Co smakuje włosom?
Martwisz sie, ze straciły blask i słabiej rosną, chociaż nie załujesz im dobrych odżywek. Zmień trochę dietę, a zobaczysz, ze znów staną się gęste, mocne i lśniące.
- Joanna Dyjecińska, Naj
Ważne dla wyglądu włosów są niektóre witaminy i minerały oraz białko. Dostarcza ono siarki niezbędnej do budowy keratyny – głównego składnika włosów. Potrzebne witaminy:
■ Witamina A – jeśli ci jej brakuje, włosy wypadają, stają się matowe. Podobnie dzieje się jednak, gdy masz jej za dużo. Lepiej więc czerp ją z pożywienia – wtedy nie przedawkujesz. Dobre źródła: tłuste produkty mleczne (masło, śmietana, mleko), jaja oraz tłuste ryby, np. łosoś, halibut.
■ Witamina E – nawilża włosy i dodaje im blasku. Dobre źródła: produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz rośliny oleiste, np. pestki dyni, słonecznika, a także pełnotłuste mleko, masło i żółtko jaj.
■ Witaminy z grupy B – najważniejsze dla włosów i paznokci są: B12, B6 i B7. Dwie pierwsze mają wpływ na dotlenienie tkanek, w których są cebulki włosów (poprawia ich jakość i wzrost). Ważna jest również witamina B7 (biotyna), która zawiera cząstki siarki. Zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się pasm – a także łupieżowi. Dobre źródła: sporo witaminy B6 i B12 zawierają zielone warzywa, mleko, jogurty, chude mięso, pieczywo pełnoziarniste, halibut, tuńczyk. Witaminę B7 znajdziesz w wątróbce, soi, orzechach włoskich i szpinaku. Wazne minerały.
■ Żelazo – wzmacnia strukturę włosów, zapobiega ich wypadaniu. Dobre źródła: wątróbka, czerwone mięso, suszone morele, warzywa strączkowe, żółtka jaj.
■ Cynk – poprawia ukrwienie mieszka włosowego, dzięki czemu włosy szybciej rosną, są mocniejsze i zdrowsze. Dobre źródła: wołowina, ser żółty, kiełki, pestki dyni, słonecznika.
■ Miedź – polepsza ukrwienie cebulek włosowych i jest niezbędna do produkcji pigmentu włosów. Jej niedobór powoduje przedwczesne siwienie. Dobre źródła: zielone warzywa, ziarna zbóż, rośliny strączkowe.