Reklama

Dzięki aktywnościom, które zostały zrealizowane w ramach akcji, dzieci zdobyły umiejętności, które będą mogły wykorzystać w dorosłym życiu, tj. gotowanie, przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz zrozumieją, że wspólne wykonywanie obowiązków domowych to super sposób na wspólne spędzanie czasu i budowanie więzi rodzinnych.

Reklama

W Polsce Rodzinne Domy Dziecka funkcjonują do 1999 roku. Obecnie w 702 placówkach przebywa ponad 4500 dzieci. Rodzinne domy dziecka to instytucje pomocy społecznej, które zapewniają dzieciom całodobową opiekę i wychowanie w warunkach zbliżonych do domu rodzinnego do czasu powrotu dziecka do rodziny, umieszczenia go w rodzinie adopcyjnej lub jego usamodzielnienia. W jednym rodzinnym domu dziecka zwykle mieszka 6-8 dzieci, nie licząc biologicznych pociech rodziców zastępczych.

W placówkach tego typu dzieci mają szansę, by czuć się jak w domu. Mogą budować więzi nie tylko z opiekunami, ale również z rodzeństwem biologicznym, dlatego rodzinne domy dziecka są w szczególny sposób dedykowane licznym rodzeństwom

mów Joanna Luberadzka-Gruca, Prezes Zarządu Fundacji Polki Mogą Wszystko.

Kto pozmywa? Somat

W tak licznych rodzinach zmywanie jest nie lada wyzwaniem. Szacuje się, że w rodzinnych domach dziecka zmywa się ok. 200 naczyń dziennie (nie wlicza się w to garnków, zastawy, czy patelni). Rocznie daje to 73 000 sztuk naczyń! Dlatego, aby ulżyć domowemu budżetowi, marka Somat przekazała roczne zapasy produktów do zmywarki wszystkim rodzinnym domom dziecka, które zadeklarowały taką potrzebę. Do placówek trafiły wysokiej jakości tabletki i kapsułki oraz produkty pomagające utrzymać urządzenia w czystości. Aby podkreślić, jak ważne jest wspólne spędzanie czasu, rodziny otrzymały również gry „Kto pozmywa?” ze specjalnej, limitowanej edycji, przygotowanej we współpracy z wydawnictwem Granna. Do 20 najbardziej potrzebujących placówek zostały dostarczone zmywarki wolnostojące, ufundowane przez markę Samsung.

Gdy Somat zmywa, rodziny mają czas na zabawę i edukację

Dla rodzin, które zdecydowały się uczestniczyć w programie, zorganizowane zostały webinar i warsztaty online oraz konkurs.

Jak kupować i gotować, żeby nie zwariować? – webinar z Katarzyną Bosacką

Przemyślane zakupy i zdrowe gotowanie to podstawa wartościowego odżywiania. Wie o tym Katarzyna Bosacka, która od lat realizuje telewizyjne programy, promujące odpowiednio zbilansowaną dietę. Prowadząca kanał EkoBosacka w serwisie Youtube autorka 11 książek, a także wielu publikacji w prasie opowiedziała o zasadach właściwego przygotowania codziennych posiłków.

fot. fot. Anna Powierża”

Zdrowe odżywanie zaczyna się od kupna zdrowych produktów. Dlatego w pierwszej części spotkania online, ekspertka radziła rodzicom zastępczym, jak robić zakupy spożywcze dla całej rodziny. Uczuliła, aby – zanim wrzucimy produkt do koszyka, zwrócić uwagę na jego opakowanie. Warto dokładnie przeczytać skład tego produktu, nawet jeśli jest napisany drobnym drukiem. W tym składzie często bowiem kryją się tajemnice, których nie widać na pierwszy rzut oka: składniki niekorzystnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Należą do nich m.in. konserwanty, barwniki i różne polepszacze smaku.

Ekspertka poruszyła też gorący temat cukru w napojach i innych w produktach spożywczych, zwłaszcza dla dzieci. Czy rzeczywiście wszystko musi być aż tak słodkie? Pokazała, czym można zastąpić słodycze oraz inne, przesłodzone produkty. Padło też pytanie: co jeszcze warto sprawdzać podczas zakupów w sklepie? Oczywiście datę ważności – zaznaczyła Katarzyna Bosacka. – I sposób przechowywania produktów w sklepie: w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim miejscu, np. za szybą czy w opakowaniu.

Po zrobieniu „zdrowych” zakupów trzeba przyrządzić z nich zdrowy posiłek. Temu poświęcona była druga część webinaru, zatytułowana: jak gotować, żeby nie zwariować? Wraz z rodzinnymi domami dziecka, Katarzyna Bosacka zastanawiała się, czy lepiej gotować wykwitnie i wymyślnie, czy raczej prosto i sezonowo? Czy zupa to już „przeżytek”, czy może danie pożywne i wartościowe? Czy potrawy powinny zawierać mięso – jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości? Dużo emocji wzbudził temat, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ekspertka podała sposoby, które – zdaniem rodziców zastępczych, mają szansę się sprawdzić.

Pyszne przepisy i sprawne patenty – warsztaty kulinarne z Darią Ładochą

Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna i trenerka kuchni tajskiej. Jak sama o sobie mówi: "Zdrowa kuchnia to jej misja - tajska kuchnia to jej pasja". Jest autorką wielu książek kulinarnych, m.in.: „Gotuj zdrowo dla dzieci” - z przepisami dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci, „Kuchni dla zajętych kobiet i mężczyzn” - które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać, „Nowoczesnej kuchni polskiej” - prezentującej tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia oraz najnowszej „5 składników zdrowia”, w której prezentuje 100 prostych przepisów, tylko z pięciu składników.

fot. fot. Anna Powierża”

Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła szereg porad na temat tego, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników.

Daria Ładocha zdradziła także panent(y) na niejadków. Logistyka prowadzenia domu? Zdaniem Darii Ładochy wszystko jest kwestią podziału obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy: pyszne risotto na mleku kokosowym, makaron penne z tuńczykiem w pomidorach oraz śliwki pod kruszonką z płatków owsianych. Było naprawdę smakowicie!

Świąteczna integracja

W ramach akcji „Kto pozmywa?” został ogłoszony także skorelowany ze świętami Bożego Narodzenia konkurs. Zadaniem uczestników było własnoręczne przygotowanie ozdób świątecznych, które możecie zobaczyć TUTAJ ->>

Wśród zgłoszonych prac nie zabrakło pięknych choinek, cudownych wianków, bombek czy wypieków z piernika. Autorzy trzech najpiękniejszych prac otrzymali atrakcyjne nagrody.

Reklama

Akcja pomocowo-edukacyjna „Kto pozmywa?” została przeprowadzona w okresie wrzesień-grudzień 2021. Zrealizowane aktywności zapewniły rodzinom możliwość wspólnego spędzania czasu, integracji, zabawy, a przy tym nauki potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, np. gotowania i zdrowego odżywania.

Reklama
Reklama
Reklama