Stres oksydacyjny – jak z nim walczyć
W naszych komórkach w każdej minucie zachodzi wiele różnych reakcji chemicznych. Do niektórych z nich, np. do oddychania komórkowego, służy tlen, którego zadaniem jest utlenianie glukozy w celu pozyskiwania z niej energii. Zdarza się jednak, że nie cała cząsteczka tlenu zostanie zużyta, a jej część pozostanie w komórce jako wolny rodnik. Wolne rodniki mogą także powstawać w wyniku oddziaływania na komórkę promieniowania czy podwyższonej temperatury.
- Promocja
Co robią wolne rodniki
Wolne rodniki są bardzo reaktywnymi cząsteczkami, w których brakuje elektronu. Dążą więc bezustannie do pobrania elektronu z innej cząsteczki. Część ich potencjału jest pożyteczna przy niektórych procesach metabolicznych, jeśli jednak w komórce pojawia się ich zbyt wiele, mamy do czynienia ze stresem oksydacyjnym.
Może wtedy dochodzić do:
• uszkodzeń mechanicznych komórki, które mogą prowadzić do jej obumierania, a to z kolei może skutkować miejscowym stanem zapalnym;
• uszkodzeń włókien kolagenowych w skórze właściwej, co może zmniejszyć elastyczność skóry i wywołać zmarszczki;
• utleniania we krwi cholesterolu, który odkłada się potem pod postacią blaszek miażdżycowych i wywołuje miażdżycę;
• utleniania białek i tłuszczów w komórkach nerwowych, co może prowadzić do powstawania chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona;
• uszkodzenia materiału genetycznego komórki, co może zapoczątkować proces nowotworowy;
• zaburzeń pracy narządów i układów narządów (m.in. układu rozrodczego) przez wpływ na ich metabolizm.
Zwalczanie wolnych rodników
Organizm ma kilka możliwości zwalczania wolnych rodników, np. może wyprodukować odpowiednie enzymy, które je zneutralizują. Jeśli jednak wolnych rodników jest bardzo dużo, naturalne mechanizmy mogą nie wystarczyć.
Dlatego warto zwracać uwagę na odpowiednio duże spożycie antyoksydantów – mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników. Należą do nich rozmaite substancje, w tym flawonoidy, fenole, witamina A, witamina E, a także witamina C. Wiele antyoksydantów można spotkać w warzywach i owocach, szczególnie jeśli spożywa się je na surowo.
Dietę warto uzupełnić o odpowiednie suplementy zawierające min. ashwagandhe, różeniec, czy melisę.
Regularna suplementacja ashwagandą:
• dostarcza wysokiej dawki antyoksydantów,
• poprawia wygląd skóry,
• wspiera zdrowie żeńskich narządów rozrodczych,
• pomaga utrzymać liczbę i ruchliwość plemników,
• spowalnia procesy starzenia,
• wspomaga pracę układu oddechowego,
• pomaga wesprzeć witalność ciała,
• zwiększa odporność organizmu na stres,
• wspiera prawidłową pracę układu nerwowego,
• usprawnia zdrowie sercowo-naczyniowe,
• przyczynia się do równowagi emocjonalnej i ogólnego samopoczucia.
Różeniec zaś słynie głównie z właściwości adaptogennych, ułatwiających radzenie sobie ze stresem. Adaptogeny wpływają na prawidłową pamięć, koncentrację, motywację oraz kreatywność. Wspierają organizm w walce ze stresem, niwelują zmęczenie psychiczne, zmienny nastrój, drażliwość i niepokój.
Poprzez przywrócenie równowagi autonomicznego układu nerwowego różeniec wpływa na prawidłową pracę serca. Pomaga on także utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, w ten sposób dostarczając komórkom tlenu i składników odżywczych
Zielarstwo na całym świecie korzysta z melisy w roli skutecznego środka na wzdęcia i ogólną niestrawność. Olejki zawarte w roślinie działają lokalnie na mięśnie gładkie otaczające jelita rozluźniając je i ułatwiając przepływ gazów.
Jej regularna suplementacja wpływa na:
- Zdrowy sen i równowagę psychiczną
- Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego i krążenia
- Utrzymanie naturalnej równowagi hormonalnej
- Aktywność przeciwutleniająca
1 z 3
Stres - jak z nim walczyć?
2 z 3
Stres - jak z nim walczyć?
3 z 3
Stres - jak z nim walczyć?