Nie tylko owoce. Pomysły na pyszne ciasta z rabarbarem
Rabarbar, nierozerwalnie kojarzony z wakacjami, to zapach lata i smak babcinych ciast. Mylnie kategoryzowany jest jako owoc. To mimo wszystko warzywo, które skradło serca zwolenników łączenia kwaśnego smaku ze słodyczą kruchego wypieku i chrupkością kruszonki. Rabarbar niejedno ma imię! Idealnie sprawdzi się jako składnik różnych ciast oraz deserów, tworząc wykwintną i orzeźwiającą kompozycję.

Rabarbarowe wypieki w sezonie letnim są ulubionym deserem, przygotowywanym w różnych wersjach. Ciasto, rabarbar pod kruszonką, torciki, kompoty oraz tarty królują na polskich stołach, pokazując, jak w idealny sposób połączyć kwaśne ze słodkim. W porze letniej warto wprowadzić do kuchni nieco świeżości, korzystając z produktów sezonowych. Rabarbar jest jedną z najciekawszych propozycji. Poznajcie warzywo, które jest głównym składnikiem wakacyjnych deserów.
Beza i rabarbar – małżeństwo idealne
Wyobraźcie sobie słodycz i delikatność bezy połączoną z chrupkością ciasta oraz wyraźnym, orzeźwiającym smakiem rabarbaru. Wyjątkowe zestawienie! W tej propozycji to rabarbar gra pierwsze skrzypce. Przygotowanie deseru nie jest czasochłonne, a smak pozostanie niezapomniany. Na wykwintne okazje można pokusić się o przygotowanie niepowtarzalnego tortu bezowego z rabarbarem i owocami sezonowymi. To danie dla wymagających, obrazujące nie tylko zdolności kulinarne, ale przede wszystkim umiejętność idealnego łączenia smaków. Nie zapomnijcie o dodatkach. Rabarbar idealnie komponuje się z migdałami oraz pistacjami, tworząc wraz z chrupiącą bezą doskonałe danie, świetnie nadające się na letnie orzeźwienie.
Elegancką i znaną wszystkim formą deseru jest beza Pavlova. Łącząc to wykwintne ciasto z rabarbarem, stworzymy niepowtarzalny smak. Pamiętajcie tylko o odpowiednim przygotowaniu warzywa. Aby tworzył idealne zestawienie z bezą, powinien być wcześniej upieczony. Wystarczy odrobina soku z cytryny i cukier. Należy odcedzić warzywo i położyć na przygotowanej bezie, dekorując pistacjami. Efekt wizualny i smakowy – gwarantowany!
Ciasteczko na raz!
Fingerfood to modne, niewielkie dania, przeznaczone do spożywania najczęściej bez sztućców. Zwolenników minimalistycznych form z pewnością zainteresują tartaletki z rabarbarem. Ta propozycja zachwyci miłośników świeżości i delikatności. Wystarczy przygotować formy do mini tart, wyłożyć je wcześniej przygotowanym ciastem kruchym i ułożyć pokrojony rabarbar. To nie wszystko! Nie byłoby tak pysznie, gdyby nie wzbogacenie tego deseru o dodatkowy, jakże lubiany u nas element – kruszonkę. Musi być jej dużo, aby w piekarniku stworzyła istną pierzynkę dla zamkniętego w środku rabarbaru. Po upieczeniu uzyskamy deser, który pokochają wszyscy. Chrupiący, a przy tym delikatny. Słodki, ale z nutą orzeźwienia. Cóż chcieć więcej na letnim przyjęciu?
Dla osób wyjątkowo spragnionych rabarbarowego smaku warto dołączyć do serwowanych deserów kompot z tego warzywa lub sos, którym można wzbogacić mini tarty. Do napoju lub sosu dodajcie nieco cukru oraz soku z cytryny, a uzyskacie pożądany smak. Pamiętajcie, że rabarbar to produkt uniwersalny, którego pełne walory odkryjecie, próbując różnych wersji dań z jego udziałem. Aby zachować ten wyjątkowy smak i aromat na dłużej, przygotujcie rabarbarowy dżem na zimowe miesiące. Dodany do biszkoptu lub ciasta drożdżowego przywoła wspomnienia letnich chwil, nawet w chłodne, grudniowe wieczory.
Owocowe placki
Rabarbar z owocami komponuje się wręcz idealnie. Smaki uzupełniają się, tworząc wyjątkową kreację kulinarną. Nie trzeba zbyt wielu składników, aby przygotować letni placek z rabarbarem i truskawkami lub malinami. Wystarczy kruszonka, świeży rabarbar, wybrane owoce i spód z delikatnego, kruchego ciasta. Powrócą smaki babcinych wypieków serwowanych na wakacyjny deser.
Możliwości łączenia rabarbaru z owocami są wręcz nieograniczone. Kierujcie się intuicją kulinarną, eksperymentujcie, a z pewnością desery będą wyjątkowe i oryginalne. Pamiętajcie jedynie, że rabarbar najlepiej smakuje świeży. Korzystajcie z okresu, w którym na każdym niemal kroku możecie kupić pachnące łodygi. Dzięki nim stworzycie wyjątkowe desery. Łącząc warzywo z sezonowymi owocami, posiłkujcie się przede wszystkim własnym gustem kulinarnym. Przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami możecie znaleźć tutaj. Niech będzie dla Was inspiracją do tworzenia własnych warzywnych deserów. Smacznego!
Polecane
„Córka marzy, by na urodziny był dubajski tort. Nie wiem, jak jej powiedzieć, że nie mam nawet na ciasto z marketu”
Życzenia walentynkowe po angielsku z tłumaczeniem. Nietypowe pomysły na miłosne kartki
„Na zajęciach z jogi żona ćwiczyła nie tylko pozycję lotosu. Nie wierzyłem, gdy zobaczyłem, co wyprawia z trenerem”
Ten owoc kojarzy się z sercem nie tylko z wyglądu. Przyniesie ci potężne uczucie, ale pod 1 warunkiem
Świąteczny czas pełen zaskakujących niespodzianek, czyli najciekawsze pomysły na prezent z SHEIN
Współpraca reklamowa
Życzenia na mikołajki – pomysły, które wywołają uśmiech na twarzach bliskich
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa