Reklama

Piramida żywieniowa rekomenduje spożycie 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Jak łatwo zauważyć podstawą diety są warzywa i owoce – w praktyce powinny one stanowić aż połowę tego co jemy. Istotne są też proporcje, bo 3/4 powinny stanowić warzywa, mniej zaś owoce.
Teraz zastanówcie się, ile warzyw spożywacie w ciągu dnia? Na pewno zbyt mało. A to od nich zależy kondycja naszego zdrowia. Warzywa są kopalnią witam i minerałów, które mają wpływ na każda komórkę naszego ciała. Witaminy i minerały w nich zawarte, są znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm, a wielu cennych substancji w ogóle nie mielibyśmy szans pozyskać w inny sposób, jak tylko za ich pośrednictwem.
Poza tym warzywa są ogólnie dostępne, więc tym bardziej powinniśmy korzystać z ich dobrodziejstw.

Reklama

Również kolor warzyw ma znaczenie. Ogólna zasada jest taka, że im ciemniejsza barwa, tym owoc czy warzywo jest bardziej wartościowe. Wyróżniamy pięć głównych grup kolorów:

  • czerwone warzywa, a w szczególności te o intensywnej barwie, działają pozytywnie przede wszystkim na serce.
  • żółto-pomarańczowe- jako przeciwutleniacze chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Z kolei w organizmie mają zdolność wymiatania wolnych rodników
  • fioletowo-granatowe pomagają stabilizować strukturę kolagenową organizmu, przeciwdziałające zlepianiu płytek krwi, co w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Mogą przyczynić się do poprawy pamięci
  • zielone świetnie wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby
  • białe posiadają właściwości antybakteryjne, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie

Jak widać, warzywa są bardzo potrzebne naszemu organizmowi, dlatego tak ważne, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia.

Jak zatem wykorzystać ich dobrodziejstwa w codziennych posiłkach?

Pomysł na szybkie danie - kanapka!

Poranny pośpiech to nasza codzienność. Zawsze mamy za mało czasu. A już przygotowanie zdrowego i pełnowartościowego śniadania graniczy z cudem. A przecież od tego zależy cały nasz dzień, nasze samopoczucie, energia do pracy i działania. Najlepsze rozwiązanie na szybkie i wartościowe śniadanie - kanapka. Bo czy jest coś lepszego niż kromka świeżego chleba z pysznie doprawionymi i idealnie skomponowanymi składnikami? Dzięki zamkniętym w szklanych słoiczkach, w 100% warzywnym pastom Łowicz wachlarz naszych pomysłów może być naprawdę szeroki.
Propozycje Łowicza to: Pasta Warzywna pomidory i wędzona papryka, wariant z bakłażanem i suszonymi pomidorami, połączenie cukinii i curry oraz Pasta Warzywna papryka i czerwona fasola. Zostały one wyprodukowane z warzyw bogatych w naturalny błonnik, w tym z roślin strączkowych, dzięki którym stanowią wartościowe źródło białka pochodzenia roślinnego.
Wystarczy wybrać ulubiony smak i gotowe!

Lunch w pracy

Czy tak jak my zapominacie czasami o posiłku w trakcie dnia? Niestety zdarza się, a przecież nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii. W takich sytuacjach pasty warzywne są wybawieniem – wystarczy chwila, aby przygotować sycące danie – na przykład ciepłe tosty czy tortilla z sałatą, pastą z bakłażana i suszonych pomidorów, nie tylko zaspokoją głód, ale i dodadzą energii, dzięki której sprostamy kolejnym wyzwaniom! I co najważniejsze, są zdrowe!
Inna propozycja do pracy to kasza kuskus z pastą warzywną. Wystarczy ugotować kaszę i wymieszać ją z pastą, doprawić wedle uznania, dodać coś zielonego, trochę parmezanu i pyszny lunch gotowy!

