Reklama

Wysokiej jakości produkty z BIOwarzyw i owoców to potężna dawka cennych składników odżywczych – witamin i mikroelementów, które budują oporność i dodają naturalnej energii przez cały dzień*. Zacznij go smakowicie od naleśników lub placuszków z musem jabłkowym Jamar BIO. Na drugie śniadanie do pracy lub szkoły możesz przygotować pełnoziarniste kanapki z coraz popularniejszym hummusem zrobionym z ciecierzycy konserwowej Jamar BIO.

Reklama

Na EKOobiad ze smakiem ugotuj kremową zupę pomidorową na bazie doskonałej passaty pomidorowej Jamar BIO, makaron z sosem pomidorowym lub klopsiki w pomidorach. A kiedy chcesz poczuć się lekka, skomponuj zdrową niskokaloryczną sałatkę warzywną z octem jabłkowym Jamar BIO. Pomiędzy posiłkami warto sięgnąć po ekologiczne jabłka, które zachwycą cię naturalnym smakiem i zachęcą do robienia przetworów.

Wszystkie produkty Jamar BIO zostały wyróżnione certyfikatem rolnictwa ekologicznego – jedynym oznaczeniem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej potwierdzającym naturalne pochodzenie. Każdy z nich wyróżnia się prostym i naturalnym składem, bez GMO, konserwantów oraz innych szkodliwych dodatków. Ekologiczne warzywa i owoce, z których powstają produkty Jamar BIO, pochodzą z plantacji, gdzie rośliny pielęgnuje się z troską i miłością, dbając o środowisko naturalne.

Potrawy z ekologicznych produktów Jamar BIO to mnóstwo dobrego smaku i zdrowa porcja naturalnej energii. Przygotuj danie z naszego przepisu i wykorzystaj ją na sportową aktywność, weekendowe wycieczki, realizowanie pasji, a także codzienne obowiązki!

Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy Jamar BIO (400g)
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz
  • 300 g makaronu rurki
  • świeża pietruszka
  • parmezan
  • limonka

Sposób przygotowania:

Na dno rozgrzanej głębokiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej szalotkę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez minutę. Ciecierzycę odsączyć. Połowę puszki ciecierzycy Jamar BIO przełożyć do miksera wraz z połową szpinaku i śmietanką – całość zmiksować na gładki sos. Sos przelać na patelnie i dodać pozostałą ciecierzycę Jamar BIO, pokrojone w paseczki suszone pomidory i szpinak. Całość doprawić, płatkami chili, solą i obficie pieprzem.

Gotować na małym ogniu około 10 minut. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. (Uwaga!!! Należy pozostawić wodę, w której gotował się makaron!!!) Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu wraz z chochlą wody, w której się gotował. (Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę wody). Całość gotować na średnim ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Na koniec posypać obficie drobno posiekaną pietruszką, parmezanem i udekorować kawałkami limonki (do ewentualnego skropienia dania). Smacznego!

Reklama

* E. Przygocka, Ułóż sobie zdrowie, Bydgoszcz 2020.

Reklama
Reklama
Reklama