmyj skórę letnią wodą i wmasuj odżywczy krem nawilżający.
Wrażliwa skóra na cenzurowanym
Maseczki z owoców nakłada się na dokładnie oczyszczoną twarz, raz lub dwa razy w tygodniu. Jeśli masz bardzo wrażliwą cerę, najpierw sprawdź, czy maseczka jej nie podrażni (owoce zawierają silnie działające kwasy). Dzień wcześniej posmaruj skórę za uchem przygotowaną papką. Jeżeli pojawią się zaczerwienienie lub wysypka, zrezygnuj z maseczki.