Reklama

1 OCZYŚĆ PŁYTKĘ
Przemyj paznokcie zmywaczem i lekko wygładź polerką. Od tego, jak dokładnie to zrobisz, zależy trwałość lakieru. Nie wycina skórek, każda ingerencja powoduje, że odrastają grubsze. Jeśli już musisz je usunąć, jest lepsza metoda: zmiękcz je specjalnym preparatem do skórek i odsuń patyczkiem.
2 NAŁÓŻ BAZĘ
Baza to rodzaj emalii, której zadaniem jest chronić paznokieć przed niszczącym działaniem lakieru. Bez niej paznokieć żółknie od składników chemicznych emalii, a z czasem może się też rozdwajać i kruszyć. Nasza rada: szukaj bazy, pod którą płytka „oddycha” (znajdziesz ją pod nazwą „O2” albo „breathable”)
3 CZAS NA KOLOR
Buteleczkę z lakierem włóż na chwilę do ciepłe wody, by nabrał bardziej płynnej konsystencji. Nałóż dwie cienkie warstwy koloru – zanim zaaplikujesz emalię po raz drugi, pierwsza warstwa powinna lekko wyschnąć. Uwaga! Nie dmuchaj na lakier i nie machaj rękami, by go szybciej wysuszyć – bąbelki powietrza mogą dostać się pod emalię!
4 UTRWALAJ I NABŁYSZCZAJ
Ostatnia warstwa na paznokciu ma za zadanie wzmocnić, wysuszyć i nabłyszczyć powierzchnię lakieru. Służy temu tzw. „top coat” (ang. „wierzchnie okrycie”), specjalny lakier lub spray, który nakłada się na kolor. Ostatnia warstwa chroni też emalię przed zadrapaniem i przedłuża trwałość manikiuru.
5 NATŁUSZCZAJ
Kropla olejku wtartego w pomalowany paznokieć utrwali lakier (sprawi, że jego powierzchnia będzie bardziej elastyczna a przy tym wzmocni macierz paznokcia (miejsce tuż przy skórce, z którego wyrasta płytka). Specjalną oliwkę do paznokci może zastąpić np. oliwa z oliwek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama