Reklama

W tym artykule:

  1. Jak wybrać mięso na szynkę pieczoną?
  2. Szynka pieczona tradycyjnie czy w rękawie? Który sposób jest lepszy?
  3. Szynka pieczona w rękawie – jak ją przyrządzić krok po kroku?
  4. Pieczona szynka – na kanapki i do obiadu
Reklama

Jak wybrać mięso na szynkę pieczoną?

Jeśli chcesz zrobić soczystą szynkę pieczoną i zależy ci, by wszystko wyszło doskonale, musisz się do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim zaopatrz się w dobrej jakości mięso wieprzowe (ok. 1-1,5 kg, ale może być więcej). Najlepiej kup je u sprawdzonego dostawcy, po dokładnym obejrzeniu produktu. Ale spokojnie, nie musisz od razu szukać w okolicy rzeźnika o nieposzlakowanej opinii. Wysokiej jakości mięso bez problemu kupisz też w dobrych sklepach spożywczych, np. w Delikatesach Centrum.

Aby szynka wyszła idealnie, wybierz:
jędrny kawałek o różowym lub jasnoróżowym kolorze – to znak, że mięso pochodzi od młodego zwierzęcia i po upieczeniu będzie miękkie i delikatne. Mięso pochodzące od starszych zwierząt ma ciemniejszą barwę i może wyjść twardawe;
mięso lekko poprzerastane tłuszczykiem – dzięki niemu szynka będzie soczysta i równomiernie się upiecze. Zwróć też uwagę na kolor tłuszczowych żyłek – powinny być białe lub jasnoróżowe. Żółtawe i szarawe zabarwienie świadczy o tym, że mięso jest nieświeże.
Najlepiej by mięso miało kształt kulki, ale może być też zwyczajny prostokątny kawałek, który później przewiążesz sznurkiem, aby uzyskać pożądaną formę.

Mięso do pieczenia – lepsze paczkowane czy na wagę?

Szynkę do pieczenia najlepiej kupuj na wagę, nie w opakowaniu. Dlaczego to takie istotne? Mięso paczkowane (szczególnie to wyłożone na styropianowej tacce) może ładnie wyglądać z wierzchu, ale w środku i od spodu może nie być już takie atrakcyjne. W sklepie nie sposób właściwie ocenić jego jakości – nie możesz przecież zedrzeć folii, by lepiej mu się przyjrzeć i sprawdzić jego fakturę, jędrność i zapach. Może być też tak, że mięso znajdujące się w paczce nie jest już pierwszej świeżości, a to przy szynce warunek konieczny.

Świeżą szynkę do pieczenia znajdziesz w sieci sklepów Delikatesy Centrum>>>

Kupując mięso na wagę unikniesz takich problemów. Sprzedawca pokaże ci wskazany przez ciebie kawałek, odkroi tyle mięsa, ile potrzebujesz i na twoją prośbę przeczyta ci dokładny skład produktu. Pamiętaj, że dobre mięso powinno mieć jak najmniej chemicznych dodatków, które (zjadane często i w dużych ilościach) są szkodliwe dla zdrowia. Szynka nafaszerowana wzmacniaczami zyska też syntetyczny posmak i daleko jej będzie do ideału.

Jeśli pójdziesz na łatwiznę i wybierzesz pierwsze lepsze mięso z marketu, możesz się niestety mocno rozczarować, a cały twój trud włożony w przygotowanie pieczonej szynki może pójść na marne.

Jak rozpoznać dobrą szynkę do pieczenia? - infografika

Szynka pieczona tradycyjnie czy w rękawie? Który sposób jest lepszy?

Domową szynkę możesz upiec na dwa sposoby: tradycyjnie – w szklanej lub metalowej formie (bez przykrycia) albo w rękawie. Ten pierwszy sposób wymaga jednak nieco więcej uwagi i wprawy. Trzeba często doglądać mięsa, podlewać go bulionem, mlekiem kokosowym albo sosem, który zbiera się na dnie foremki i pilnować, by szynka nie przypaliła się z wierzchu i miała dobrze upieczony środek.

Pieczenie szynki w rękawie jest zdecydowanie prostsze. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i piec mięso przez określony czas (na każdy kilogram mięsa wypada ok. 50 minut pieczenia), bez zaglądania do piekarnika. Szynka pieczona w rękawie z reguły jest też bardziej soczysta i mocniej przenika smakiem i aromatem marynaty.

Jak namoczyć suszone grzyby?

Kapusta z suszonymi grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybów - to potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednak zanim zabierzemy się za gotowanie, musimy się do tego przygotować, czyli namoczyć suszone grzyby. Jak to zrobić? Suszone grzyby trzeba namoczyć odpowiednio wcześniej. Z naszymi podpowiedziami nawet początkująca pani domu poradzi sobie z tym bez problemu.
Jak namoczyć suszone grzyby?
Getty Images

Szynka pieczona w rękawie – jak ją przyrządzić krok po kroku?

Samo pieczenie szynki w rękawie jest mało wymagające, ale cały proces związany z przygotowaniem mięsa zajmuje kilkanaście godzin. Na szczęście większość czasu zajmuje tzw. leżakowanie, które nie wymaga od nas podjęcia absolutnie żadnych działań.

Przyrządzanie szynki zacznij od przygotowania marynaty. Doskonale sprawdza się klasyczna opcja: 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki majeranku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 5 kulek ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 kulek pieprzu. Ale możesz też dodać tu nieco octu balsamicznego, kilka ziaren jałowca, gałązki rozmarynu, tymianek a nawet musztardę – nie ma tu żadnych ograniczeń. Przyprawy utrzyj w moździerzu i wymieszaj z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Starannie natrzyj szynkę marynatą.
• Jeśli nie masz mięsa w kształcie zbliżonym do kuli, a zależy ci, by szynka miała kulisty kształt, obwiąż ją sznurkiem (bawełnianym i niebarwionym, by nie zmienił smaku mięsa).
Mięso włóż do szklanego pojemnika i odłóż do lodówki na ok. 12 godzin.
• Przełóż szynkę do rękawa do pieczenia, zwiąż końce i lekko nakłuj worek widelcem (w 4-5 miejscach), aby para mogła swobodnie uchodzić.
• Mięso w rękawie umieść w naczyniu wodoodpornym albo połóż bezpośrednio na blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół bez termoobiegu).
• 10-20 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby szynka ładnie przyrumieniła się z wierzchu i miała lekko chrupiącą skórkę.
• Jeśli nie masz pewności czy szynka dobrze się upiekła, wbij w nią widelec – gdy wejdzie bez problemu, to znak, że mięso jest gotowe.
Szynkę możesz serwować na gorąco albo na zimno. W obu wersjach smakuje doskonale.

Reklama
Zasady pieczenia szynki w rękawie - infografika

Pieczona szynka – na kanapki i do obiadu

Szynka pieczona w rękawie jest potrawą uniwersalną. Świetnie sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako smaczny dodatek do kanapek i chrupiących bagietek. W ramach obiadu możesz ją serwować m.in. z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, warzywami, a nawet z chlebem. Dla podkręcenia smaku warto polać ją odrobiną sosu pieczeniowego.

Reklama
Reklama
Reklama