Dzieci też mogą pokochać warzywa

Przyznajcie się, ile razy próbowałyście już przemycić warzywa do dziecięcych posiłków? W większości kończy się to fiaskiem.
Dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw jest wspólne przyrządzanie posiłków. Bo czy dziecko nie spróbuje choć kęsa własnoręcznie przyrządzonego tosta, albo kanapki?
Wiele najmilszych wspomnień z dzieciństwa wiąże się ze wspólnymi posiłkami. Zadbajmy, by miały je także nasze dzieci. Rodzinne chwile przy stole to także sposób na wprowadzenie właściwych nawyków żywieniowych w praktyce. Zjedzone razem śniadanie da im także moc pozytywnej energii na cały dzień, a wspólny obiad stanie się okazją do rozmowy i poświęcenia sobie nawzajem uwagi.
Rozwiązaniem są pasty warzywne. kromka chrupiącego chleba, wybór ulubionego smaku, kilka dodatków smakowych jak ogórek, rzodkiewka, czy pomidor i voilà – gotowe! A może naleśnik na wytrawnie? W środku wybrana pasta i surowe dodatki. Myślicie, że im posmakują?
Dzieci kochają wszelkiego rodzaju pulpeciki, wystarczy do mięsa dodać pastę warzywną by przemycić zdrowe warzywa do diety dziecka. Nawet się nie zorientują, że coś dodaliście do środka:)

Szybka przekąska dla nieoczekiwanych gości

Wyobraźcie sobie taka sytuację. Po ciężkim tygodniu wreszcie nadeszła sobota. Planujecie ją spędzić z ciepłą herbatą, w dresie i oglądając dobry film. A tu telefon od znajomych, czy mogą wpaść, bo się stęsknili, bo maja coś ważnego do obwieszczenia, albo po prostu chcą się spotkać. Na zakupy nie ma już czasu, a gości trzeba czymś poczęstować, czymś co najlepsze i najszybsze w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ulubione warzywa w słupki, wstawić na 20 minut do piekarnika - ich smak idealnie dopełni dip z pasty warzywnej z nutą curry.
Proponujemy też jeszcze szybszą przekąskę, czyli gotowe paluszki grissini (warto zawsze je mieć w domu, tak w razie czego) i ulubiona pasta. Każdy ze smakiem, schrupie paluszka z aromatyczna pastą. Do tego szybkie jabłka pod kruszonką i gotowe!

Zobaczcie dwa fantastyczne przepisy na każdą okazję, które przygotowała Daria Ładocha.

Tacos z boczniakami, pastą z bakłażana i suszonych pomidorów, musztardą, rukolą i zieloną pietruszką

Składniki:

  • pasta z bakłażana i suszonych pomidorów Łowicz
  • 4 placki tortilli pszennej lub wieloziarnistej
  • 100 g rukoli
  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo do dekoracji:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Z tortilli wytnij mniejsze kółka o średnicy do 15 cm. Podpraż je na suchej patelni aż zmiękną i włóż do szklanki by nabrały kształtu tacos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Gdy puszczą wodę, dodaj sos sojowy i duś aż odparują płyn. Na koniec dodaj musztardę oraz pietruszkę, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Na dno tacos włóż pastę z bakłażana i suszonych pomidorów Łowicz. Dodaj boczniaki i rukolę. Wymieszaj jogurt z musztardą, zieloną pietruszką oraz miodem i zrób kleksy na wierzchu tacos.

Kanapka z pastą z pomidorów i wędzonej papryki, awokado, jajkiem w koszulce, kiełkami słonecznika i czarnuszką

Składniki:

  • pasta z pomidorów i wędzonej papryki Łowicz4 kromki chleba żytniego lub razowego na zakwasie
  • 1 awokado
  • 4 jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • opakowanie kiełków słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka octu
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Kromki chleba wysmaruj oliwą i podpraż na patelni, by stały się chrupiące i nabrały złotego koloru. Zagotuj wodę w garnku i zacznie wrzeć zmniejsz temperaturę i dodaj ocet - woda ma dalej bulgotać. W garnku zrób wir za pomocą łyżki i delikatnie wbij jajko w sam środek wiru. Gotuj jajko tak, by białko się ścięło, a żółtko pozostało miękkie. Następnie delikatnie wyjmij je łyżka cedzakową na mały talerzyk lub do miseczki. Kromki chleba posmaruj pastą z pomidorów i wędzonej papryki Łowicz. Dodaj pokrojone w łódeczki awokado oraz przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj sól i pieprz. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce, dodaj czarnuszkę, szczypiorek oraz kiełki. Na koniec skrop sokiem z limonki.

Po więcej przepisów zapraszamy na stronę: uwielbiam.pl ->>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama